söndag 25 november 2012

Kalkon á la Jamie Oliver6-8 portioner

50 gr smör
1 kvist färsk salvia, plockade blad
6 pancetta- eller baconskivor, tunna
2 vitlöksklyfta
1 röd lök
2 stjälkar selleri
En stor handfull brödsmulor
En handfull torkade aprikoser
300 gr fläskfärs
Zest från 1 citron
En nypa muskotnöt
1 ägg
Salt
Peppar
4-4,5 kg kalkon, rumstempererad
1 stor apelsin

2 msk mjöl
1 l kyckling- eller vegetarisk buljong

Värm ugnen på max.
Värm en panna och lägg i smör, salviablad och pancettan/bacon. Hacka 2 vitlöksklyftor och en röd lök. Tillsätt vitlök, selleri och lök i pannan och stek försiktigt tills mjukt och gyllenbruna. Ta pannan från värmen och rör i brödsmulor och de hackade aprikoserna. När fyllningen har svalnat tillsätt fläskfärs, citronzest, muskot, ägg och mycket salt och peppar och blanda väl.

Torka kalkonen ut- och invändigt. Salta och peppra kalkonen på insidan. Stoppa in vingarna under fågeln. Separera försiktigt skinnet från bröstet och fyll med mjukt smör och lite fyllning. Fyll sedan kalkonen löst med fyllningen (fyllningen expanderar vid tillagning). Fyll även nacken med fyllning. Vik över skinnet för öppningen. Värm den tudelade apelsinen snabbt i mikrovågsugnen och placera den i öppningen. Bind ihop de korslagda benen. Smörj skinnet med olivolja och smaksätt rikligt med salt och peppar. Väg kalkonen med fyllning för att räkna ut tid i ugnen, ca 20 minuter per 500 gr kalkon. Placera kalkonen på en plåt med hög kant och täck med aluminiumfolie. Sänk värmen i ugnen till 175° och ugnstek fågeln tills klar juice rinner ut från låret om man sticker det med en vass kniv. Ta bort folien de sista 45 minuterna för fin gyllenbrun yta.
Lyft ur kalkonen ur pannan, skumma av fettet och tillsätt mjöl och buljong och låt koka upp. När såsen börjar tjockna sila såsen och servera till kalkonen.

Källa och bild: Jamie Oliver och Martha Stewart

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej Beatice, letar en alternativ middag till julbordet och hittade detta på din superfina blogg. Glad jag letade och hittade denna.
Undran har du kanske andra tips på alternativ till middag alltså huvudrätt istället för julbord?
Tack på förhand.

Linda

Unknown sa...

Hej Beatrice,
Letade julmiddag och kom över din blogg. Så glad jag blev vilken bra och användbar sida. Och detta receptet verkar ju supergott. Men jag undrar om du kanske har något annat tips på julmiddag till alternativ istället för julbord och det ska inte vara revben.
tack på förhand.

Linda