Köttbullarna:
600-800 gr lammfärs
1 msk matolja
2 medelstora gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ dl kikärtsmjöl
2 msk finhackad färsk koriander
1 tsk garam masala
½ tsk mald spiskummin
½ tsk paprikapulver
2 tsk mald koriander
½ tsk nymalen svartpeppar
1 tsk salt eller efter smak
Såsen:
ca 1 dl olja
4-5 tomater, hackade
1 tsk hel svart spiskummin, grovt krossad
3 lagerblad
2 hela kanelstänger
1 tsk gurkmeja
1 tsk röd chilipeppar
½ tsk salt eller efter smak
1-2 dl vatten
1½-2 dl grädde
Köttbullarna: Värm oljan i en stekpanna tills det sisslar när du lägger i en bit lök. Fräs lök och vitlök ljusbrun. Dra pannan från värmen och blanda lökfräset noga med alla de torkade kryddorna, saltet, den färska koriandern och kikärtsmjölet. Lägg lammfärsen i en skål. Häll lök- och kryddfräset över, blanda till en smidig men fast färs. Gör 16-20 bullar.
Såsen: Värm oljan i en stekpanna eller wook tills det sisslar när man lägger ner ett kryddfrö. Lägg i tomater och alla kryddor utom salt. Rör om och fräs på medelvärme 3-4 minuter. Sätt till vatten och salt och lägg försiktigt ned köttbullarna. Koka sakta ca 10 minuter och rör om försiktigt så att du inte skadar bullarna. Känn efter om de är färdiga genom att pressa lättmed en gaffel. de ska inte ge efter. Tillsätt mer vatten om det behövs. Skumma bort överflödig olja. Tillsätt grädden och låt koka ett par minuter. Servera med ris och chapati (ojäst fullkornsbröd).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar