söndag 20 september 2009

Chiang Mai nudlar

Härom dagen provade vi på ett nytt recept ur boken Asiatiske smaker och det var så gott och enkelt så rätten kommer definitivt att platsa bland våra vardagsmiddagar. Prova du med!

4 portioner

500 gr äggnudlar (Hokkiennudlar)
1 msk olja
3 röda asiatiska schalottenlökar, hackade (vanlig schalotten går utmärkt)
6 klyftor vitlök, hackade
2 tsk röd chili, finhackad (kan uteslutas)
1-2 msk röd currypasta
350 gram magert kyckling eller fläskkött, i tunna skivor
1 morot, tunt strimlad
2 msk fisksås
2 tsk mjukt brunt socker (vanligt eller råsocker går bra)
3 vårlökar, finhackade
En handfull korianderblad

Hacka och skär lök, vitlök, chili, morot och kyckling.
Koka nudlarna i en wok eller en kastrull med stormkokande vatten i 2-4 minuter tills de är precis lagom mjuka. Häll av vattnet och håll varma i kastrullen under lock.
Värm oljan i wok eller stor stekpanna tills den blir riktigt varm. Bryn schalottenlök, vitlök, chili och currypastan i 2 minuter, eller tills det börjar dofta av kryddorna.
Tillsätt kyckling eller fläskkött och fräs tills det är genomstekt och fått en gyllenbrun färg.
Tillsätt morot, fisksås och socker och "koka upp".
Fördela nudlarna i djupa tallrikar, lägg kyckling/fläskblandningen ovanpå. Smaksätt och garnera rikligt med vårlök och koriander.
Servera!

söndag 13 september 2009

Chilibiff

4 portioner

2 msk söt soyasås, typ Ketjap Manis
2½ tsk sambal oelek
2 klyftor vitlök, krossad
½ tsk mald koriander
1 msk rivet palmsocker
1 tsk sesamolja
400 gr oxfilé, i tunna strimlor på tvärs av fibrerna
1 msk jordnötsolja
2 msk hackade, rostade jordnötter
3 msk färsk koriander, hackad

Ris eller nudlar till servering

1. Blanda söt soyasås, sambal oelek, vitlök, mald koriander, palmsocker, sesamolja och 2 msk vatten i en stor skål. Lägg i köttet, och blanda ordentligt. Täck med plastfilm och marinera i kylskåpet i minst 20 minuter.

2. Värm en wok på stark värme och häll oljan på wokens sidor. Lägg i köttet i portioner , och stek varje portion i 2-3 minuter tills det är brynt.

3. Lägg köttet på ett serveringsfat, strö hackade jordnötter och färsl koriander över. Servera med ris eller nudlar.

fredag 21 augusti 2009

Pizzadeg

Pizzadeg

50 gr jäst
2½ dl vatten
4 msk olja
1 tsk salt
7 dl mjöl

Blanda alla ingredienser till en slät deg. Jäs i ca 30 minuter. Baka ut på plåt och fyll med godsaker.

275 grader

Staffans tomatsås till pizzan eller köttbiten

1 burk krossade tomater (färska, hackade tomater går givetvis lika bra)
1 finhackad gul lök
olja
oregano

Låt alla ingredienser koka ihop och mixa sedan såsen slät. Använd som tomatsås på pizza eller till grillat kött. Blir inte enklare än så!

lördag 8 augusti 2009

Ekologisk eller konventionell mjölk?

Det kan löna sig att köpa ekologisk mjölk. Ekomjölk innehåller nämligen många fler omega-3-fettsyror, mer betakaroten, E-vitamin samt antioxidanter. Medan konventionell mjölk däremor innehåller fler av de onyttiga omega-6-fettsyrorna. Det beror på kornas kost; Ekokorna äter gräs, medan de konventionella korna ofta får foder med majs i.

torsdag 6 augusti 2009

Förvaring av frukt och grönt!

Att förvara råvaror rätt är A och O. Leverantören av ekologiska råvaror direkt till dörren Årstiderna delar här med sig av sin kunskap och ger oss tips på hur.

onsdag 5 augusti 2009

Pitabröd med halloumi och bacon

En perfekt picknick/sommarlunch!

1 pitabröd
2 skivor grillad halloumi
2 skivor stekt bacon
2 skivor tomat
2 skivor gurka
Majonnäs

Värm pitabrödet. Bred majonnäs enligt önskemål i pitabrödet. Lägg i halloumi, bacon och grönsaker.

söndag 2 augusti 2009

Sista måltiden...


Nu var semestern över för denna gång och vardagen tar vid. Ikväll har vi ätit en favorit; Vitlöks- och chilimarinerade tigerräkor och passion island salsa. Mums! Jag tog äntligen lite bilder och ska försöka att ta fler allt eftersom vi lagar här hemma. Jag vet själv att jag blir mycket mer sugen på ett nytt recept om jag kan se hur slutresultatet blir. Jag får försöka ta fram min bästa fotografgen då att fotografera mat är en konst i sig. Men, håll till godo!

Passion Island Salsa



4 portioner

olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1 st mango
½ papaya
250 g cocktailtomat på kvist
2 st avokado
½ knippe färsk mynta
1 st lime, saften
1 msk olivolja
1 dl svarta bönor (marinerade i olja och vitlök)

1. Skala och tärna mangon och papayan i 1 cm stora bitar.
2. Dela tomaterna på hälften och tärna avokadon.
3. Hacka myntan och lägg allt i en skål, häll över limesaft och olivolja. Vänta med att krydda och blanda tills precis innan servering. Blanda då försiktigt och inte för länge, då blir det mos.

Servera till färsk, grillad fisk eller köttbit, eller med räkor som förrätt.
Kock: Leila Lindholm
Bild: Privat

Vitlöks- och chilimarinerade tigerräkor


1 kg tigerräkor
3-4 msk olja
2-3 vitlöksklyftor, pressade
1 röd chili, finhackad
Persilja
Salt
Peppar

Tina tigerräkorna. Blanda olja, vitlök, chili och persilja efter smak. Krydda med salt och peppar. Tillsätt tigerräkorna och låt marinera minst 1 timme. Stek tigerräkorna snabbt i het panna. Servera med lite färsk citron!
Bild: Privat

söndag 19 april 2009

Nyhet! Sök recept i bloggen!

Jag kan stolt presentera en nyhet på min matblogg. Från och med idag kan man söka recept i bloggen! Detta för att det ska bli lättare för dig som besökare att hitta bland recept och tips!

tisdag 31 mars 2009

Mumsiga muffins


3 ägg
100 g smör eller margarin
2 1/2 dl strösocker
1 krm salt
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver och kakao väl.
Blanda samman alla ingredienser.
Tillsätt smöret sist.
Fördela smeten i formarna.
Grädda mitt i ugnen i 200°C, ca 12-13 min.

Tips! Vill du att dina muffins ska bli ännu godare? Lägg en Noblesse ovanpå muffinsen innan den svalnar helt. Förföriskt gott!
Tips 2! Vill du att dina muffins ska bli som små kladdkakor tar du ut dem redan efter 10 minuter. Servera med glass och lite chokladsås så har du en perfekt dessert!

söndag 15 mars 2009

Lyxig chokladbomb

200 gr smör
80 gr (ca 1 dl) socker
4 ägg, hela
4 äggulor
200 gr mörk choklad
55 gr (ca 1 dl) mjöl

Vispa rumstempererat smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt de hela äggen, ett i taget, sedan äggulor. Vispa mellan varje ägg.
Häll i den smälta chokladen och därefter mjöl under långsam vispning. Smeten ska ha samma konsistens som vispad grädde.
Häll upp i smorda portionsformar (hit går att förbereda dagen innan) och grädda tills de stelnat i kanten och rinning i. 200 grader i ca 5-7 minuter.
Servera med vaniljglass.

måndag 23 februari 2009

Katinkas kladdkaka

Kladdkaka:
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker

Glasyr:
100 g Philadelphiaost
60 g smör
2 tsk vaniljsocker
4-6 msk kakao
4 dl florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Häll smöret i äggsmeten och rör om. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker, rör ner i kaksmeten. Smöra och bröa en form med löstagbar kant och häll smeten i formen.
Grädda kakan i ugnen i exakt 24 minuter om formen är 20 cm i diameter, eller 21 minuter om formen är 23 cm.
OBS!Grädda ej för länge, då blir kakan trist.
Låt stå till kakan svalnat och kräma på med god topping. Färska hallon eller jordgubbar när sommaren står för dörren gör drömmen ännu bättre!

söndag 22 februari 2009

Marinerad rostbiff


10 portioner

1 1/2 kg rostbiff (fransyska, nötstek)
1 tsk salt
2 krm mellanmalen svartpeppar

Marinad:
1 dl kinesisk soja
1 1/2 dl balsamvinäger
3 msk flytande honung
2-3 vitlöksklyftor hackade
1 tsk mellanmalen svartpeppar
1 kruka färsk timjan, basilika eller oregano

1. Sätt ugnen på 125°
2. Krydda rostbiffen med salt och peppar. Sätt in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet. Lägg det i en ugnsfast form. Sätt in formen mitt i ugnen. Stek tills termometern visar 57° C. Det tar 11/2 –2 timmar.
3. Blanda alla ingredienserna till marinaden.
4. Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden och skyn från köttet. Lägg in det i kylen när det svalnat. Vänd påsen några gånger så att marinaden fördelas över köttet. Låt det ligga ett till två dygn i kylskåp.
5. Skär köttet i tunna skivor.

Bild: ICA

lördag 21 februari 2009

Mina lammlägg


Bjöd ikväll goda vänner på denna rätt som är enkel och supergod. Den tar tid men är väl värd att vänta på!

8 portioner

8 lammlägg (helst framdelslägg, de smakar mer)
Olja, smör till stekning
Salt
Peppar
2 gula lökar i klyftor
3 morötter i skivor
6 vitlöksklyftor i bitar
3 lagerblad
1-2 tsk timjan
1-2 tsk rosmarin
Svartpepparkorn
3 delar rött vin
1 del vatten
3-4 msk lamm- eller kalvfond

Sätt ugnen på 225°C. Lägg lammläggen på en oljad/smörad plåt. Salta och peppra. Bryn lammläggarna i ugn runt om. De ska få riktigt fin färg runt om och köttet ska dra ihop sig och benet visar sig.
Fyll på en stor kastrull med morötter, lök och vitlök. Lägg ner lammläggen. Häll på vin och vatten så köttet täcks, tillsätt fond och kryddor och låt koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar. Täck grytan med ett lock och låt koka på svag värme i 3-6 timmar beroende lite på lammläggens storlek. Lammläggen är klar när köttet lätt lossnar från benen. (Mina lammlägg kokade i 4½ timme och blev perfekta.)
Ta upp läggarna. Sila såsen och koka upp i en kastrull. Sänk värmen och låt reducera till ca 1/4. Skumma av fettet lite då och då.

Sätt ugnen på 150°C. Lägg lammläggarna på en oljad plåt och pensla dem med såsen. Ställ i ugnen i ca 20 minuter.

Servera med potatis- och palsternackspuré eller ugnsrostad potatis, morot, rödlök, cocktailtomater och färsk timjan. Bryt gärna lite chèvre över de ugnsrostade grönsakerna innan servering.

Tips!
Koka lammläggen dagen före, kyl grytan i kallt vattenbad i vasken och förvara i kyl över natten så smakar den ännu bättre. Ta bort fettlagret innan du fortsätter.

Tänk på!
Tar du all buljong så tar även reduktionen av såsen tid. 1½ liter buljong tar ca 1½ timme att reducera till en fjärdedel.


Bild: Tasteline

Långkok av Jens Linder


"Spadet sjuder försiktigt. Undan för undan bryter värmen ner köttets motspänstighet och smakerna mognar. Efter ett par timmar i den heta vätskan faller köttbitarna nästan isär. Buljongen smakar fylligt och milt, mättad med smakämnen som köttet släppt ifrån sig. Tiden har gjort det möjligt.Långkok passar den moderna människan. Inte bara för att rätter som kalops och boeuf bourguignon är mustiga och rika, utan också för att de i själva verket kräver så lite tid. Medan grytan puttrar på spisen kan man läsa en god bok, fixa med bokföringen eller bara umgås.Den här boken vill uppmuntra till mer långdragen matlagning. Ordet långkok har tolkats i vid bemärkelse, så Jens Linder har inte bara tagit med grytor, utan även soppor, stekar och lådor som tillagas i sakta mak. Många rätter är svenska och egenkomponerade, men långkok finns över hela världen och recepten kommer även långväga ifrån."

På min kokboksönskelista!

tisdag 27 januari 2009

Rouille

Rouille är den klassiska såsen till sydfransk fisksoppa, men den passar även som dip på ett grönsaksfat.

4-6 portioner
4 dl majonnäs (hemlagad eller köpt)
3 vitlöksklyftor, skalade
drygt ½ dl tomatpuré
drygt ½ dl sambal oelek

Blanda alla ingredienser i matberedaren med knivblad.

Tips! Gör såsen en dag i förväg så att smakerna hinner mogna.

Recept: Jonas Borssén

söndag 25 januari 2009

Kolasås

1 burk kondenserad mjölk, sötad

Lägg en oöppnad burk kondenserad mjölk i en kastrull, täck med vatten. Koka upp och sjud i 1,5-2 timmar. Spola därefter burken till helt kall i kallt vatten. Öppna burken och njut till glass eller bakverk.

lördag 24 januari 2009

Kokoskakor

ca 35 st

50 gr smör
2 ägg
1½ dl socker
200 gr kokos

Smält smöret. Vispa ägg och socker. Blanda i övriga ingredienser och klicka ut på plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugn 200 gr ca 10 minuter.

fredag 23 januari 2009

Havreflarn

1 hg smör
1 ägg
1½ dl socker
3 dl havregryn
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

Smält smöret. Vispa socker och ägg. Blanda i resten av ingredienserna. Låt smeten svalna lite. Klicka ut smeten på plåt med bakplåtspapper med jämna mellanrum. Kakorna ska kunna flyta ut. Grädda i ugn på 180 gr ca 7-10 minuter.

torsdag 22 januari 2009

Drömmar

ca 100 st

150 gr smör
4½ dl socker
1½ dl olja
1-2 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornsalt
5 dl vetemjöl

Rör ihop alla ingredienser. Låt gärna degen vila svalt. Rulla degen i längder, tjocka som en femkrona. Skär i skivor och rulla till kulor. Lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper och baka i 180 grader 7-10 minuter.

onsdag 21 januari 2009

Arraksbollar

1 sockerkaka
200 gr smör
3 msk kakao
1½ dl arrakspunch
1 burk chokladströssel

Blanda alla ingredienser väl utom chokladströssel. Rulla små bollar och rulla i chokladströssel.

Tips! Går alldeles utmärkt att frysa.

tisdag 20 januari 2009

Hebbes gulrotkake (Morotskaka)

3-4 dl socker
4 ägg
2 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1,5 dl olja
6 dl riven morot
1 dl grovt hackade valnötter (valfritt)

Topping
100 gr naturell cream cheese/philadelphiaost
150 gr florsocker
75 gr smör
2 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser. Häll ner oljan och de rivna morötterna i smeten. Tillsätt därefter mjölblandningen och nötterna. Häll smeten i en smord, bröad kakform, ca 25 cm i diameter. Grädda i 150 grader ca 1 timme.

Smält smöret och låt det svalna. Blanda med övriga ingredienser till toppingen. Bre på kakan då kakan svalnat.

måndag 19 januari 2009

Falsk Tosca

1.
4 ägg
6 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
175 gr smör

2.
75 gr smör
2 dl socker
1½ dl grädde
1 dl sirap
1 påse riven kokos

1. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt alla ingredienser. Smöra och bröa en långpanna. Häll smeten i långpannan och grädda i 200 grader ca 12-15 minuter.

2. Blanda allt och koka upp. Ta ut kakan och fördela glasyren. Ställ in kakan i ugnen igen ca 10 minuter.

söndag 18 januari 2009

Havrebollar (precis som köpta!)


400 gr smör
5 dl socker
12-13 dl havregryn
2 msk kakao
5-10 tsk vaniljsocker
1 dl kallt kaffe
1 påse riven kokos

Vispa smör och socker ca 30 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna förutom kokos. Rulla till bollar av önskad storlek, rulla i kokos.

Tips!
Låt smeten svalna lite så blir det lättare att rulla bollar.
Går utmärkt att frysa!

lördag 17 januari 2009

Saftig sockerkaka

250 gr smör
4 dl socker
1 msk vaniljsocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten


Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop matfett, socker och vaniljsocker poröst.
Blanda ner ett ägg i taget och rör kraftigt mellan varje ägg.
Tillsätt mjöl, bakpulver och vatten och rör om väl.
Häll smeten i en smord och bröad hålform.
Grädda i ugnen på 175 grader i ca 55 minuter.


Tips!
Smaksätt sockerkakan med apelsinjuice i stället för vatten.
Bröa formen med cocos istället för ströbröd.


Recept: Bonniers nya kokbok

fredag 16 januari 2009

Hej alla kakmonster!


Kan inte låta bli att lägga upp några riktigt smarriga sötsaker också. Så för er som har avlagt nyårslöften om smalare midja och slanka höfter får hålla er borta några dagar för här kommer det serveras något för alla kakmonster!


torsdag 15 januari 2009

Ingefärsgriljerad fjordlax med purjolökspotatis

4 portioner

4 bitar lax á 150 gr, fjällade, men med skinnet kvar
400 gr potatis, kokt och skalad
1 bit purjolök, skuren i tunna skivor på diagonalen
8 blad grön kinakål
rostade sesamfrön
bladpersilja
smör
majsolja
havssalt och svartpeppar från kvarnen
Ginger glaze (se recept nedan)

Börja med att tillreda glazen och håll den i beredskap. Gnid in laxbitarna med lite olja och havssalt. Lägg dem i en form med skinnsidan uppåt och baka i 200 grader varm ugn 6-7 minuter.
Fräs potatis, purjolök och kinakål i lite smör. Krydda med salt och peppar. Lägg upp den varma potatissalladen som en bädd för laxbitarna och häll ginger glaze över laxbitarna. Strö sesamfrön över och garnera med bladpersilja.

Recept: Jonas Borsén

Ginger glaze

En sötsur ingefärsglaze som passar till lax, skaldjur, kyckling, fläsk och grönsaksrätter.

1 dl socker
½ dl äppelcidervinäger
4 dl kycklingbuljong
50 gr färsk ingefära, skalad och fint strimlad
1 vitlöksklyfta, skalad och tunt skivad
1 msk tunt skivad röd chilipeppar
½ carambole, skuren i tunna skivor (kan uteslutas)
Salt
1-2 msk arrowrot eller maizena

Smält sockret till en ljus karamell i en kastrull. Tillsätt vinäger och buljong. Låt det sjuda upp och skumma av noggrant. Lägg i ingefära, vitlök och chilipeppar. Låt det sjuda ca 20 minuter.
Smaka av med salt. Red till simmig konsistens med arrowrot/maizena utrörd i ca 1 dl kallt vatten. Lägg caramboleskivorna i glazen.

Recept: Jonas Borsén

onsdag 14 januari 2009

Tre sorters indiskt te

4-6 koppar

1 liter vatten
6-7 tsk eller 6-7 påsar ceylonte (12 påsar i originalreceptet)
socker efter smak (förslagsvis 2 tsk per kopp enligt originalreceptet, men det bli väldigt sött!)
smaktillsats enligt nedan

Te Masala
Koka upp vatten.
Lägg i te, socker, 6 hela gröna kardemummakapslar och 2 kanelstänger och koka ett par minuter.
Häll i 4 dl mjölk, koka på lägsta värme ca 10 minuter. Sila upp i koppar!

Mintte
1 msk grovhackade myntablad + några hela för dekoration.
Koka upp vattnet.
Lägg i te, socker och de hackade myntabladen och koka et par minuter.
Sila upp i koppar och lägg ner ett par hela myntablad i varje skål och servera.

Ingefärste
Lagar på samma sätt som te masala men byt ut kardemumma och kanel mot 1 cm skalad och finhackad färsk ingefära.

lördag 10 januari 2009

Stekt fläsk med löksås

600 g rimmat fläsk
4 dl mjölk
2 dl grädde
2 st gul lök
3 msk mjöl
3 msk smör
Salt
Peppar
Socker

1. Stek fläsket i smör i stekpanna så det får en fin krispig yta. Peppra lite.
2. Värm mjölken och grädden i en kastrull.
3. Skala och strimla löken och lägg den i en kastrull med smör i. Låt den svettas lite. Red av med lite mjöl och häll över den varma mjölkblandningen. Smaka av med salt, peppar och socker.
4. Servera med kokt potatis.

fredag 9 januari 2009

Vitlökssås

Enklare kan det inte bli! Smakar fantastiskt bra till grillat, både kött och kyckling.

3 dl gräddfil
1-2 vitlöksklyftor
Citronpeppar (vanlig peppar fungerar det med!)

Blanda alla ingredienser och låt stå kallt innan servering.

Tips! Kombinera vitlökssåsen och tomatsåsen till pizza (se tidigare recept) till grillad mat. Smakar mums!

torsdag 8 januari 2009

Smoothie

1 dl frusna hallon
1 dl frusna blåbär
1 banan
½ dl apelsinjuice
Agavesirap (efter smak)

Mixa alla ingredienser i en blender eller liknande.

Tips! Blanda frukt och bär med vaniljyoghurt för ett trevligt alternativ på smoothie.

onsdag 7 januari 2009

Morotstzatziki

2 morötter, finrivna
1 vitlöksklyfta, pressad eller riven
1-2 tsk spiskummin
Salt
Peppar
Naturell yoghurt, helst den turkiska eller grekiska sorten

Blanda alla ingredienser och låt dra lite i kylen innan servering. Passar både till kött och kyckling.

tisdag 6 januari 2009

Buttered chicken

4 portioner

100 gr smör
1 msk olja
2 medelstora gula lökar, finhackade
1 tsk färsk ingefära, finhackad
2 tsk garam masala
2 tsk malen koriander
1 tsk chilipulver
1 tsk kumminfrön
1 tsk vitlök, pressad eller riven
1 tsk salt
3 st hel grön kardemumma
3 st hel svart pepparkorn
150 ml naturell yoghurt (matlagningsyoghurt)
2 msk tomatpuré
4-5 kycklingbröst (hela eller i bitar), eller 8 kycklingdelar
150 ml vatten
2 lagerblad
150 ml grädde

Garnering
Färsk koriander

1. Värm smör och olja i en stor traktörpanna eller gryta. Tillsätt löken och bryn tills gyllene. Sänk värmen.
2. Lägg ingefära, garam masala, malen koriander, chilipulver, kumminfrön, vitlök, salt, kardemumma och svarteppparkorn i en skål. Tillsätt yoghurt och tomatpuré och blanda väl.
3. Tillsätt nu kycklingen och blanda tills all kyckling är vältäckt av yoghurten.
4. Tillsätt kycklingen i pannan och stek under omrörning i ca 5-7 minuter.
5. Tillsätt vatten och lagerblad i pannan och låt småkoka i 30 minuter. Rör om ibland.
6. Tillsätt grädden och låt koka i ytterligare 10-15 minuter.
7. Garnera med färsk koriander och servera med basmatiris.

måndag 5 januari 2009

Ångkokta pilgrimsmusslor med ingefära, chili och soja (Ching He-Huang)

Perfekt som förrätt för 2 personer.

6 pilgrimsmusslor
1 röd chilipeppar, frön bortagna och finhackad
3 cm färsk ingefära, riven
1 tsk sesamolja
1 vitlöksklyfta, fint hackad
1 msk kinesisk soja
2 tsk färsk koriander, finhackad

1. Rensa pilgrimsmusslorna om detta inte redan är gjort och skölj i kallt vatten.
2. Blanda chili, ingefära, sesamolja, vitlök, soja och koriander i en liten skål.
3. Lägg pilgrimsmusslorna på en värmetålig tallrik och skeda över ca 1 tsk dressing på varje pilgrimsmussla.
4. Ställ tallriken i en ångkokare av bambu.
5. Häll kokande vatten i en wok eller stekpanna och ställ ned ångkokaren över. Kontrollera så inte ånkokarens botten nuddar vattnet. Lägg på locket och ångkoka pilgrimsmusslorna ca 5-6 minuter.
6. Servera direkt.

söndag 4 januari 2009

Wonton, Dim sum, Dumplings

Kärt barn har många namn, men det handlar om små knyten som antingen ångkokas eller friteras. Knytena kan även användas i soppa.

Det bästa med dessa knyten är att valmöjligheterna är obegränsade. Du kan fylla dem med fläskkött, kyckling, krabba, räkor, kräftstjärtar, nudlar, svamp och grönsaker och smaksätta med dina asiatiska favoritkryddor.
Mina favoritkryddor är soja, sesamolja, fisksås, koriander, lime, vårlök, vitlök, chili, ingefära, citrongräs...

Ångkokta wonton med sojadip

3 msk färsk koriander
4 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 kinesisk vårlök
1 msk ljus kinesisk soya
1 msk kinesiskt risvin eller saké
1 msk sesamolja
1/2 tsk salt
230 g färs, finmalen
1 paket wontondegplattor (ca 40 st)

Dip:
3 finhackade vårlökar
1-2 finhackade vitlöksklyftor
6 msk japansk soja
4 msk mirin
4 tsk sesamfrön
2 tsk socker
Några droppar sesamolja
½ tsk chiliflakes


1. Blanda alla ingredienser till dippen i en skål.
2. Skala och finhacka ingefära och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Finhacka vårlöken. Hacka koriandern. Blanda samman alla ingredienser.
3. Ha en liten skål med vatten tillhands när du gör wontonknytena. Lägg upp några wontonplattor på en ren och torr yta. Placera en tesked fyllning mitt på varje wontonplatta. Doppa ett finger i vattnet och stryk på wontonplattans fyra kanter. Vik wontonen till en triangel och tryck ihop. Vik ihop de de yttre flikarna mot varandra och tryck ihop.
4. Placera knytena i ångkokaren. Ånga i ca 10 minuter.
5. Servera knytena varma och doppa i dippen.

lördag 3 januari 2009

Ångkokare - en favorit i köket!

Ångkokare i bambu är en fantastisk uppfinning till köket. Den kan användas till många rätter och råvaror och är en skonsam tillagningsmetod.

En ångkokare av bambu placerar du i en stekpanna, gryta eller wok över kokande vatten. Vattnet ska inte komma i kontakt med botten på ångkokaren. Om du inte har en ångare kan du koka upp lite vatten i en gryta, placera två eldfasta portionsformar i bottnen av grytan och placera en tallrik över formarna.

För att inte tex wonton-knyten ska klistra fast i botten på ångkokaren finns det några knep. Du kan pensla botten med lite olja, eller lägga i smörpapper eller kinakål i botten, eller ställa ner en värmetålig tallrik med dina råvaror på. Tänk på att du kan bränna dig på ångan!

fredag 2 januari 2009

Lammfärs i filodeg med fetaost, spiskummin och bönor

300 g lammfärs
1 ägg
1 gul lök, delad och skivad
2 vitlöksklyftor, skivade
0.5 aubergine, tärnad
4 msk olivolja
1 liten burk kidney bönor
några kvistar färsk timjan, plockade blad
1 kruka persilja, hackad
1 pkt fetaost, bruten i mindre bitar
1 msk mald spiskummin
Salt och svartpeppar
4 ark filodeg
1 ägg

1. Stek aubergine, lök och vitlök i olivolja. Låt svalna. Blanda med köttfärs, ägg, bönor, fetaost, timjan, persilja och spiskummin. Smaka av med salt och peppar.

2. Lägg ut 1 ark filodeg och pensla med 1 uppvispat ägg. Lägg på hälften av köttfärsen och rulla ihop. Lägg ut nästa ark filodeg och pensla med ägg. Rulla en gång till och pensla med ägg och lägg på plåt. Gör samma sak med resten av köttfärsen och grädda sedan i ugn på 175 grader ca 30 minuter eller tills de fått fin färg. Skär upp och servera med en god sallad.


Recept: Markus Aujalay

torsdag 1 januari 2009

Tandooristekt fläskfilé med couscoussallad och limeyoghurt (Stefano Catenacci)

4 portioner

4 portioner fläskfilé a 150 g
4 msk tandoorikrydda
2½ dl couscous
1 kruka koriander finhackad
1 st liten gurka
2 st schalottenlökar
1 st röd spansk chili
1 knippe vitlöksgräs
1 st avokado
saften från 1 citron
saften från 1 lime
2 dl meze yoghurt (avrunnen yoghurt)
2 msk sesamolja
1 dl jungfruolja
50 g smör
Salt
Peppar

1. Koka up 5 dl vatten med 2 msk jungfruolja och 1 tsk salt.
2. Häll i couscous.
3. Rör om och låt det stå och svälla i 5 min under lock.
4. Skala och skiva schalottenlöken.
5. Hacka vitlöksgräset.
6. Dela chilin, ta ur kärnhuset och skär den i små tärningar.
7. Dela och skär avokado i tärningar.
8. Skala gurkan, dela den längs mitten, gröp ur kärnhuset och skär det i små tärningar.
9. Salta, peppra och rulla fläskfilén i tandoorikryddan.
10. Värm en stekpanna.
11. Häll i 2 msk jungfruolja och stek filén runt om ca 2 min på varje sida.
12. Tillsätt därefter smöret och ös över köttet med hjälp av en sked.
13. Lägg upp köttet i en ungseldfast form, häll över stekfettet.
14. Värm ugnen till 120°.
15. Ställ in köttet och låt det stå tills det fått en kärntemperatur på 56°, (ca 20 min beroende på tjocklek på köttet).
16. Blanda nu couscous med löken, vitlöksgräset, koriandern, chilin, jungfruoljan, sesamoljan, avokadon, gurkan och citronsaften och smaka av med salt och peppar.
17. Ta ur köttet ur ugnen och låt det vila i 3 minuter.
18. Blanda yoghurten med limesaften, salt och peppar.
19. Fördela couscoussalladen på tallrikar.
20. Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor.
21. Fördela köttet på tallrikarna, ringla lite av stekfettet över köttet.
22. Lägg lite yoghurt runt om och avsluta med att strö över lite sesamfrön.

onsdag 31 december 2008

Gott nytt 2009!

Imorgon börjar 2009 och då kommer nya recept och spännande smaker från mitt lilla kök!

Gott nytt smakår!

lördag 20 december 2008

GOD JUL!

Jag tar lite ledigt från kastrullerna i köket för att njuta av julen med familjen. Njut av mat och ledighet!

fredag 19 december 2008

Supermüsli

Rågflingor
Fiberberikade havregryn
Havrekli
Vetegroddar
Krossade linfrön
Solroskärnor
Ojämnt krossade hasselnötter
Kanel
Kardemumma
4 msk rapsolja
ca 1 dl vatten
någon msk flytande honung

Blanda alla ingredienser utom kanel, kardemumma, olja och vatten i en djup plåt. Använd mest fiberhavregryn och rågflingor. Pudra rikligt med kanel och kardemumma. Blanda nu ihop med olja och vatten. Ställ in i ugnen på 175 gr ca 20 min.

Tips!
Komplettera gärna med torkad frukt efter ugnsrostning.

torsdag 18 december 2008

Salladsknyten med biff och het asiatisk sesamsås

1 huvud isbergssallad
Strimlad biff
Jasminris

½ dl japansk soja
4-8 droppar sesamolja
1 klyfta pressad vitlök
1 dl ättikssprit
1 knivsudd krossad, torkad chili (eller efter önskad styrka!)
1/4-½ dl vatten, efter smak
4-6 droppar fisksås
Sesamfrön till servering

Såsen:
Värm soja och sesamolja i en skål eller mugg i mikron. Tillsätt resten av ingredienserna och låt svalna i kylen. Tillsätt sesamfrön precis innan servering.

Strimla biffen och stek i panna/wok. Smaksätt med soja, sesamolja och sesamfrön. Koka ris. Ta av hela blad av salladen.

Komponera ditt eget knyte genom att fylla salladsbladet med biff och ris och vik ihop till ett knyte. Doppa i såsen och njut!

onsdag 17 december 2008

Citrusrisotto med stekta jätteräkor

4 personer (som förrätt)

4 jätteräkor
olivolja
3 schalottenlök
1vitlöksklyfta
en klicka smör
2 dl risottoris (avorioris, arborioris, vialone nano eller carnaroliris)
2 dl höns- eller grönsaksbuljong
2 dl vitt vin
salt
svartpeppar
1 lime
½ citron
1-2 dl färskriven parmesanost

Trä upp räkorna på blötlagda spett. Pensla med olivolja och stek eller grilla precis innan servering.
Finhacka schalottenlök och vitlök. Låt det svettas lite i lite smör i en kastrull. Tillsätt riset och låt det hela fräsa ytterligare någon minut under omrörning, utan att ta färg. Sänk värmen, häll på lite buljong och rör skvättvis i buljong ömsom vin under ständig omrörning. Låt risotton koka ca 18 min. Salta och peppra. Tvätta citrusfrukterna. Riv skalet och pressa saften ur limefrukten. riv skalet på citronen. Vänd ner citrusrasp, limejuice och ost precis innan servering.
Servera med extra ost, rivet citrusskal och nystekta räkspett.

måndag 15 december 2008

Moussaka

1 kg aubergine
2 tsk salt
matolja
2 gula lökar
400 gr lammfärs
400 gr krossade tomater
1 köttbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
timjan
rosmarin
svartpeppar
75 gr smör
7 dl mjölk
5 msk mjöl
2 dl ost
1 krm malen muskotnöt

1. Skär auberginerna i ½ cm tjocka skivor. Lägg skivorna i ett durkslag och varva med salt. Lägg på en tyngd. Låt stå ca 1 tim för auberginen att vätska av sig.

2. Hacka och fräs löken i smör. Msula ner lammfärsen och låt den bryna med. Späd med tomat och tillsätt buljongtärning, vitlök och kryddor. Låt såsen småkoka under lock ca 30-40 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken lite i taget. Sjud 5-10 minuter. Rör och då och då så det inte bränner. Tillsätt osten och smaka av med salt, peppar och muskot.

4. Skölj aubergineskivorna och torka dem noga med hushållspapper. Hetta upp 2 matskedar olivolja i stekpannan och stek skivorna tills de blir guldgula. Låt dem rinna av på hushållspapper.

5. Varva aubergine, lammfärssås och ostsås i en smord form. Avsluta med aubergine och ostsås.

6. 200 gr i ca 40-45 min.

söndag 14 december 2008

Kycklinggratäng

1 kg urbenade kycklinglår, eller 4-6 kycklingfiléer
5 dl crème fraiche
3 dl grädde
3 msk chilisås
1/4 burk mango chutney
3 vitlöksklyftor
1 röd lök
1 röd paprika
1 gul paprika
1 grön paprika
200 gr fetaost

Dela ev kycklingen i bitar och fräs dem i stekpanna. Strimla paprika, vitlök och rödlök och fräs i stekpanna. Lägg kycklingen i en smord form med paprikafräset ovanpå. Blanda ihop crème fraiche, chilisås och mango chutney. Häll såsen och grädden över kycklingen. Tärna fetaosten och strö över. In i ugnen, 200 gr i ca 30 minuter.

Servera med ris eller pasta.

lördag 13 december 2008

Färska vårrullar med Sean Connery sås


Vårrullarna:
Risblad (ca 16-18 cm i diameter)
2 morötter, fint strimlade
2 paprika, fint strimlade
1 knippe stjälkselleri, fint strimlad
Enokisvamp, valfritt

Såsen:
4 äggulor
1-1½ dl kikkomansoja
0,2 dl risvinäger
3-4 vitlöksklyftor
1½ msk färsk ingefära
1 tsk sesamolja
2 msk sambal oelek
7 dl matolja

Strimla alla grönsakerna, helst i samma längd. Lägg risbladen i blöt. Fyll sedan rullen med de strimlade grönsakerna och vik ihop. Lägg den färdiga rullen i en fuktig duk så de inte torkar.

Blanda alla ingredienser förutom matoljan i en matberedare. När ingredienserna blandats väl tillsätts oljan i en jämn stråle. När såsen är slät och lagom tjock konsistens kyl den i kylskåp.

Doppa de färska vårrullarna i såsen och njut!

Tips! Smaksätt vårrullen med koriander, gräslök, lime eller annan favoritkrydda. Variera fyllningen med räkor, glasnudlar, krabba... Låt fantasin och smaken visa vägen!

fredag 12 december 2008

Regnbåge i foliepaket

4 portioner

4 regnbågslax, hel portionsfisk (eller filé)
1 tsk salt
1 krm peppar
3-4 tsk saft av citron
1 tsk timjan
½-1 dl hackad persilja
1 vitlöksklyfta
½ purjolök
3-4 st tomater
4 potatisar

Servering
Timjan
Citron

Skölj fisken, låt huvudet vara kvar. Salta och peppra in och utvändigt. Pressa citronsaft i fisken. Skölj och strimla purjolöken, hacka persiljan. Tärna tomaterna, skala och tärna potatisen.

Blanda purjolök, drygt hälften av de hackade tomaterna, timjan, persilja och pressad vitlök. Fyll fiskens buk med så mycket det går.

Riv av ett stort ark ugnsfolie för varje fisk. Lägg en fisk i varje. Blanda resten av tomaterna och purjolöken och potatisen och lägg tätt intill fisken. Pressa över citronsaft. Vik ihop paketen så de blir täta.

Lägg paketen i en långpanna. Ställ in i ugn 200 gr, 25-30 min. Låt var och en öppna sitt paket och garnera med timjankvistar och citronklyftor. Lantbröd räcker att servera till.

Recept: ICA.se

torsdag 11 december 2008

Morots- och ingefärssoppa med lime och clementiner

4 portioner

2 msk smör eller solrosolja
2 msk solrosolja
2 gula lökar, hackade
3 cm färsk ingefära, finhackad
4-6 morötter (500 gr) i tunna skivor
1 liter hönsbuljong eller vatten
saften av 5 clementiner (ca 2 dl)
havssalt
nymalen svartpeppar

Till servering:
strimlor av lime och clementinskal

Värm smör och olja i en kastrull, lägg ner löken med en nypa salt och fräs på svag värme tills den är mjuk och gyllengul. Tillsätt ingefära och morötter och fräs ett par minuter till. Häll i buljong och vaten, fruktsaft och kryddor. Koka upp och sjud sedan tills morötterna är mjuka - cirka 20 minuter.

Sila ned vätskan i en kanna och kör resten i matberedaren tillsammans med 1-2 dl av vätskan. När purén är slät, tillsätter du resten av vätskan och kör igen tills allt är väl blandat.

Värm soppan, smaka av med salt och peppar och servera i portionsskålar med strimlor av lime och clementineskal.

onsdag 10 december 2008

Take away!

Ibland behöver man faktiskt inte laga mat själv, utan man kan välja och vraka bland det enorma utbud av mat från alla världen hörn som finns! Thai, pizza, sushi, gi, indiskt, libanesiskt, organic, skaldjur, kinesiskt, italienskt... Unna dig en take away eller varför inte ett restaurangbesök lite då och då! Inte att förakta!

tisdag 9 december 2008

Het äppeldrink

4-6 portioner

1 l torr äppelcider
3 kanelstänger
3 stjärnanis
3 kardemummakapslar
3 tsk citronsaft
1 1/2 dl calvados
3 msk råsocker

Häll cider, kanelstänger, stjärnanis och kardemummakapslar i en kastrull och värm försiktigt utan att det kokar. Ta bort från plattan. Smaksätt med citronsaft, calvados och råsocker. Rör runt tills sockret löst sig och smaka av. Servera i glas.

måndag 8 december 2008

Stektemperaturer


Här kommer lite tips om stektemperaturer. Dessa funkar alltid och ger bästa resultat! 
Stek på låg ugnstemperatur så blir efterstekningen minimal. Glöm inte att vila köttet, inlindat i smörpapper, efter stekning. Vila det minst 10-20 minuter beroende på köttbitens storlek. Detta gör man för att saften skall sätta sig och inte rinna ut vid servering.

Gradantalen står för Rare-Well done.

Nötkött
Oxfilé  52-70°
Rostas  52-70°
Entrecôte  52-70°
Biff  52-70°
Ryggbiff  52-70°
Fransyska  70-75°
Högrev  80°
Rostbiff  55-70°
Nötbog  70-80°
Nötytterfilé  52-70°
Ytterlår  80-85°
Nötfärs  70°

Kalv
Kalvstek  55-70°
Kalvfilé  55-70° 
Kalventrecôte  54-68°
Kalvytterfilé  55-70°
Kalvfärs  70°

Lamm
Lammstek  58-70°
Lammfilé  56-68°
Lammentrecôte  56-68°
Lammkotlett  58-68°
Lammracks  58-68°
Lammytterfilé  58-68°
Lammrostbiff  58-68°
Lammfärs  70°

Fläsk (alltid well done)
Fläskfilé  70°
Fläskkarré  80-85°
Kotlettrad  70°
Fläskbog  70°
Skinkstek  70°
Julskinka  68°
Fläskfärs 70°

Anka
Ankbröst  58-68°

Kyckling/Kalkon (alltid well done)
Hel kyckling  70-82°
Kycklingfilé  65-70°
Kycklinglårfilé  65-70°
Hel kalkon  72°
Kalkonbröst  72°
Kalkonfilé  72°

Vilt och ren
Renstek  55-70°
Rensadel  55-70°
Reninnanlår  55-70°
Älgfilé  52-70°
Älgkött entrecôte  52-70°
Älgkött biff  52-70°
Älgstek, fransyska  55-75°
Rådjurssadel  52-65°
Rådjursstek  55-70° 
Hjortfilé  52-70°
Hjortstek  55-70°
Vildsvinfilé  58-70°
Vildsvinsstek  58-70°

Fisk
Hel fisk 56°
Lax 56°
Torsk 56°
Torskrygg 56°
Hälleflundra 56°
Tonfisk 32°

söndag 7 december 2008

Barbecue Ribs

Den här rätten bör förberedas dagen innan så att köttet hinner vila i buljongen. Buljongen silar jag alltid och fryser in för att använda vid senare tillfälle.

4 portioner

ca 1 kg tjocka revben
2 gula lökar, grovt hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
2 morötter, grovt hackade
2 lagerblad
1 msk svartpeppar, krossad i mortel
1 msk kryddpeppar, krossad i mortel
ca 1 dl hickory liquid smoke

Lägg revben, kryddor och alla grönsaker i en rejäl gryta. Häll på hickory och täck med vatten. Låt det sakta koka upp. Smaka av med salt. Lägg på lock och sjud 1 timme. ta grytan av värmen och låt revbenen svalna i spadet.
Ta upp de svalnade revbenen. Skär revbenen i portionsbitar längs med benen. Lägg revbenen på en ugnsplåt och grilla dem i 200 grader 15-20 minuter eller använd din utomhusgrill. Pensla revbenen med en barbecuesås under tiden de grillas.
Servera med ungsrostad potatis/sötpotatis, coleslaw och barbecuesås.

Recept: Jonas Borsén

Coleslaw

300 gr vitkål, strimlad
1 liten morot, strimlad
1 rödlök, tunt skivad
1 äggula
½ dl äppelcidervinäger
1-2 msk dijonsenap
1 msk socker
Salt
Peppar
2 dl majs- eller rapsolja

Blanda ihop en dressing på äggula, vinäger, senap, socker och olja. Smaka av med salt och peppar. Blanda dressing och grönsaker i en stor skål och låt stå kallt till serveringsögonblicket.

