onsdag 17 december 2008

Citrusrisotto med stekta jätteräkor

4 personer (som förrätt)

4 jätteräkor
olivolja
3 schalottenlök
1vitlöksklyfta
en klicka smör
2 dl risottoris (avorioris, arborioris, vialone nano eller carnaroliris)
2 dl höns- eller grönsaksbuljong
2 dl vitt vin
salt
svartpeppar
1 lime
½ citron
1-2 dl färskriven parmesanost

Trä upp räkorna på blötlagda spett. Pensla med olivolja och stek eller grilla precis innan servering.
Finhacka schalottenlök och vitlök. Låt det svettas lite i lite smör i en kastrull. Tillsätt riset och låt det hela fräsa ytterligare någon minut under omrörning, utan att ta färg. Sänk värmen, häll på lite buljong och rör skvättvis i buljong ömsom vin under ständig omrörning. Låt risotton koka ca 18 min. Salta och peppra. Tvätta citrusfrukterna. Riv skalet och pressa saften ur limefrukten. riv skalet på citronen. Vänd ner citrusrasp, limejuice och ost precis innan servering.
Servera med extra ost, rivet citrusskal och nystekta räkspett.

Inga kommentarer: