lördag 22 november 2008

Lussebullar

ca 35 st

50 gr jäst
100 gr smör
5 dl mjölk
250 gr Kesella
2 påsar saffran, 1 gr
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl mjöl
Russin
1 ägg till pensling


Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt Kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.
Källa: Arla

Idag blev det lussebullsbak, med ett härligt vinterlandskap utanför!

Inga kommentarer: