Det här är ett av många sätt att smaksätta och tillaga porchetta [uttal porketta].
Fläsksida med svål, ca 2-2½kg
Salt
2-3 msk fänkålsfrön
2-3 msk svartpepparkorn
2-3 tsk chili flakes
10 vitlöksklyftor
1 citron, zest
½-1 kruka rosmarin
½-1 kruka timjan
1 knippe bladpersilja
Snöre
Sätt ugnen på 100 grader (varmluft) eller 120 grader (vanlig).
Skär fläsksidan till en rektangulär. Putsa av sidan för att enklare kunna rulla ihop. Ansa eventuellt kanterna, fett och svål så att köttet är täckt av svål runt om.
Skär ett rutmönster diagonalt på köttsidan, nästan helt ner till fettet.
Skär ett grunt snitt i rutmönster diagonalt i svålen med en skarp kniv eller rakblad.
Krydda köttsidan frikostigt med fint salt.
Rosta fänkål, svartpeppar och chili flakes i en het torr panna tills fänkålen precis börjar få färg.
Mortla grovt och krydda hela köttsidan med kryddorna.
Riv vitlöksklyftorna på ett zestjärn och gnid in i fläsksidan.
Riv citronzest över fläsksidan.
Repa och hacka rosmarin och timjan. Grovhacka bladpersiljan. Jobba ner de kryddorna i snitten på fläsksidan.
Rulla ihop fläsksidan från ena långsidan till den andra och bind ihop med steksnöre.
Lägg porchettan på et galler i en ugnsform eller ovanpå en djup ugnsplåt. Vi vill samla upp det smakrika fettet.
Tillaga i ugn till en innertemperatur på 75-80 grader. Det tar ca 3-4 timmar beroende på storlek och tjocklek på porchettan.
Ta ut porchettan. Höj ugnsvärmen till 225 grader (varmluft) eller 250 grader (vanlig). Ställ in porchettan igen och rosta tills svålen blir knaprig, ca 15 minuter.
Låt porchettan svalna innan den skivas upp.
Servera med risotto, ruccola och ugnsrostade körsbärstomater.
Bild: Privat
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar