lördag 21 februari 2009

Långkok av Jens Linder


"Spadet sjuder försiktigt. Undan för undan bryter värmen ner köttets motspänstighet och smakerna mognar. Efter ett par timmar i den heta vätskan faller köttbitarna nästan isär. Buljongen smakar fylligt och milt, mättad med smakämnen som köttet släppt ifrån sig. Tiden har gjort det möjligt.Långkok passar den moderna människan. Inte bara för att rätter som kalops och boeuf bourguignon är mustiga och rika, utan också för att de i själva verket kräver så lite tid. Medan grytan puttrar på spisen kan man läsa en god bok, fixa med bokföringen eller bara umgås.Den här boken vill uppmuntra till mer långdragen matlagning. Ordet långkok har tolkats i vid bemärkelse, så Jens Linder har inte bara tagit med grytor, utan även soppor, stekar och lådor som tillagas i sakta mak. Många rätter är svenska och egenkomponerade, men långkok finns över hela världen och recepten kommer även långväga ifrån."

På min kokboksönskelista!

Inga kommentarer: