lördag 21 februari 2009

Mina lammlägg


Bjöd ikväll goda vänner på denna rätt som är enkel och supergod. Den tar tid men är väl värd att vänta på!

8 portioner

8 lammlägg (helst framdelslägg, de smakar mer)
Olja, smör till stekning
Salt
Peppar
2 gula lökar i klyftor
3 morötter i skivor
6 vitlöksklyftor i bitar
3 lagerblad
1-2 tsk timjan
1-2 tsk rosmarin
Svartpepparkorn
3 delar rött vin
1 del vatten
3-4 msk lamm- eller kalvfond

Sätt ugnen på 225°C. Lägg lammläggen på en oljad/smörad plåt. Salta och peppra. Bryn lammläggarna i ugn runt om. De ska få riktigt fin färg runt om och köttet ska dra ihop sig och benet visar sig.
Fyll på en stor kastrull med morötter, lök och vitlök. Lägg ner lammläggen. Häll på vin och vatten så köttet täcks, tillsätt fond och kryddor och låt koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar. Täck grytan med ett lock och låt koka på svag värme i 3-6 timmar beroende lite på lammläggens storlek. Lammläggen är klar när köttet lätt lossnar från benen. (Mina lammlägg kokade i 4½ timme och blev perfekta.)
Ta upp läggarna. Sila såsen och koka upp i en kastrull. Sänk värmen och låt reducera till ca 1/4. Skumma av fettet lite då och då.

Sätt ugnen på 150°C. Lägg lammläggarna på en oljad plåt och pensla dem med såsen. Ställ i ugnen i ca 20 minuter.

Servera med potatis- och palsternackspuré eller ugnsrostad potatis, morot, rödlök, cocktailtomater och färsk timjan. Bryt gärna lite chèvre över de ugnsrostade grönsakerna innan servering.

Tips!
Koka lammläggen dagen före, kyl grytan i kallt vattenbad i vasken och förvara i kyl över natten så smakar den ännu bättre. Ta bort fettlagret innan du fortsätter.

Tänk på!
Tar du all buljong så tar även reduktionen av såsen tid. 1½ liter buljong tar ca 1½ timme att reducera till en fjärdedel.


Bild: Tasteline

Inga kommentarer: