6 portioner
1 kg nötkött t ex högrev
4 st torkade chipotlechili
4 st torkade chipotlechili
4 st torkade anchochili
2 gula lökar
8 vitlöksklyftor
400 gr krossade tomater eller 6 st färska tomater
3 msk tomatpuré
2 msk vinäger, valfri sort
6 dl kokhett vatten
Rapsolja till stekning
1 msk torkad oregano
2 tsk paprikapulver
1 tsk torkad mejram
1 tsk torkad timjan
1 tsk ingefärapulver
1 kanelstång
4 st lagerblad
2 st buljongtärningar eller 2,5 msk fond, grönsak- eller köttsmak
Salt
Peppar
12 majstortilla storlek mindre, vetetortilla funkar
Riven ost
Lime
Silverlök eller röd lök
Koriander
Kärna ur chilin, lägg i en skål och täck med 4 dl kokhett vatten. Låt stå i 30 min. Efter att chilin har legat i blöt och mjuknat mixar du den slät med vätskan den har legat i.
Skär köttet i stora bitar, hacka lök i små tärningar, hacka vitlök fint.
Hetta upp olja i en gryta och stek köttet tills det får en fin färg runt om. Lägg åt sidan.
I samma gryta steker du lök till den får färg. Vänd i vitlök och stek lite till. Tillsätt alla kryddor och fräs under omrörning någon minut. Tillsätt tomatpuré och fräs lite till. Vänd i köttet och stek lite till. Häll över krossad tomat, chilipasta, vinäger, 2 dl kokhett vatten, smula i buljong och blanda.
Låt grytan puttra under lock i ca 2-3 timmar eller tills köttet faller isär. Öppna upp locket med jämna mellanrum, blanda och späd eventuellt med mer vatten om det känns torrt. Grytan ska dock inte vara vattning i konsistensen.
Lyft upp köttet från såsen, lägg på ett fat och dra isär med två gafflar till små strimlor. Sila ev såsen.
Hetta upp rapsolja i en stekpanna. Doppa tortillabrödet i såsen, lägg brödet i stekpannan. Strö ost över brödet, lägg i kött och vik ihop tacosen. Stek ca 1 min på varje sida. Servera tacosen med såsen, doppa tacosen i den smakrika såsen.
Tips!
I en autentisk Birria tacos har man getkött eller lammkött, men högrev passar alldeles utmärkt. Lägg till lite nötlägg eller short ribs för extra smak.
Komplettera tacofyllningen med lite hackad lök (röd eller silverlök), pressad lime och koriander.
Smaksätt såsen med hackad lök, pressad lime och koriander.
Kött och sås kan göras i förväg och förvaras separat i lufttäta lådor i kylen i upp till 5 dagar.
Recept: Zeinas kitchen
Bild: Delish
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar