måndag 9 december 2013

Senapsgriljerad rotselleri



1 1/2 kg hel rotselleri
1 msk olivolja
1/2 tsk salt

Griljering
2 msk dijonsenap
1 msk sirap
1 ägg
1 dl hackad bladpersilja
1 dl ströbröd

Sätt ugnen på 175.
Skär bort skalet på rotsellerin med en kniv. Lägg i en ugnsform eller på en plåt. Ringla över olja och salta. Tillaga i ugn tills den är mjuk rätt igenom, ca 2 timmar..
Höj temperaturen till 225.
Blanda senap, sirap, ägg och persilja. Häll/bred på blandningen över rotsellerin. Strö över ströbröd. Griljera i mitten av ugnen tills ytan är gyllene, ca 10 min.

Recept och bild: Coop

söndag 1 december 2013

Första advent

Medan första ljuset brinner och vi sörplar glögg och knaprar pepparkakor står julskinkan i ugnen. Hemma hos oss lagar vi alltid julskinka till första advent. Doften av julskinkan sprider sig sakta, i samma takt som temperaturen ökar i hela huset. Vi väntar med spännning tills termometern har kommit upp i rätt gradantal så vi får ta ut skinkan för att griljera. Det väntas som på julafton efter jultomten. Det trampas i köket runt ugnen, alla vill smaka den första skinkbiten. Det spelar ingen roll att det är för varmt, den är gudomligt god. Under tiden skinkan svalnar så tar vi lite påtår på glöggen, myser in oss i soffan, njuter av julpyntet som kommit fram och lyssnar på lite glad julmusik. Det vankas skinksmörgås med senap lite senare. Lyckan är gjord! Julen är här!

Tips! Låt inte skinkan stå för länge i ugnen så den blir torr. Ta ut den vid 68 grader och griljera sedan. Då blir den saftig och god.

onsdag 23 oktober 2013

Snabba italienska köttbullar


1 paket italienska korvar, ca 450 gr
4 salladslökar
2 burkar krossade tomater
4 msk vitt vin eller vermouth (valfritt)
2 lagerblad
Vatten
1 tsk oregano
Bladpersilja

Ta ur köttet ur korvskinnen och forma små, körsbärstomatstora köttbullar. Bryn köttbullarna i vitlöksolja. Tillsätt lök och oregano. Häll i de krossade tomaterna och fyll en burk till hälften med vatten och tillsätt i grytan. Tillsätt vinet och smaksätt med salt och peppar. Lägg i lagerbladen och låt koka utan lock ca 20 minuter. Toppa med lite persilja. Servera med pasta.

Recept och bild: Nigella Lawson

tisdag 22 oktober 2013

Bläckfisk och räkor med chili på svart risbädd

Vitlöksolja
1 röd chili
1 citron
1 vitlöksklyfta
1 litet knippe persilja
2 msk färsk mejram
350 gr bläckfisk
20 råa tigerräkor
2 dl svart ris

Koka riset med salt.
Fräs strimlad chili i olja. Riv citronzest och vitlök och häll i oljan. Tillsätt större delen av hackad persilja och mejram. Rör om och tillsätt bläckfisk och räkor. Bryn tills räkorna har fått fin rosa färg. Pressa i citronsaft från en halv citron. Servera med svart ris. Strö chili och örter ovanpå.

Tips! Rätten går utmärkt att servera till pasta istället för ris.

Recept: Nigella Lawson

måndag 21 oktober 2013

Ostgratinerad löksoppa


300 gr gul lök
80 gr smör
1 l hönsbuljong
10 gr socker
Timjan
vitt bröd
100 gr riven Gruyère
Salt och peppar

Värm ugnen till 275°.
Skär löken i tunna skivor. Fräs den mjuk i smör. Pudra löken med socker och tillsätt hönsbuljongen. Smaksätt med timjan, salt och peppar. Sänk värmen och låt sjuda under lock ca 30 minuter.
Skär brödet i tunna skivor och rosta brödet.
Häll upp soppan i ugnsfasta portionsskålar, lägg på några skivor bröd och riv osten över.
Gratinera i ugn ca 5-10 minuter.

Bild: 750gr.com


Pastarisotto med ärtor och pancetta


170 gr pancetta
3 1/2 dl frysta gröna ärtor
3 dl Orzo eller Risoni pasta
6 dl vatten
2 msk riven parmesan
1 msk smör
Salt och peppar

Bryn pancettan i vitlöksolja. Tillsätt de frysta gröna ärtor och rör om. Häll i pastan, rör om och tillsätt vatten. Salta och peppra. Sänk värmen och lått puttra på låg värme tills det mesta av vattnet har kokat in. Rör om några gånger så det inte bränner fast. Pastan ska vara lite krämig när den är klar.
Lägg i en klick smör och riv i parmesan. Servera direkt.

Recept och bild: Nigella Lawson

söndag 6 oktober 2013

Lyxmüsli


750 gr mandel
750 gr hasselnötter
500 gr pumpafrön
500 gr solrosfrön
130 gr quinoapuffar
1 pkt dinkelflakes (Jag använder Paulúns fullkornsdinkel med kanel)
100 gr gojibär
500 gr sultanrussin

1 dl honung
1/2 dl vatten
1 msk rapsolja

Sätt ugnen på 150°.
Blanda mandel, hasselnötter, pumpafrön, solrosfrön och quinoapuffar i en bunke.
Värm vattnet och blanda med honung och rapsolja. Låt svalna något. Häll honungsblandningen
 över nötterna och blanda om. Häll över nötblandningen på en plåt med höga kanter. Rosta  i ugn ca 30 minuter eller tills müslin fått fin färg. Vänd runt några gånger under tiden. Låt svalna.
Blanda ner dinkelflakes och torkade bär.
Förvara i en tättslutande burk med lock.

Tips! Blanda i dina favoriter; aprikos, rostade kokosflingor, torkade tranbär, cashewnötter, dadlar, fikon...

Bild: Privat

lördag 5 oktober 2013

Skogspanna


600 gr fläskfilé
2 st gula lökar
200 gr blandad färsk svamp
1 tsk smör
1/2 msk soja
1/2 tsk svartpeppar
1 1/2 msk kött- eller viltfond
4 dl grädde
2 msk lingonsylt

Skär köttet i tjocka skivor.
Skala och grovhacka löken.
Skär svampen i bitar.
Bryn köttet i smör i en stekpanna. Ta upp köttet.
Stek svampen i stekpannan och koka ur eventuell vätska. Tillsätt löken och fräs några minuter.
Lägg tillbaka köttet.
Smaksätt med soja och peppar. Häll i fond och grädde och låt det koka ihop ca 5 minuter utan lock. Rör i lingonsylten. Strö över timjan.
Kokt potatis eller ris är gott till.

Tips! Toppa pannan med lite färska lingon. Pricken över i.

Recept och bild: Arla.se

onsdag 14 augusti 2013

Grillad fläskfilé med örtfyllning



Lättlagat och festligt på samma gång. Och perfekt om man är många! Fyll med dina favoritörter och variera efter vad som finns hemma.

Lättlagat och festligt på samma gång. Och perfekt om man är många! Fyll med dina favorit-örter och variera efter vad som finns hemma.
600–700 g fläskfilé
Steksnöre
Fyllning:
2 dl hackade örter (t ex färsk rosmarin, slätbladig persilja, basilika, salvia)
1–2 vitlöksklyftor
60 g färska champinjoner
1 pkt fetaost
Olja till pensling
Salt och nymalen svartpeppar
Finhacka ingredienserna till fyllningen och blanda dem i en skål eller bunke. Putsa fläskfilén fri från hinnor, lägg ett snitt längs med hela filén. Fyll snittet med hacket och bind samman fläskfilén med snöre. Salta och peppra runtom.
Preparera grillen med folie på halva sidan. Tänd och vänta tills grillkolen är grå. Grilla fläskfilén hastigt runt om på alla sidor. Flytta sedan över den till foliesidan och låt den gå på låg temperatur till innertemperaturen är 68°. Låt fläskfilén vila 10 minuter innan du skär upp den.
Om du steker fläskfilén i ugn, kör den cirka 40 minuter på 125° eller tills innertempera-
turen är 68°.

Recept och bild: ELLE Mat & Vin

tisdag 13 augusti 2013

Kalvfärsbiffar med pinjenötter

1 1/2 vitlöksklyfta
1 citronzest
1/2 dl persilja, finhacka
1/2 dl pinjenötter
2 msk kalvfond
2 ägg
500 gr kalvfärs
Salt och peppar

Lägg vitlök, citronskal, persilja, pinjenötter, kalvfond och ägg i en bunke. Blanda runt och tillsätt färsen. Tillsätt salt och peppar och rör runt till en jämn smet. Forma till köttbullar eller biffar.

Stek eller grilla.

Recept: Tasteline.se

måndag 12 augusti 2013

Kronärtskocksmos

4 portioner

4 potatisar
1 burk kronärtskocksbottnar á ca 390 gr
1 dl hackad bladpersilja
100 gr riven parmesanost
1 dl olivolja
salt och peppar

Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt ånga av.
Häll av och hacka kronärtskocksbottnarna grovt. Mixa kronärtskockorna, persilja, parmesan och olja till ett mos med stavmixer eller matberedare.
Pressa potatisen genom en potatispress och rör ihop med kronärtskockspurén.
Krydda med salt och peppar.

Recept och bild: ICA.se

Bondsoppa från Toscana


2 rödlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, skivade
3 stjälkar selleri, strimlade
3 morötter, skivade
Olivolja
150 gr rökt sidfläsk, strimlat
1 burk cocktailtomater á 400 gr
150 gr savoykål, i bitar
1 burk stora vita bönor á 400 gr
1 burk matvete á 400 gr
1-1 1/2 liter hönsbuljong
ev 1 skvätt vitt vin
1 knippa bladpersilja, hackad
Salt och nymalen svartpeppar

Tillbehör
Fin olivolja, surdegsbröd, färskriven parmesan

Förbered grönsakerna - hacka, skär och strimla enligt ingredienslistan.
Hetta upp olja i en kastrull. Fräs rödlök, vitlök, selleri och morötter tillsammans med fläsket i 5 minuter. Tillsätt tomater utan spad, savoykål, bönor med spad och avrunnen matvete. Täck med buljong och kanske en skvätt vitt vin. Sjud i 15 minuter under lock.
Ringla över lite fin olivolja, strö över persilja och smaka av med salt och peppar.
Servera med surdegsbröd och parmesanost.

söndag 11 augusti 2013

Koka krabba, havskräftor eller hummer


Koka krabba, havskräftor eller
hummer
Ska du koka krabba, havskräftor eller hummer? Här har du ett prima
recept på hur du får till en riktigt god smak på krabborna,
havskräftorna och hummern

1 l vatten
2 msk salt
1 sockerbit
smaksätt lagen eventuellt med dill, dillfrö,
krondill, anis eller kummin

Öka receptet valfritt antal gånger så att koklagen gott och väl täcker skaldjuren i
grytan. Skaldjuren ska vara levande (havskräftor kan dock vara avlivade före
kokning). Använd en rymlig gryta. Blanda ingredienserna till lagen och koka upp.

Skrubba rent skaldjuren i kallt vatten.

Koka lagen på full effekt när du lägger i skaldjuren med huvudet först.
Låt det koka upp igen och sjud sedan efter den beräknade koktiden, se
nedan.
När koktiden är över ska skaldjuren svalna i lagen för att bli färdigkokta och
få smak. Kyl gärna grytan i vattenbad (byt till nytt kallt vatten flera gånger).

Ungefärlig koktid (räknas från uppkok):
Havskräftor: Stora 2-3 min, små 1,5 min
Krabba: 15-20 min
Hummer, 450 g: 6-7 min (+ 1 min/100g utöver det)

Recept och bild: ICA.se

måndag 5 augusti 2013

Toast med kantareller och balsamvinäger

½ l kantareller eller trattkantareller
1 rödlök
2 msk smör
½ tsk salt
Svartpeppar
2 msk färsk hackad timjan
1 msk balsamvinäger
2 skivor surdegsbröd

Ansa och skär större kantareller i mindre bitar. Skala och hacka löken. Hetta upp matfettet i en stekpanna. Fräs svamp och lök i stekpannan tills all vätska kokat in. Krydda med salt, peppar och timjan. Stänk på balsamvinägern.
Rosta brödskivorna och lägg på assietter. Frödela svampfräset ovanpå. 


Recept: ICA

Kräftspad till färdigkokta kräftor


Piffa upp dina köpta kräftor med lite nytt spad.

3 liter vatten
1 dl grovt salt
2 sockerbitar
ca 1 liter lätt sammanpressade dillkronor
1 gul lök, skalad och hel
1 flaska öl eller porter

Tina kräftorna till hälften. Koka upp vattnet. tillsätt salt, socker, halva mängden dillkronor, lök och öl och låt koka i 15 minuter. Ta av från värmen och låt svalna. Sila lagen och kyl den ordentligt.

Lägg resterande dillkronor i botten på ett förvaringskärl som rymmer kräftorna. Lägg kräftorna ovanpå dillen och häll spadet över. Ställ i kyl och låt kräftorna tina helt i spadet.

Recept och bild: Elle Mat & Vin

Västerbottentrekanter


200 g västerbottensost
250 g keso
2 ägg
svartpeppar
ev lite salt
1 dl finhackad bladpersilja
1 förpackning filodeg (1 förp motsvarar
ca 270 g)
100 g smält smör

Sätt ugnen på 200°C.
Fördela Västerbottenost i mixern och tillsätt Keso. Ha i ägg och persilja, och
kör igen. Krydda med svartpeppar och ev. salt.
Tina filodegen. Bred ut ett ark, på ett bakplåtspapper så fastnar det inte,
pensla med det smälta smöret. Täck de övriga arken med en fuktad
handduk, de torkar snabbt. Lägg ett ark ovanpå. Skär degen i längsgående
strimlor, ca 5 cm breda.
Lägg en tesked av ostsmeten i ena änden och vik till en liten triangel.
Fortsätt att vika hela remsan till ett trekantigt paket. Gör likadant med resten
av filoarken och ostsmeten.
Placera trianglarna på ett bakplåtspapper. Pensla ovansidan med smör och
grädda dem gyllenbruna, ca 10-12 minter. Serveras ljumma.

Tips! Det går jättebra att ha dessa ogräddade i frysen och bara ta fram och grädda vid
tillfälle! Känns det lite "pilligt" att göra trekanter smakar det lika bra att göra en
paj och skära i bitar när den svalnat.

Recept och bild: ICA.se

Len pumpasoppa med sting


1 liten finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2-1 urkärnad och finhackad röd chili
1 msk smör
600 gr pumpakött, skuret i bitar (ca 1 kg hel pumpa)
2 msk hackad ingefära
2 dl mjölk
1 burk kokosmjölk, 400 ml
3 dl vatten
1 1/2 hönsbuljong
2-3 msk citronsaft
Salt och svartpeppar
1 kruka färsk koriander

Skala och ansa lök, vitlök och chili och fräs sedan i smör i en rymlig kastrull på medelhög värme ett par minuter. Tillsätt pumpa, ingefära, mjölk, kokosmjölk, vatten och buljong. Koka upp och låt sjuda 10 minuter eller tills pumpan är mjuk. Mixa soppan slät med en stavmixer, tillsätt ev mer vatten om det behövs. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Servera varm med lite färsk koriander.

Recept och bild: Elle Mat & Vin

Kantarelltoast


2 msk pinjenötter
4 skivor surdegsbröd
300 gr kantareller
1 msk smör
50 gr parmesan
Flingsalt
Peppar
Färsk timjan

Rosta pinjenötter och brödskivorna tills de får lite färg. Stek kantarellerna i smör. Lägg varje skiva på en tallrik och lägg på de stekta kantarellerna. Hyvla över parmesan. Krydda med flingsalt och peppar. Toppa med pinjenötter och färsk timjan.

Recept och bild: ELLE Mat & Vin


onsdag 31 juli 2013

Kyckling- och tomatgryta med pistou



Pistou är den franska varianten på pesto. Här rörs den ned i soppan och ger den en smak av basilika och vitlök.

2 morötter (eller gulbetor)
1 blekselleristjälk
200 gr salladslök (eller en bit purjolök)
4 tomater
400 gr kycklinglår och -ben
olja
1 liter vatten
1 grönsaksbuljong
1 kycklingbuljong (jag kompletterade med kycklingbuljong för lite extra smak)
1 lagerblad
3 msk finhackad persilja

Pistou
2 vitlöksklyftor
1 kruka basilika
5 msk olivolja
1 dl riven parmesan

Skala morot eller gulbeta och skär i mindre bitar. Skiva blekselleri och salladslök. Halvera tomaterna.
Hetta upp olja i en kastrull och fräs kycklingen tills de fått fin färg. Tillsätt grönsakerna och tomathalvorna. Häll i vatten och buljongtärning. Tillsätt lagerblad och persilja.
Sjud under lock i 20 minuter.

Lägg vitlöksklyftor, basilika, olivolja och parmesanost i en mixer och mixa till en slät kräm. Rör ned i soppan och sjud några minuter till. (Jag rekommenderar att pistoun serveras vid sidan om för gästerna att smaksätta efter smak.)

Jag lät grytan sjuda i 1 timme så kycklingen ramlade isär. Servera som soppa eller som gryta tillsammans med ris.

Recept och bild: ELLE Mat & Vin

Zucchinisallad med citron och chili


1 zucchini
2 msk olivolja
1/2-1 citron, juice och zest
1 röd chili
1 vitlöksklyfta, pressad
Salt och peppar

Skär zucchinin tunt på längden i mandolin. Blanda ihop olivolja, vitlöksklyfta, citronjuice och zest till en dressing. Blanda zucchinin med urkärnad och finhackad chili och häll på dressing. Blanda försiktigt zucchinin i dressingen.

Tips! Tillsätt fetaost och/eller örter för lite extra krydda.

tisdag 30 juli 2013

Linguine alle Vongole


300 gr pasta Linguine
1 kg hjärtmusslor
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1/4 tsk röda chiliflingor
2 dl torrt vitt vin, typ Sauvignon Blanc eller Pinot Gris
Citronjuice av 1 citron
1 knippe bladpersilja
3 msk smör
Salt och peppar

Koka upp vatten och koka pastan al dente enligt anvisningar. Under tiden som pastan kokar, skölj musslorna och kasta bort de som är skadade eller öppna.
Hacka löken och vitlöken och fräs tillsammans med chiliflingorna i olivolja i en panna med lock.
Tillsätt musslor, vin och citronjuice. Lägg på locket och koka tills musslorna öppnat sig, ca 5-6 minuter. Skaka om pannan då och då. Släng de musslor som inte öppnat sig.

Blanda ner den kokta pastan med musslorna. Smaksätt med hackad persilja, salt och peppar.

Bild: ICA.se

Grillad lax med avocadosalsa


4 portioner

900 gr lax, delat i fyra bitar
1 msk olivolja
1 msk salt
1 tsk malen koriander
1 tsk malen kummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
1 tsk svartpeppar

Avocadosalsa
1 avocado, skivad
1 liten rödlök, skivad
1 mild röd chili, skivad eller tärnad
Juice från 2 lime
3 msk olivolja
2 msk koriander, finhackad
Salt

Blanda salt, koriander, kummin, paprikapulver, lökpulver och svartpeppar. Gnid in laxen med kryddblandningen och olivolja. Kyl i minst 30 minuter. Sätt på grillen och låt den bli varm.

Blanda försiktigt ihop avocado, lök, chili, koriander, limejuice, olivolja och salt i en skål. Kyl tills servering.

Grilla laxen och servera toppad med avocadosalsa och ris.

Källa:  Laylita.com

Moules marinière


1 kg blåmusslor
4 schalottenlökar
2-3 vitlöksklyftor
1 röd chili (för lite extra sting)
Olivolja
2 dl vitt vin
2 msk citronjuice
2 dl fiskfond
1 bunt persilja (blad- eller kruspersilja efter smak)
Salt och peppar

Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten. Knacka öppna musslor mot diskbänken och släng dem som inte sluter sig. Finhacka schalottenlök, vitlök och ev. chili. Fräs löken och chilin i olivolja i en kastrull. Tillsätt musslor och häll över vin, citronjuice och fond. Lägg på lock och låt koka ca 2 minuter eller tills alla musslor öppnat sig. Musslor som inte öppnat sig ätes ej. Smaksätt med salt och peppar. Blanda i hackad persilja och servera med grillat lantbröd.

Tips!
Tillsätt 2 dl grädde och du får Moules Paulette. Lika gott, men lite annan variant.

Magiska sommarfrallor


1/4 paket (12 gr) jäst
5 dl kallt vatten
5 dl rågsikt
7 dl vetemjöl special
1 tsk salt
1 msk olja
1 msk socker.

På kvällen:
Rör ut jäst i kallt vatten i en bunke. Tillsätt rågsikt, vetemjöl special, salt, olja och socker. Rör tills allt blandats. Degen är rätt kladdig. Täck med en handduk och ställ i kylen.

På morgonen:
Sätt ugnen på 225°. Stjälp försiktigt upp degen på väl mjölat bord. Dela i 20 bitar med en degskrapa. Bearbeta degen så lite som möjligt. Lägg bitarna på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i 20-25 minuter.

Recept och bild: ICA.se

Limeonad med mynta


1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vatten
3 krukor mynta
3 dl färskpressad limejuice (ca 10 lime)
kolsyrat vatten till servering

Koka upp socker och vatten. Koka ihop till en simmig lag ca 5 minuter. Låt svalna.
Finhacka myntan men spara ett par kvistar till garnering. Blanda myntan med sockerlagen. Låt svalna helt.
Pressa juicen ur limefrukterna och blanda med lagen.
Sila myntabladen vid servering och späd med kolsyrat vatten till önskad styrka. Garnera med mynta.

Recept och bild: ICA.se

Sotad lax

1 kg hel benfri laxfilé med skinn
2 tsk koriander
4 tsk spiskummin
1 1/2 tsk nymalen svartpeppar
1 1/2 tsk salt
2 tsk mörkt muscovadosocker

Blanda ihop kryddblandningen. Gnid in laxens köttsida med den. Pensla skinnsidan med olja.
Lägg laxsidan med skinnet nedåt på grillen. Sätt på locket och tillaga ca 20 minuter beroende på tjocklek.
Det går även att tillaga laxen i ugn i 150° 20-30 minuter.

Servera med tacoskal, sallad och mangosalsa.

Recept: ICA.se

Mangosalsa


2 stora mogna mangor
3 salladslökar
1 stor röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 kruka mynta
2 msk färskpressad limejuice
Salt

Skala, dela, kärna ur och tärna mangon. Strimla salladslöken fint.
Dela, kärna ur och finhacka chilin. Hacka myntan.
Blanda mango, salladslök, chili, mynta, limejuice och salt.

Passar utmärkt till fisk.

Recept:  ICA.se

Ananas- och bönsalsa

1 frp svarta bönor, ca 400 gr
1/2 färsk ananas, 500 gr
1 röd paprika
2 salladslökar
150 gr fetaost
2 msk olivolja
2 krm salt
1 krm peppar

Häll av och skölj bönorna. Skala och skär bort rotstocken från ananasen. Skär fruktköttet i 1/2 cm små bitar. Dela, kärna ur och skär paprikan i små bitar som ananasen. Strimla salladslöken. Blanda med smulad fetaost, olivolja, salt och peppar.

Recept: ICA.se

Pesto


1 kruka basilika
50 gr pinjenötter
1 vitlöksklyfta
100 gr parmesan
½-1 dl olivolja
Citronsaft
Svartpeppar

Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa slät. Smaksätt med citron och svartpeppar.

Tips! Byt ut pinjenötterna mot mandel. Byt ut basilika mot ruccola eller spenat.

Grön ärtpesto

3 dl gröna ärtor (djupfrysta)
100 gr parmesan
1 dl cashewnötter
½ dl olivolja

Koka upp vatten. Lägg i ärtorna och koka i en halv minut. Slå bort vattnet och mixa genast ärtor, parmesan och  cashewnötter. Häll i lite olivolja i taget och mixa till önskad konsistens.

Tapenade

150 gr urkärnade svarta eller gröna oliver
1 vitlöksklyfta
2 sardellfiléer
1 msk kapris (kan uteslutas)
2 msk olivolja
2 drag med svartpepparkvarnen

Kärna ur bra Kalamataoliver så du har 150 gr fruktkött. Lägg oliver, vitlök, sardeller, kapris och olivolja i en mixer och kör till önskad konsistens. För en lite ruffare konsistens finhacka alla ingredienser och blanda. Smaksätt med svartpeppar.

Tips! Häll på lite extra olivolja ovanpå tapenaden så håller den längre.

söndag 13 januari 2013

Kryddbakad lax

1 laxsida
1 tsk hel koriander
1 tsk fänkålsfrön
1/2 tsk hel kummin
1/2 tsk dillfrö
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 150°.
Mortla koriander, fänkål, kummin och dillfrö. Tillsätt salt och peppar. Gnid in laxen med kryddorna.
Ugnsbaka laxen i ca 25 minuter, lite beroende på tjocklek.

Servera exempelvis med matvetesallad och fänkålscrudité.

Fänkålscrudité

1 fänkål
1schallottenlök
1/2 citron, pressad saft
1/2 msk socker
2 msk gräslök
Salt och peppar


Skala och skiva löken fint. Ansa och finstrimla fänkålen, gärna med en mandolin. Blanda lök och fänkål och tillsätt citronsaft, socker, salt och peppar. Låt stå kallt till servering.

Matvetesallad

1 burk matvete, durum
1 tomat, hackad
1 liten röd paprika, hackad
1/2 rödlök, skivad
1/2 påse bladspenat
1 dl persilja
1/2 dl rapsolja
1 msk vatten
1 tsk vitvinsvinäger
1 krm salt

Blanda persilja, rapsolja och vatten. Smaksätt med vinäger och salt.
Blanda matvetet med persiljeoljan och tillsätt de hackade grönsakerna och spenaten.


lördag 15 december 2012

Köttbullar

400 gr nötfärs
1 dl ströbröd
1 1/2 dl vispgrädde
2 msk kalvfond
1 liten riven gul lök
1 ägg
Salt och svartpeppar (kryddpeppar vid jul)
Smör till stekning

Blanda ströbröd med grädde. Låt det svälla 5-10 min. Blanda färsen kalvfond, ägg, salt och peppar. Tillsätt ströbrödsblandningen och rör tills färsen är smidig och väl blandad. Fukta händerna med kallt vatten och forma till jämna köttbullar. Stek dem några i taget, i smör. Skaka pannan så att de blir jämnt brynta. Sänk värmen när köttbullarna börjat få färg och stek tills de blir genomstekta, 5-10 min.

Bild: Arla

söndag 25 november 2012

Happy Thanksgiving!

I år blev jag sugen på att laga en klassisk Thanksgivingmiddag. Dagen infaller den 22 november, men vi väntade med middagen till lördagen efter.
Jag började med att leta fram recept och hitta inspiration på nätet och nedan följer vår meny för kvällen:



Kalkon och sås á la Jamie Oliver
Rustikt potatismos med vitlök
Brysselkål med vitlök och citron
Balsamicoglacerad pärllök
Tranbär- och fikonchutney
Kuvertbröd i panna
Caramel nut tart
Silky pumpkin pie

Smaklig måltid!

Kalkon á la Jamie Oliver



6-8 portioner

50 gr smör
1 kvist färsk salvia, plockade blad
6 pancetta- eller baconskivor, tunna
2 vitlöksklyfta
1 röd lök
2 stjälkar selleri
En stor handfull brödsmulor
En handfull torkade aprikoser
300 gr fläskfärs
Zest från 1 citron
En nypa muskotnöt
1 ägg
Salt
Peppar
4-4,5 kg kalkon, rumstempererad
1 stor apelsin

2 msk mjöl
1 l kyckling- eller vegetarisk buljong

Värm ugnen på max.
Värm en panna och lägg i smör, salviablad och pancettan/bacon. Hacka 2 vitlöksklyftor och en röd lök. Tillsätt vitlök, selleri och lök i pannan och stek försiktigt tills mjukt och gyllenbruna. Ta pannan från värmen och rör i brödsmulor och de hackade aprikoserna. När fyllningen har svalnat tillsätt fläskfärs, citronzest, muskot, ägg och mycket salt och peppar och blanda väl.

Torka kalkonen ut- och invändigt. Salta och peppra kalkonen på insidan. Stoppa in vingarna under fågeln. Separera försiktigt skinnet från bröstet och fyll med mjukt smör och lite fyllning. Fyll sedan kalkonen löst med fyllningen (fyllningen expanderar vid tillagning). Fyll även nacken med fyllning. Vik över skinnet för öppningen. Värm den tudelade apelsinen snabbt i mikrovågsugnen och placera den i öppningen. Bind ihop de korslagda benen. Smörj skinnet med olivolja och smaksätt rikligt med salt och peppar. Väg kalkonen med fyllning för att räkna ut tid i ugnen, ca 20 minuter per 500 gr kalkon. Placera kalkonen på en plåt med hög kant och täck med aluminiumfolie. Sänk värmen i ugnen till 175° och ugnstek fågeln tills klar juice rinner ut från låret om man sticker det med en vass kniv. Ta bort folien de sista 45 minuterna för fin gyllenbrun yta.
Lyft ur kalkonen ur pannan, skumma av fettet och tillsätt mjöl och buljong och låt koka upp. När såsen börjar tjockna sila såsen och servera till kalkonen.

Källa och bild: Jamie Oliver och Martha Stewart

Rustikt potatismos med vitlök


12 portioner

1,4 kg bakpotatis
6 vitlöksklyftor, delade
1 lagerblad
Kycklingbuljong
2,5 dl mjölk
4 msk smör
1 tsk salt
Nymald svartpeppar

Skala och dela bakpotatisen i ca 8 bitar. Lägg potatisen, de delade vitlöksklyftorna och lagerblad i en stor kastrull. Fyll kastrullen med kycklingbuljong så potatisen täcks. Koka potatisen.
När potatisen är klar så häll av buljongen i en skål. Ta bort lagerbladet och mosa på valfritt sätt potatisen med vitlökarna.
Värm mjölk och smör. Tillsätt mjölkblandningen, salt och så mycket av buljongen till potatisen för önskad konsistens. Servera med nymald svartpeppar.

Recept och bild: Better Homes and Gardens

Balsamicoglacerad pärllök


8 portioner

2 påsar (á ca 300 gr) med röd och/eller vit pärllök
1 dl vitt vin
3 msk smör
2 dl vatten
Salt och peppar
4 msk balsamvinäger

Lägg den skalade löken, vinet, vattnet och smöret i en stor kastrull eller stekpanna. Krydda med salt och peppar. Låt vätskan börja koka och sänk värmen. Låt sjuda tills löken är mjuk och vätskan vaporiserats, detta tar ca 15 minuter. Om löken är lite större, öka koktid och tillsätt lite mera vatten.

När vätskan har kokat in, tillsätt vinäger och koka tills såsen tjocknar och löken blivit glacerad, ca 3 minuter.

Recept och bild: Martha Stewart

Brysselkål med vitlök och citron


400 gr brysselkål
2 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 citron (zest och juice)
2-3 msk riven ost; Gruyère, parmesan eller efter önskemål
Havssalt
Svartpeppar

Skölj och ansa brysselkålen och skär dem i halvor.
Värm oljan i en panna på medel värme. Lägg i brysselkålen och stek några minuter.
Tillsätt vitlöken och låt brysselkålen bli som lätt karamelliserat bruna och mjuka inuti. Kålen kan gärna vara lite al dente.
Sänk värmen och krydda med zest, citronjuice, salt och peppar. Häll upp kålen och strö över den rivna osten.

Recept och bild: www.whatsgabycooking.com

Tranbär- och fikonchutney


225 gr frusna eller färska tranbär
6-8 torkade fikon
1 dl socker
4 msk torrt rött vin/Madeira/portvin eller tranbärsjuice

Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Sjud på låg värme tills tranbären börjar koka sönder, ca 15 minuter. Häll upp chutney i en ren burk eller skål och låt svalna. Förvara i kyl. Ta fram 30 minuter innan servering.

Recept och bild: Martha Stewart

Dinner rolls


4 msk 45° varmt vatten
2 paket torrjäst
3,5 dl 45° varm mjölk
100 gr smält smör
4 msk socker
2 tsk salt
3 stora ägg
14-15 dl mjöl

Häll det varma vattnet i en liten skål. Häll i torrjästen och låt det stå tills det börjar skumma, ca 5 minuter.
I en stor skål, vispa ihop mjölk, smör, socker, salt och 2 ägg. Tillsätt jästen och därefter rör i mjölet lite i taget. Arbeta degen 5-10 minuter tills den är slät och elastisk. Låt jäsa ca 1 timme under plast eller jäsduk till dubbla storleken.
Smöra insidan av en ca 30x20 cm form med hög kant. Dela degen i två delar. Rulla degen till en 40 cm lång längd och dela i 15 delar. Rulla bullar av degen och lägg i formen. Låt jäsa i 1 timme till dubbla storleken alternativt ställ in formen i kylen och kalljäs, ta fram i god tid innan gräddning för bästa resultat.
Värm ugnen till 190°. Vispa ägg och pensla på bröden. Grädda i ugn i ca 20 minuter. För bästa resultat rotera formen efter halva tiden och ställ formen högt upp första halvdelen och längst ned andra. Låt bröden svalna något innan servering.


Recept och bild: Martha Stewart


Caramel nut tart


Pate sucrée
100 gr smör
8 msk ljust muscovadosocker
2 msk socker
6 msk honung
2 msk grädde
300 gr blandade nötter; hasselnöt, pistage, mandel, pekannöt, cashew, paranöt.
1tsk vaniljextrakt (eller vaniljsocker)

Sätt ugnen på 190°.
Klä formen med pajdegen, ta bort deg som hänger över kanten. Kyl ca 30 minuter.
Klä pajdegen med folie eller fyll med torkade ärtor och baka av i ugn ca 25 minuter. Ta bort folie eller ärtor och baka ytterligare 10 minuter.  Låt svalna. Sänk värmen till 160°.
Lägg smör, socker gånger två, honung och grädden i en tjockbottnad kastrull och koka upp på hög värme. Sänk värmen och låt sjuda ca 5 minuter. Tillsätt vanilj och nötter och ta av från spisen. Häll fyllningen i pajskalet.
Baka pajen i mitten av ugnen tills fyllningen börjar bubbla, ca 15-20 minuter. Låt svalna.

Tips! Pajdegen går utmärkt att frysa i upp till 3 månader.

Recept och bild: Martha Stewart 

Pate sucrée

6 dl mjöl
3 msk socker
225 gr smör, kallt och skuret i små bitar
2 stora äggulor
4 msk iskallt vatten

Blanda mjöl och socker i en matberedare (fungerar utmärkt med Kitchen Aid och flatblandaren). Tillsätt smöret och mixa tills grov deg. Vispa äggulorna i en liten skål, tillsätt isvattnet. Tillsätt äggen sakta under tiden maskinen går. Mixa degen tills den håller ihop och inte är våt eller kladdig. Se upp med att mixa för länge. Om degen fortsatt är smulig, tillsätt mer isvatten, en matsked i taget.
Dela degen i två, och tryck ut till två plattor och kyl minst 1 timme innan användning.

Sätt ugnen på 190°.
Klä formen med pajdegen, ta bort deg som hänger över kanten. Kyl ca 30 minuter.
Klä pajdegen med folie eller fyll med torkade ärtor och baka av i ugn ca 25 minuter. Ta bort folie eller ärtor och baka ytterligare 10 minuter.  Låt svalna.

Tips! Pajdegen går utmärkt att frysa i upp till 3 månader.


Silky pumkin pie


3 stora ägg
5 msk socker
1 burk sötad kondenserad mjölk
350 gr pumpapuré
3 msk smält och svalnat smör
1 msk mjöl
½ tsk malen muskot
½ tsk malen kanel
½ tsk malen ingefära
½ tsk malen nejlika
Salt
1 förbakad pajdeg
3 äggvitor
1/4 tsk citronjuice
1 nypa salt
8 msk socker

Sätt ugnen på 200°.

Dela en liten pumpa och gröp ur kärnorna. Placera pumpan med den skurna sidan ned på ett bakplåtspapper på en plåt. Baka i ugnen i 45-60 minuter tills pumpan är mjuk. Låt pumpan svalna något. Skrapa ur köttet i en skål och mosa.

Sänk värmen i ugnen till 160°.

Vispa ihop ägg, socker, kondenserad mölk och pumpapuré. Blanda i en annan skål ihop mjöl och kryddor och tillsätt i pumpapurén.
Häll i purén i det förbakade pajskalet. Grädda i ugn i ca 50-60 minuter. Fyllningen ska vara fast i kanterna och något lös i mitten. Låt svalna och kyl.
Innan servering vispa ihop en maräng på äggvita, citronjuice och salt. När smeten är skumlik tillsätt socker en mask i tage på hög hastighet. Vispa tills blank.  Smeta på pajen och bränn av med en brännare eller i ugn under grill tills ljusbrun.

Recept och bild: Better Homes and Gardens

Pajdeg


3 dl mjöl
½ tsk salt
½ tsk socker
100 gr kallt smör, i bitar
2-4 msk iskallt vatten


Blanda mjöl, salt och socker i en matberedare (fungerar utmärkt med Kitchen Aid och flatblandaren). Tillsätt smöret och mixa tills grov deg. Tillsätt isvattnet en msk i taget under tiden maskinen går. Mixa degen tills den håller ihop och inte är våt eller kladdig. Se upp med att mixa för länge. Om degen fortsatt är smulig, tillsätt mer isvatten, en matsked i taget. Kyl minst 1 timme innan användning.
Klä formen med pajdegen, låt en liten kant vara kvar som du kan forma. Kyl ca 30 minuter och upp till en dag.
Sätt ugnen på 200°. Klä pajdegen med folie eller fyll med torkade ärtor och baka av i ugn ca 20 minuter. Låt svalna.

Tips! Pajdegen går utmärkt att frysa i upp till 3 månader.

Recept och bild: Martha Stewart

tisdag 20 november 2012

Gurk- och kikärtssallad


3 msk olivolja
1 burk kikärtor
1 dl hackade tomater
½ dl rödlök, hackad
1 gurka, tärnad
1 vitlöksklyfta
2 msk färsk dill, hackad
1½ tsk rödvinsvinäger
½ citron, juice
½ lime, juice
Svartpeppar
1 msk färsk bladpersilja, hackad

Blanda alla grönsaker och smaksätt med vinäger, juice, salt och peppar. Blanda i dill och persilja. Servera.

onsdag 24 oktober 2012

Gulasch


En höstklassiker!

4 portioner

600 gr benfri nötkött (högrev eller bog)
400 gr potatis
1 gul lök
1 grön paprika
½-1 tsk kummin
1 morot
1 palsternacka
½ msk starkt paprikapulver
1 krm cayennepeppar
3 msk tomatpuré
1 l vatten
1 buljongtärning
Salt
Peppar

Skär köttet i 2 cm stora tärningar. Skala och hacka löken. Stek löken i lite smör tills den är genomskinlig. Tillsätt kumminfrön och stek hastigast någon sekund. Sänk värmen och tillsätt köttet och krydda med salt och peppar. Tillsätt ett glas vatten och låt puttra på sag värme under lock i ca 5 minuter. Tillsätt de tärnade rotfrukterna, den urkärnade och strimlade paprikan. Häll på resterande vatten och tillsätt buljongtärning samt tomatpuré. Koka upp och låt sjuda ca 30 minuter.
Tillsätt den skalade och tärnade potatisen och paprikapulvret och blanda väl. Tillsätt cayennepeppar för lite extra sting. Fortsätt att koka på svag värme tills potatis och kött är färdigkokta. Smaka av med salt och peppar.
Servera med vitt bröd och crème fraiche.

Bild:  Arla.se


måndag 20 augusti 2012

Kärleksmums eller som vi kallar dem, Fifi-rutor












2 ägg
2 dl socker
1 dl mjölk
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 gr smält smör
1 msk kakao

200 gr florsocker
4 msk smält smör
2 tsk vaniljsocker
4 msk starkt kaffe
2 msk kakao

Kokos

Sätt ugnen på 225°.
Smörj och bröa en långpanna (ca 30x40 cm) eller lägg i ett bakplåtspapper.
Smält smöret, häll i mjölk och låt svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl. Tillsätt sedan smör och mjölk och blanda allt till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda ca 20 minuter. Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna under tiden du gör glasyren.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt kakao, kaffe, vaniljsocker och florsocker och blanda väl.
Bred glasyren över den varma kakan och strö över kokosflingorna.

söndag 19 augusti 2012

Kokosbollar (även kallade skumbollar)


¾ dl florsocker
4½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1½ dl kallt vatten

½ dl kokhett vatten
½ msk gelatinpulver

2 msk kakao
Riven kokos


Häll i socker och vatten i en bunke. Koka upp vatten och häll i gelatinpulvret. Häll i gelatinet i smeten och vispa i ca 30 minuter.
Blanda kokos och lite kakao. Häll halva mängden kokos och kakao i botten på en långpanna (20x30). Häll i smeten och strö på resten av kokos och kakaon.
Täck med plastfolie och ställ in i frysen eller kylen ca 2 timmar.
Skär kokosbollarna i bitar och doppa ev snittytorna i resten av kokosströsslet.

Bild:  Magnus Skoglöf


onsdag 15 augusti 2012

Fransk chokladtårta

Det här är en tryffelliknande chokladtårta som är helt gudomlig och löjligt enkel.

200 gr mörk choklad
100 gr mjölkchoklad
300 gr smör
200 gr socker
5 ägg
2 msk mjöl

Smält chokladen med smöret och låt svalna.
Blanda socker, ägg och mjöl. Häll i chokladen och rör om.
Smörj och bröa en springform och häll i smeten.

Grädda i 35 minuter (varken mer eller mindre!) på 180°.

Det går givetvis att lägga på valfri glasyr eller servera den precis som den är med vispad grädde eller vaniljglass.