Recept: Jonas Borsén

lördag 6 december 2008

Lax i folie med limesmör

Laxfilé
120 gram smör, rumstempererat
1 tsk strösocker
skal av 2 lime
saft av 1 lime
1 kruka citronmeliss
1 kruka basilika
2 tsk salt
½ tsk peppar

Skär laxen i lagom bitar. Lägg smöret i en bunke, blanda i socker, skal och saft från limen. Riv folie i bitar, ca 30x25 cm. Lägg citronmeliss och basilika i botten på folien. Lägg på laxen. Salta och peppra. Klicka på limesmöret på laxen. Stäng igen folien så det blir ett litet paket. Grilla ca 6-8 minuter på grillen eller i ugn i 225 grader ca 10 minuter.

fredag 5 december 2008

Kyckling franska örter

4 portioner

4 kycklingfiléer
1 msk smör
1 burk crème fraiche franska örter
1 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
1 citron
salt
peppar

Bryn kycklingen gyllenbruna. Ta upp ur pannan. Häll i crème fraich, vatten, vitlök, senap, salt och peppar. Koka upp och lägg i kycklingen. Sjud ca 10 minuter. Riv citronskal över strax innan servering. Servera med ris.

Tips!
Det går lika bra med naturell crème fraiche och torkade franska örter.

torsdag 4 december 2008

Ljummen sallad med kycklingfilé och ruccola

4 personer

2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
4 msk finhackad slätbladig persilja
2 tsk rivet citronskal
300 gr spaghetti
400 gr kycklingfilé
2 msk olivolja
4 msk torrt vitt vin
½ msk balsamvinäger
7 dl ruccolasallad
salt
Svartpeppar

Finhacka vitlöken. Blanda den i en stor skål med 2 matskedar olivolja, persilja, rivet citronskal, lite salt och nymalen svartpepppar.
Koka spaghettin. Fortsätt under tiden med kycklingfilén. Skär den i strimlor. Hetta upp resten av oljan i stekpanna. Bryn kycklingbitarna runt om. Häll på vin och balsamvinäger. Låt vätskan koka in helt. Krydda med salt och peppar. Håll varmt.
Låt spaghettin rinna av ordentligt i durkslag. Lägg den, kycklingfilén och ruccolasalladen i skålen med citronoljan. Blanda försiktigt. Smaka av med salt och peppar.
Servera genast med ljust bröd.

onsdag 3 december 2008

Grön ärtsoppa, Crème Nignon

4 portioner

1 pkt frysta gröna ärtor, 500 gram
1 hackad gul lök
3 msk olivolja
1 liter grönsaksbuljong
2-3 dl grädde
1 dl champagne eller vitt vin
Salt
Peppar

Fräs löken i olivoljan. Vänd runt ärtorna och tillsätt buljongen. Låt koka i några minuter. Mixa soppan slät och fin. Tillsätt grädden och låt soppan koka upp. Häll i champagnen/vinet. Smaka av med salt och peppar.
Servera soppan med lite färska räkor. Eller droppa lite tryffelolja i tallriken för en sista touch. Enklast är att servera med en klick crème fraiche.

tisdag 2 december 2008

Perfekt ugnstekt kyckling

4 portioner

1 frigående kyckling, ca 1 kg
salt
nymalen peppar
3 små nävar färska örter (basilika, persilja, mejram), repade och finhackade
4 msk olivolja
1 citron, halverad
4 lagerblad, rivna
2 kvistar färsk rosmarin

Förvärm ugnen och en långpanna till 225 grader. Skölj kycklingen in- och utvändigt och torka den torr med hushållspapper. Gnid kycklingen invändigt med salt och dra sedan försiktigt upp skinnet vid bröstsidan, se till att det inte går sönder. Med andra handen lossar man skinnet från köttet. Det brukar hänga ihop med en liten vävnadsbit och man kan antingen låta den vara kvar i mitten och göra två tunnlar på vardera sidan eller försöka skära loss den. Strö lite salt under skinnet och peta in de hackade örterna. Droppa i lite olivolja. Stoppa nu in citron, lagerblad och rosmarin i buken på kycklingen. Dra fram skinnet på bröstsidan så att köttet inte är bart, stoppa in vingspetsarna och bind ihop kycklingen så fast det är möjligt.
När man fyllt håligheten skårar man 3-4 gånger på varje lår och gnider in resten av örterna. Då kan värmen tränga in i lårköttet och det tillagas snabbare. Gnid in skinnet med olivolja och krydda generöst med salt och peppar. Ta ut den heta långpannan ur ugnen och droppa i lite olivolja. Lägg kycklingen med ena bröstsidan ner i långpannan och ställ tillbaka den i ugnen. Låt stå i 5 minuter, vänd sedan den andra bröstsidan nedåt. Låt stå i 5 minuter och lägg därefter kycklingen med bröstsidan uppåt. Ugnstek i 1 timme i 225 grader. Skinnet ska vara riktigt knaprigt och örterna ska ha gett köttet smak - det här är världens godaste ugnsstekta kyckling.

Tips!
Jag brukar även skiva vitlök tunt och sticka in under skinnet.
Har du inte färska örter hemma går det utmärkt med frysta.

Recept: Jamie Oliver

måndag 1 december 2008

Enkel fisksoppa med aioli (Mette Ankarloo)

6 personer

1 gul lök
1 stånd fänkål
1 röd paprika
1 msk olivolja
2 burkar hela tomater
13 dl vatten
½ dl tomatpuré
3 fiskbuljongtärningar
2-3 dl torrt vitt vin
1 kuvert saffran (½ gr)
1 tsk anis
1 tsk timjan
1 lagerblad
800 gr fiskfilé, tex torsk eller gös eller lax
salt
peppar

Aioli
2 äggulor
1 tsk fransk senap
3 dl olja, hälften oliv- och hälften raps- eller majsolja
4 pressade vitlöksklyftor
½ citron, saften
salt
peppar

Gör först aiolin. Se till att alla ingredienser håller samma temperatur - rumstemperatur är att föredra. Använder du mixer eller matberedare är det nästa omöjligt att misslyckas med majonnäs. Blanda äggulor och senap. Tillsätt oljan droppvis med mixern kör eller under kraftig vispning. När en del olja absorberats kan man fortsätta att hälla i en tjockare stråle. Smaksätt med vitlök, citronsaft, salt och peppar. Kyl aiolin.

Hacka lök, fänkål och paprika till soppan. Stek hacket i olivoljan så löken mjuknar utan att ta färg. Tillsätt alla övriga soppingredienser utom fisk. Lått puttra i 20-25 minuter utan lock. Skär fisken i lagon soppbitar. Sjud fiskfilén i soppan under lock tills den är precis genomkokt, 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan rykande hel med aioli att klicka i och ett riktigt gott bröd.

lördag 29 november 2008

Guacamole

4 portioner

2 medelstora avocado
1 finhackad gul lök
1 vitlöksklyfta, (rostad, skalad och mosad för mildare smak)
Saften av ½ citron eller 1 lime (jag föredrar lime)
3 msk olivolja
Havssalt

Gröp ur två avokado och blanda bitarna och övriga ingredienser med en gaffel. Smaka av med salt. Servera med varma majschips.
Prova också att smaksätta guacamole med andra ingredienser:
1 tomat skuren i tärningar
finhackad jalapeño
finhackad serrano

Ett tips för att guacamolen inte ska mörkna är att täcka den med tunna skivor av citron eller att spara avokadokärnor och lägga dem i guacamolen. På så vis bevaras färgen.

fredag 28 november 2008

Hamburgare

400 gr köttfärs
Chilisås (eller HP sås)
2 msk ströbröd
1 röd lök
Salt
Cayennepeppar
BBQ Rub

Riv löken och blanda allt till en smidig smet. Forma till 4 biffar och stek/grilla.
Njut med ugnsrostad potatis, hamburgerbröd, sallad, tomater, majonnäs och ost.

Barbecue Rub (Jonas Borssén)

2 msk paprikapulver
2 msk farinsocker
1 msk nymald svartpeppar
1 msk mald spiskummin
1 msk gula senapsfrön, stötta i mortel
1/4 tsk mald cayennepeppar
1 msk salt

Blanda och förvara i stängd burk.

torsdag 27 november 2008

Salamifylld fläskfilé



1 fläskfilé
Salt
Peppar
2 msk smör
Salami i tunna skivor
Soltorkade tomater
Färsk basilika eller oregano
3 dl grädde
2 msk chilisås

Putsa filén och salta och peppra. Bryn filén i stekpanna. Skär djupa snitt med ca 1 cm mellanrum. Lägg en soltorkad tomat på en salamiskiva och krydda. Vik salamin på mitten och stick in i filén, stängda sidan upp. Vispa samman grädde och chilisås. Lägg allt i form och grädda i ugn på 225 gr i ca 20 minuter.
Källa: Arla

tisdag 25 november 2008

Kyckling Italiano












900 kr kycklinglårfilé alternativt 4 kycklingfiléer (hela eller bitar)
2 tsk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ msk mjöl
2½ dl grädde
1 msk balsamvinäger
1 msk kycklingfond
2 vitlöksklyftor
3 tomater
2 msk färska basilikablad

Bryn kycklingen i stekpanna, salta och peppra.
Vispa ut mjölet i lite av grädden. Rör ihop grädde, balsamvinäger och kycklingfond i en panna. Låt sjuda ca 10 minuter.
Lägg i kycklingen i såsen och låt sjuda en liten stund till.
Skiva vitlöken och skär tomaterna i bitar.
Fräs i en stekpanna och lägg över kycklingen. Strö över basilikablad.

Servera med ris, ugnsrostad potatis eller pasta.

Recept och  bild: Arla

måndag 24 november 2008

Enkel sojakyckling (Arlette)

4 st kycklingfiléer
2 röda paprikor
150 gr färska champinjoner
1 gul lök
Soja
1 burk böngroddar

Skär kyckling och grönsaker i passande storlek. Fräs lök och kyckling i en wok/stekpanna. Tillsätt soja och grönsaker. Strax innan servering tillsätts böngroddarna. Serveras med ris

söndag 23 november 2008

Smaksätt ditt eget kaffe


Smaksätt ditt eget kaffe enkelt själv.
Till 8 koppar tar du ca 1 msk kardemumma och ½ msk kanel.
Det blir otroligt gott!

Insalata Caprese

Solmogna plommontomater
Färsk mozzarella
Färsk basilika
Salt
Svartpeppar
Olivolja

Skiva plommontomaterna och lägg dem på en stor tallrik. Skiva eller "riv" mozzarellan. Strö över mozzarellan över tomaterna, eller lägg en skiva mozzarella mellan varje skiva tomat. Plocka färska basilikablad och strö över tomaterna och mozzarella. Salta och peppra efter smak. Ringla olivolja över allt och servera immediatamente!

lördag 22 november 2008

Lussebullar

ca 35 st

50 gr jäst
100 gr smör
5 dl mjölk
250 gr Kesella
2 påsar saffran, 1 gr
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl mjöl
Russin
1 ägg till pensling


Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.
Källa: Arla

Idag blev det lussebullsbak, med ett härligt vinterlandskap utanför!

Moster Lillys pepparkakor

210 gr smör
375 gr socker
1½ dl vatten
1½ tsk ingefära
1½ tsk nejlikor
lite malen pomerans
1/4 dl sirap
1 msk kanel
½ msk bikarbonat
600-700 gr mjöl

Rör smöret och sockret. Blanda vatten och alla kryddor i en kastrull och låt sjuda upp. Låt blandningen svalna. Innan den kallnat helt blanda ner sockret och smöret. Rör sedan ner ca 500 gram mjöl och bikarbonaten. Degen ska bli lös. Ställ i kylen tills nästa dag. Baka ut med resten av mjölet och gör tjocka pepparkakor. 225 grader i ca 3-5 min.



Det här var andra gången jag gjorde min alldeles egna pepparkaksdeg, och det var hur enkelt som helst. Och gott!

Tiramisù

Savoiardikex
Kaffe
2 äggvitor
2 äggulor
5 msk socker
200 gr Mascarpone
1-2 msk Amaretto
Kakao

Lägg ett lager med kex i botten på en form/ett glas. Droppa på kaffe men se till att inte dränka kexen. Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en bunke. Ställ åt sidan. Vispa äggulorna och sockret till en jämn, pösig smet. Blanda ner mascarpone och amaretto. Vänd försiktigt ner de vispade äggvitorna och häll över kexen. Ställ i kylen minst 1 timme. Pudra med kakao precis innan servering.

Recept: Det italienska köket

fredag 21 november 2008

Mammas makaronipudding

4 dl makaroner
150 gr bacon/rökt sidfläsk
1 gul lök
Salt
Peppar
3 ägg
6 dl mjölk
1-2 dl ost

Koka makaronerna. Skär bacon i tärningar och finhacka löken. fräs bacon och lök i stekpanna. Blanda fräset med makaronerna i en smord form. Vispa ihop ägg och mjölk och krydda efter smak. Häll blandningen över makaronerna och strö över ost.

225 grader, i ca 40 minuter

onsdag 19 november 2008

Rotmos och fläsklägg

Idag blev det rotmos och fläsklägg till middag. Så fantastiskt smarrigt! Mitt tips är att koka fläskläggen länge, länge så blir den mör och god. Blanda gärna i lite potatis och morot i rotmoset för att höja smak och färg. Servera med lite stark senap. Mums!

Kinafärs

750 gr köttfärs
1 gul lök
2 msk tomatpuré
2 msk senap
½-1 msk soja
1 burk krossade tomater
1 burk böngroddar
Salt
Peppar

Fräs lök och köttfärs. Tillsätt alla kryddor och de krossade tomaterna. Låt koka i ca 30 minuter. Tillsätt böngroddarna strax innan servering så de bara värms på i grytan. Servera med ris och ångkokt, färsk broccoli. Ät med pinnar! =)

tisdag 18 november 2008

Köttgryta Amigo

600 gr nötkött
1 gul lök
2 msk smör
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 påse taco kryddmix
1 röd paprika
1 grön paprika
1 finhackad jalapeño
Salt
1 burk majs
Nachos
Tacosås

Bryn kött och lök i en gryta. Tillsätt vitlök, krossade tomater och kryddmix. Låt koka under lock på svag värme i ca 1 timme. Rör ned paprikabitarna och jalapeño. Blanda ner majs. Servera med ris.

Recept: Old el Paso

måndag 17 november 2008

Skinkstroganoff

700 gr skinkstek eller picnicbog
2 gula löker
4 dl köttbuljong
2 msk tomatpuré
1 burk crème fraiche
1 tsk soja
Salt
Peppar

Skär köttet i strimlor. Hacka löken. Fräs lök och kött tills de fått färg. Tillsätt buljongen, soja och tomatpurén och låt koka i 15-20 min. Tillsätt crème fraiche och låt småkoka i ytterligare 10 minuter. Smaksätt med salt och peppar. Servera med ris.

söndag 16 november 2008

Ellens frukostbullar



8-8½ dl vetemjöl
50 gr jäst
4-5 dl mjölk
2 tsk salt
½ tsk socker
1 ägg till pensling
Vallmo- eller sesamfrö

Sikta mjölet och lägg smulad jäst i en fördjupning i mitten. Tillsätt 1 dl ljummen mjölk och rör ut med jästen. Låt bunken stå övertäckt i ca 15 minuter.
Tillsätt salt, socker och ljummen mjölk och arbeta till en smidig deg som släpper degbunkens kanter. Låt jäsa ytterligare 15 minuter.
Ta ut degen på mjölat bord, knåda och forma 18-20 bullar. Låt jäsa på plåt under duk ca 15-20 minuter.
Pensla bullarna med ägg och ha på vallmo- eller sesamfrön. Sätt en skål med varmt vatten i botten av ugnen och baka av bullar i ca 10-15 minuter på 225 grader. Låt svalna på galler.

Pensla ägg

När du vispar ett ägg för att pensla baket så ha i lite salt, så blir ägget lättare att pensla på.

Kycklinggryta á la Louise

4 kycklingfiléer
3 msk smör
1 stor gul lök
1 grön paprika
1 röd paprika
150 gr färska champinjoner
1 msk tomatpuré
4 msk mjölk
5 dl hönsbuljong
½ dl torr sherry (kan uteslutas)
Salt
Peppar
2-4 stänk tabasco
3 dl grädde

Skär kycklingen i bitar och fräs så de får färg. Ställ åt sidan. Hacka lök, paprika och champinjoner. Fräs dem med tomatpurén i 3-5 minuter. Pudra med mjöl och späd med buljong. Tillsätt grädde och sherry, låt koka ca 10 minuter. Blanda i kycklingen.
Servera med ris och en härlig grönsallad.

lördag 15 november 2008

Helstekt kotlettrad med soja- och sesamsås

800 gr kotlettrad, benfri
Salt
Svartpeppar
1 dl soja
1 dl vitvins- eller äppelcidervinäger
2 dl socker
½ msk sesamolja
½ dl sesamfrön


Klappa in kotlettraden med salt och peppar och placera i ungsfast form. Sätt in stektermometer. Stek på 100 gr tills temperaturen når 68 gr. Låt köttet vila i lite folie. Koka upp alla ingredienser till såsen, koka ihop något på låg värme och låt svalna. Skär köttet i ½ cm tjocka skivor. Häll över såsen på det skivade köttet och servera till kall rissallad och ångkokt broccoli.

Kall asiatisk rissallad med vinägerdip

4 dl basmatiris
1 gurka
1 knippe gräslök
1 knippe koriander
2 dl vitvins- eller äppelcidervinäger
1 dl socker
1 liten mild röd chili

Skölj basmatiriset väl, vattnet skall vara klart. Koka enligt förpackning. Låt svalna. Häll i vinäger och socker i en kastrull. Låt det koka upp och sjud någon minut. Låt svalna. Hacka eventuellt lite chili och ha i dipen. Skala gurkan och tärna fint. Hacka gräslök och koriander fint. Blanda i de fint hackade och tärnade ingredienserna i det kalla riset. Häll över den kalla vinägerdipen på riset. Låt gärna stå några minuter och dra. Njut tillsammans med helstekt kotlett med soja- och sesamsås samt ångkokt broccoli.

fredag 14 november 2008

Fredagsfajitas



1 grillad kyckling eller 4 brynta kycklingfiléer, strimlade
1 röd lök
2 paprikor (en grön och en röd)
smör
ca 1 msk tacokrydda
2 dl tomatsalsa på burk
8 mjuka tortillabröd

Ta bort skinn och ben från kycklingen och dela den i bitar. Skala löken och skär den tunt. Kärna ur paprikorna och strimla dem. Fräs lök och paprika i smör i en stekpanna. Lägg i kyckling, tacokrydda och salsa. Låt koka upp. Värm tortillabröden. Servera kycklingröran med bröden och goda tillbehör såsom riven ost, bönor, majs, gräddfil, guacamole...

Hett tips! Hotta upp dina fajitas några grader med hackad chili. Gott till fredagsfajitas!

Källa: Arla

torsdag 13 november 2008

Ett rörigt knep

Försöker du att göra en god röra på crème fraiche och det bara blir en rinnig sörja? Då har jag dagens knep till dig;

Vispa crème fraichen med elvisp tills den får önskad konsistens och blanda i önskad smaksättare, såsom vitlök eller fetaost, eller rostad paprika eller soltorkade tomater eller...

Voilá! En garanterad god, krämig röra att servera efter behag!

onsdag 12 november 2008

Mat-lagning

Mitt intresse för matlagning handlar mycket om kreativitet. Det handlar om att hitta nya recept och jag letar hela tiden efter tips och idéer på nya rätter. Det handlar smaker, dofter och kombinationer som kittlar min nyfikenhet. Det handlar om råvaror. Det handlar även om redskap och tillagningssätt. Som när jag läste Jamie Olivers recept på helstekt kyckling. Man ska stoppa in kryddningen under skinnet, alltså mellan skinn och kött. Jag förstod direkt att det skulle smaka fantastiskt! Skinnet blir frasigt och kycklingen drar åt sig alla smaker från kryddorna. Jag har även blivit introducerad för agavesirap, och använder den istället för socker i mångt och mycket. Så mycket hälsosammare! En annan idé jag fått är att steka ett kalkonbröst i en brödform. Det måste jag ju bara prova. Helt genialiskt Katinka. Och som när jag köpte ett riktigt bra zestjärn! Nu river jag vitlök, ingefära, citronskal som aldrig förr, och jag älskar det!
Jag älskar mat och lagning helt enkelt.

Grön lasagne

2 purjolökar
smör
4 tomater eller 1 burk hela tomater
½ dl tomatpuré
1 grönsaksbuljongstärning
2½ dl matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk basilika, färsk eller torkad
lasagneplattor
500 gr Keso naturell
2 dl riven ost


Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och strimla purjolöken. Fräs den i smör i en gryta. Skär tomaterna i bitar. Rör i tomater, tomatpuré, buljongtärning, grädde, salt, peppar och basilika. Låt såsen koka upp. Varva grönsakssås, lasagneplattor och cottage cheese i en smord och ugnssäker form. Avsluta med sås och strö över osten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera med en sallad.

Tips! Lägg i mer grönsaker tex zucchini, champinjoner för en matigare lasagne. Det går givetvis bra att även lägga till köttfärs!

tisdag 11 november 2008

Filégryta med kronärtskockor



600 gr fläskfilé
3 vitlöksklyftor
2 tsk smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl crème fraiche
2 msk kalvfond
1 tsk timjan
2 msk hackad persilja
1 tsk soja
1 burk kronärtskockshjärtan, 400 gr


Skär köttet i skivor, ca 2 cm tjocka. Skala och hacka vitlöken. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Ta upp det och fräs vitlöken. Vispa ihop crème fraiche, kalvfond, timjan, persilja och soja i en låg, vid gryta. Lägg ner allt i grytan, låt småkoka några minuter. Låt kronärtskockorna rinna av. Skär i halvor. Tillsätt i grytan och låt dem bli varma. Ris smakar bra till.

Recept och bild: Arla

måndag 10 november 2008

Kofta Korma

Köttbullarna:
600-800 gr lammfärs
1 msk matolja
2 medelstora gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ dl kikärtsmjöl
2 msk finhackad färsk koriander
1 tsk garam masala
½ tsk mald spiskummin
½ tsk paprikapulver
2 tsk mald koriander
½ tsk nymalen svartpeppar
1 tsk salt eller efter smak


Såsen:
ca 1 dl olja
4-5 tomater, hackade
1 tsk hel svart spiskummin, grovt krossad
3 lagerblad
2 hela kanelstänger
1 tsk gurkmeja
1 tsk röd chilipeppar
½ tsk salt eller efter smak
1-2 dl vatten
1½-2 dl grädde


Köttbullarna: Värm oljan i en stekpanna tills det sisslar när du lägger i en bit lök. Fräs lök och vitlök ljusbrun. Dra pannan från värmen och blanda lökfräset noga med alla de torkade kryddorna, saltet, den färska koriandern och kikärtsmjölet. Lägg lammfärsen i en skål. Häll lök- och kryddfräset över, blanda till en smidig men fast färs. Gör 16-20 bullar.


Såsen: Värm oljan i en stekpanna eller wook tills det sisslar när man lägger ner ett kryddfrö. Lägg i tomater och alla kryddor utom salt. Rör om och fräs på medelvärme 3-4 minuter. Sätt till vatten och salt och lägg försiktigt ned köttbullarna. Koka sakta ca 10 minuter och rör om försiktigt så att du inte skadar bullarna. Känn efter om de är färdiga genom att pressa lättmed en gaffel. de ska inte ge efter. Tillsätt mer vatten om det behövs. Skumma bort överflödig olja. Tillsätt grädden och låt koka ett par minuter. Servera med ris och chapati (ojäst fullkornsbröd).

söndag 9 november 2008

Färsk Gnocchi Arrabiatta med Scampi

6 portioner

2 påsar färsk Gnocchi (naturell smak)
2 msk smör
1 mild röd chili
2 vitlöksklyftor
1 knippe persilja
rivet skal av 1 citron
500 g scampi
1 msk socker
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1 ask körsbärstomater
1 bit (100 g) pecorinoost
2 msk balsamiq glaze (crema di balsamico)


Gör så här:
1. Koka upp ett välsaltat pastavatten.
2. Finhacka chili, vitlök och persilja och dela upp i två skålar.
3. Koka gnocchin i 1 minut, häll bort vattnet.
4. Hetta upp två teflon stekpannor.
5. Stek gnocchin gyllene i ena stekpannan i 1 msk smör och hälften av chilin, vitlöken och persiljan. Riv skalet av halva citronen över och krydda med salt och peppar.
6. Stek scampin hastigt i andra stekpannan i 1 msk smör, socker och resten av chilin, vitlöken och persiljan. Riv resterande citronskal över räkorna, krydda.
7. Häll upp gnocchin på ett stort serveringsfat och häll scampin över.
8. Strö delade körsbärstomater över och toppa med riven pecorinoost och balsamiq glaze.

Recept: Leila Lindholm

Tex Mex Chili

400 gr köttfärs
1 paket bacontärningar
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 burk kidneybönor
1 burk vita bönor i tomatsås
1 burk krossade tomater
1 liten burk grön chili (santa maria)
2-3 dl buljong
Tabasco
Salt

Fräs bacon, lök, köttfärs och vitlök i en gryta. Tillsätt bönor, krossade tomater, buljong och chili. Småkoka i 10-20 min. Krydda med salt och tabasco. Servera med isbergsallad, crème fraiche och nachos.

Recept: Old El Paso

lördag 8 november 2008

Spaghetti & köttfärssås

500 gr köttfärs
2 burkar krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 finhackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 köttbuljongtärning
1-2 lagerblad
Basilika
Salt
Svartpeppar

Fräs lök och köttfärs i en gjutjärnsgryta. Tillsätt resten av ingredienserna och låt småputtra i minst 30 minuter, gärna längre. Smaksätt med basilika, salt och peppar. Servera till nykokt pasta och insalata caprese.

fredag 7 november 2008

Mat och dryck är min passion

Det finns inte mycket som slår en god middag, gärna i härligt sällskap! Jag älskar när det puttrar på spisen, marineras, hackas, mals, blandas och doftar. Därför tänkte jag samla några tips och idéer på recept och annat på denna sida. Förhoppningsvis kan det hjälpa dig att få inspiration till både vardagsmål och fantastiska helgmiddagar. För ibland tryter både tid och inspiration och smaklökarna ger inga signaler på vilken middagsmat det ska bli. Så håll tillgodo och smaklig måltid!