tisdag 2 december 2008

Perfekt ugnstekt kyckling

4 portioner

1 frigående kyckling, ca 1 kg
salt
nymalen peppar
3 små nävar färska örter (basilika, persilja, mejram), repade och finhackade
4 msk olivolja
1 citron, halverad
4 lagerblad, rivna
2 kvistar färsk rosmarin

Förvärm ugnen och en långpanna till 225 grader. Skölj kycklingen in- och utvändigt och torka den torr med hushållspapper. Gnid kycklingen invändigt med salt och dra sedan försiktigt upp skinnet vid bröstsidan, se till att det inte går sönder. Med andra handen lossar man skinnet från köttet. Det brukar hänga ihop med en liten vävnadsbit och man kan antingen låta den vara kvar i mitten och göra två tunnlar på vardera sidan eller försöka skära loss den. Strö lite salt under skinnet och peta in de hackade örterna. Droppa i lite olivolja. Stoppa nu in citron, lagerblad och rosmarin i buken på kycklingen. Dra fram skinnet på bröstsidan så att köttet inte är bart, stoppa in vingspetsarna och bind ihop kycklingen så fast det är möjligt.
När man fyllt håligheten skårar man 3-4 gånger på varje lår och gnider in resten av örterna. Då kan värmen tränga in i lårköttet och det tillagas snabbare. Gnid in skinnet med olivolja och krydda generöst med salt och peppar. Ta ut den heta långpannan ur ugnen och droppa i lite olivolja. Lägg kycklingen med ena bröstsidan ner i långpannan och ställ tillbaka den i ugnen. Låt stå i 5 minuter, vänd sedan den andra bröstsidan nedåt. Låt stå i 5 minuter och lägg därefter kycklingen med bröstsidan uppåt. Ugnstek i 1 timme i 225 grader. Skinnet ska vara riktigt knaprigt och örterna ska ha gett köttet smak - det här är världens godaste ugnsstekta kyckling.

Tips!
Jag brukar även skiva vitlök tunt och sticka in under skinnet.
Har du inte färska örter hemma går det utmärkt med frysta.

Recept: Jamie Oliver

Inga kommentarer: