söndag 25 november 2012

Pate sucrée

6 dl mjöl
3 msk socker
225 gr smör, kallt och skuret i små bitar
2 stora äggulor
4 msk iskallt vatten

Blanda mjöl och socker i en matberedare (fungerar utmärkt med Kitchen Aid och flatblandaren). Tillsätt smöret och mixa tills grov deg. Vispa äggulorna i en liten skål, tillsätt isvattnet. Tillsätt äggen sakta under tiden maskinen går. Mixa degen tills den håller ihop och inte är våt eller kladdig. Se upp med att mixa för länge. Om degen fortsatt är smulig, tillsätt mer isvatten, en matsked i taget.
Dela degen i två, och tryck ut till två plattor och kyl minst 1 timme innan användning.

Sätt ugnen på 190°.
Klä formen med pajdegen, ta bort deg som hänger över kanten. Kyl ca 30 minuter.
Klä pajdegen med folie eller fyll med torkade ärtor och baka av i ugn ca 25 minuter. Ta bort folie eller ärtor och baka ytterligare 10 minuter.  Låt svalna.

Tips! Pajdegen går utmärkt att frysa i upp till 3 månader.


Inga kommentarer: