Medan första ljuset brinner och vi sörplar glögg och knaprar pepparkakor står julskinkan i ugnen. Hemma hos oss lagar vi alltid julskinka till första advent. Doften av julskinkan sprider sig sakta, i samma takt som temperaturen ökar i hela huset. Vi väntar med spännning tills termometern har kommit upp i rätt gradantal så vi får ta ut skinkan för att griljera. Det väntas som på julafton efter jultomten. Det trampas i köket runt ugnen, alla vill smaka den första skinkbiten. Det spelar ingen roll att det är för varmt, den är gudomligt god. Under tiden skinkan svalnar så tar vi lite påtår på glöggen, myser in oss i soffan, njuter av julpyntet som kommit fram och lyssnar på lite glad julmusik. Det vankas skinksmörgås med senap lite senare. Lyckan är gjord! Julen är här!
Tips! Låt inte skinkan stå för länge i ugnen så den blir torr. Ta ut den vid 68 grader och griljera sedan. Då blir den saftig och god.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar