lördag 2 oktober 2010

Chocolate Peanut Butter Fudge Sundae!

"Hand them around and wait for the people to weep of gratitude!"
4 portioner

1 burk kondenserad mjölk, sockrad, 375 gr alternativt 2 dl grädde
100 gr hackad mörk choklad
100 gr slät jordnötssmör, Skippy
3-4 msk vatten

Häll i mjölk, choklad och jordnötssmör i en kastrull och värm på tills ingredienserna smälter. Rör och 2-4 minuter senare är såsen klar. Häll nu i lite vatten för att späda ut såsen så den inte stelnar.

Ta fram 4 sundaeglas och fyll på med god glass såsom vanilj, choklad eller annan preferens.
Häll på såsen och strö på lite hackade jordnötter på toppen.

Enjoy!

Ugnsbakad lax på grönsaksbädd

4 portioner

600 gr lax utan skinn
2 gul paprika
2 röd paprika
1 purjolök
1 färsk broccoli
Körsbärstomater
Saft av 1 citron
Färska örter (frysta Provencalska örter fungerar utmärkt det med)
Salt
Peppar

Hacka grönsakerna i mindre bitar. Lägg i botten på en ugnsfast form. Smaksätt med salt, peppar och örter.
Lägg på laxsidan och smaksätt med kryddor. Ställ in i ugnen på 175° i ca 20 minuter.
Servera med crème fraiche och kokt potatis.

Tips! Utöka grönsakerna med tunt skivad fänkål, tärnad zucchini eller blomkål.

fredag 1 oktober 2010

Chèvre chaud med honung på bädd av ruccola, valnötter och körsbärstomat

4 portioner

4 skivor formbröd
200 gr getost
2 msk flytande honung
1 påse ruccola
Körsbärstomater
50 gr valnötter
Olivolja
Balsamico

Sätt ugnen på 250 grader.
Skiva getosten i skivor, ca 1 cm tjocka. Rosta brödskivorna i brödrost eller i het panna. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och lägg på getosten. Ringla över honung. Gratinera tills osten fått fin färg, ca 5 minuter.

Lägg upp lite ruccola på varje tallrik. Dela körsbärstomaterna och fördela på ruccolan. Rippla över lite olivolja och balsamico. Hacka valnötterna grovt och strö över. Lägg en getosttoast på salladen och ringla ev över ytterligare lite honung.

Bild: Tasteline

söndag 26 september 2010

Asiatisk biff

4 portioner

600 gr ryggbiff, rostbiff eller oxfilé
1 msk riven, färsk ingefära
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk sesamolja
1 msk ljus soja
1 tsk torkade korianderfrön
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 175°. Putsa köttet fritt från senor och lägg i en ugnsform. Blanda alla ingredienserna till marinaden och gnid in köttet. Ställ in i ugnen i ca 25 minuter eller tills köttet är lagom rosa inuti. Använd gärna en termometer och ta ut köttet när den visar 55-60°. Linda in köttet i ugnsfolie och låt det vila i några minuter.
Skiva upp köttet och servera med de inlagda grönsakerna och korianderpeston.

Recept: GI Gourmet - Ola Lauritzon och Ulrika Davidsson

Korianderpesto

4 portioner

1 kruka färsk koriander
1 dl cashewnötter
1 vitlöksklyfta
3/4 dl olivolja
saft från 1/2 lime
salt och svartpeppar
lite torkade chiliflakes eller färsk chili

Lägg alla ingredienserna till peston utom olja i en matberedare och kör i någon minut. Häll på olivolja och smaka av med salt, peppar och ev chili. Ställ kallt.

Servera med den asiatiska biffen och de inlagda grönsakerna.

Recept: GI Gourmet - Ola Lauritzon och Ulrika Davidsson

Inlagda grönsaker

4 portioner

3 morötter
150 gr sockerärtor
1/2 gurka
2 msk honung
2 msk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 finhackad, grön chili av mild sort
2 msk rostade sesamfrön

Skär grönsaker i stavar och lägg i en skål. Tillsätt honung, vinäger, salt och chili och blanda om ordentligt. Strö över rostade sesamfrön. Ställ grönsakerna i kylen.

Servera med den asiatiaska biffen och korianderpeston.

Recept: GI Gourmet - Ola Lauritzon och Ulrika Davidsson

onsdag 1 september 2010

Chutney på äpplen

Det här behövs till 2 mindre burkar.

4 medelstora äpplen (1/2 kg)
ca 20 torkade aprikoser
1 stor grovhackad gul lök
3-4 soltorkade tomater i strimlor
1 dl äppelcidervinäger
6 dl (1/2 kg) socker
1-2 tsk salt
ca 1/2 tsk mald svartpeppar
ca 1/4-1/2 tsk cayennepeppar
1 msk färsk hackad ingefära
2 pressade vitlöksklyftor

Lägg aprikoserna i blöt över natten. Häll bort vattnet. Koka aprikoserna i en tjockbottnad kastrull ihop med kryddor och klyftade äpplen (som varken behöver skalas eller kärnas ur - bara skaft och blomfnass tas bort) + strimlade tomater och lök. Häll också i vinäger och socker, samt vitlök och koka sakta sammalagt ca 1 timme under lock. Rör om då och då.
Fyll ända upp i perfekta rena burkar, som parrafineras. Förvara burkarna svalt. Chutneyn behöver några veckor på sig för att mogna i smaken.

Recept: Annas mat

tisdag 31 augusti 2010

Asiatisk wrap

4 portioner

4-5 skivor fläskkarré i bitar
Salt
Peppar
2 tsk sambal oelek
2 pressade vitlöksklyftor
1-2 pressad lime
2 msk sesamolja
4-5 msk soja
Sesamfrön
Tortilla eller wrap
Grönsallad, finhackad
Färsk koriander, hackad
Tomater, hackad
Rödlök, hackad
Crème fraiche

Stek karré i mindre bitar, salta och peppra.
Marinera med sambal oelek, vitlök, lime, sesamolja, soja och sesamfrön i minst 1 timme i kylskåp.
Servera med tortilla, sallad, färsk koriander, tomat, rödlök, creme fraiche och kanske lite extra sambal oelek.

måndag 30 augusti 2010

Ugnspannkaka á la GI

4 portioner

300 gr bacon, klippt
8 ägg
1 1/2 dl grädde
250 gr keso
150 gr riven ost
(Sockerfri lingonsylt)

Stek bacon i en ugnsfast form i mitten av ugnen.
Vispa ihop ägg och grädde. Rör ned keson.
Häll smeten över de knaperstekta baconet.
Strö över den rivna osten.
Grädda i ugn på 225° tills den fått färg, i ca 20-30 minuter.
Servera med exempelvis sockerfri lingongsylt.

Tips! "Pannkakan" kan med fördel kompletteras med färska tomater, champinjoner, tärnad zucchini... Låt fantasin flöda.

Recept: Lättlagad GI - Ola Lauritzon

söndag 29 augusti 2010

Kyckling med parmaskinka och balsamsås

Snabb, enkel och god mat!













4 portioner

8 kycklinglårfiléer eller 4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
4 stora eller 8 små skivor parmaskivor
2 dl vispgrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk konc kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 225°.
Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn den i smör i en stekpanna. Linda skinkskivor runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form.
Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll den i formen.
Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Strö ev över lite färsk oregano.

Tips! Servera med endast frästa grönsaker och rätten är GI.

söndag 22 augusti 2010

Biff Rydberg - klassikern på GI-vis



4 portioner

800 gr nötkött, tärnat
Smör till stekning
2 gula lökar, hackade
Salt
Peppar
2 zucchini, tärnade
4 äggulor
8 msk crème fraiche
4 tsk grovmalen senap

1. Stek köttet i smör tillsammans med löken. Salta och peppra efter smak.

2. Stek zucchinin i separat stekpanna, salta och peppra efter smak.

3. Blanda senap med crème fraiche.

4. Lägg upp i separata högar och servera med en äggula och senapskrämen.

fredag 6 augusti 2010

Wok-fried salad

250 gr kokt spiralpasta, rester eller förkokta
1 morot, skivad i tunna slantar
150 gr champinjoner, halverade
1 röd paprika, urkärnad och strimlad
1 gul paprika, urkärnad och strimlad
1/2 zucchini, tunt skivad
1 bit purjolök, skivad diagonalt
100 gr grön fina kinakål, grovt strimlad
150 gr färska böngroddar
1 knippa färsk koriander
Rostade sesamfrön, rostad lök eller jordnötter
Salt och svartpeppar från kvarnen
Jordnötsolja

Ginger glaze, se recept här.

Hetta upp en wokpanna eller en rejäl stekpanna. Häll i lite jordnötsolja och börja med att tillsätta pastan tillsammans med morot, champinjoner, paprika, zucchini och purjolök. Rör noggrant i botten hela tiden. Krydda med salt och peppar.
Tillsätt därefter kinakål och böngroddar och fortsätt att röra i botten hela tiden. Smaka av kryddningen och häll i några skvättar ginger glaze.
Servera salladen genast garnerad med korianderkvistar och sesamfrön.

Källa: Eat the heat - Jonas Borssén

Chilimarinerade stora vita bönor

4-6 portioner

6-7 dl (500 gr) stora torkade vita bönor, blötlagda över natten eller färska bondbönor

Marinadsås:
drygt 1 dl jungfru-olivolja
1/2 dl äppelcidervinäger
3 vitlöksklyftor, rostade, skalade och mosade
1 msk finhackad färsk jalapeno eller serrano
2 msk dijonsenap
2 tsk mald spiskummin
salt och svarpeppar från kvarnen
1 dl finhacad persilja, färsk basilika eller koriander

Koka upp bönorna i saltat vatten under lock 35-40 minuter eller tills de är mjuka.
Gör marinaden under tiden. Mixa alla ingredienser till marinadsåsen i en matberedare till slät konsistens. Smaka av såsen och häll upp den i en stor skål.
När bönorna är mjuka slås vattnet bort och de får ånga av några minuter. Blanda dem därefter i marinadsåsen. Marnera dem minst två timmar, men helst över natten i kylskåp. Strö lite nyhackad persilja över bönorna vid servering.

En härlig lite smårätt som kan användas som tillbehör till fisk, kyckling och fläskkött. Även gott till skivade tomater och hembakat bröd.

Tips! Det finns idag stora vita bönor på burk för den som vill laga snabbt.

Källa: Eat the heat - Jonas Borssén

söndag 13 juni 2010

Jordgubbs- och rabarbersaft!

Det här är ljuv sommarglädje!

1 flaska

500 gr jordgubbar
500 gr rabarber
5 dl vatten
1 citron
5 dl socker

1. Blanda jordgubbar, rabarber, vatten och saften av en citron och låt sjuda i 10 minuter. Krossa sen frukten med en potatisstöt.

2. Sila av blandningen genom en silduk alternativt kaffefilter.

3. Koka upp saften tillsammans med sockret, skumma av och häll upp på flaska.


Tips! Smaksätt gärna med vaniljstång. Det blir det lilla extra!

måndag 7 juni 2010

Hollandaisesås


En fantastisk ljummen sås perfekt till fisk-, ägg och grönsaksrätter. Inte så svår som det kan verka heller!

150 gr smör
2 äggulor
1 tsk pressad citronsaft
2-3 msk vatten
salt
malen peppar


Smält smöret på svag värme utan att det bryns. Ta bort "skummet” med en hålslev allt eftersom som det flyter upp till ytan. Ös upp det skirade smöret med en slev. Låt bli bottensatsen som består av vatten och salt.
Blanda äggulor, citron och vatten i en kastrull, ej av aluminium. Sätt kastrullen i vattenbad strax under kokpunkten. Vispa snabbt tills blandningen tjocknar.
Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången, under kraftig vispning.
Smaksätt med salt och peppar.

Knep! Det är viktigt att äggulorna blandas med vatten innan du vispar över värme. Då minskar risken att såsen skär sig. Skulle olyckan inträffa kan man rädda såsen genom att knäcka en ny äggula i en annan kastrull och försiktig hälla den skurna såsen ner i äggulan under kraftig vispning. Fortsätt därefter som vanligt.

torsdag 27 maj 2010

Made in Sweden

I en tid då de småskaliga och omsorgsfulla producenterna blir allt fler och bättre gav sig kocken och matskribenten Jens Linder och fotografen Stefan Wettainen ut på en matresa från Lappland till Skåne för att leta upp det bästa ur vårt svenska skafferi. En resa bland ekologisk, närodlad och hantverksmässig mat som resulterade i 90 recept och en massa mat- och miljöbilder. Made in Sweden är en vacker och suggestiv inventering av våra svenska kulinariska rariteter. Boken är på en gång kokbok, handbok i råvaror och guidebok, och dessutom ovärderlig i köket och under en resa i matlandet Sverige.

Läs om hur 15 fantastiska svenska råvaror tillagas och hanteras. Upptäck Bohusläns ostron, Skånes charkuterivaror och Västerbottens åkerbär. Smaka på renkött från Lappland, grönkål från Halland och getost från Jämtland. Njut av böckling från Gästrikland, fläder från Södermanland och potatis från Skåne.

Källa och bild: Bonnier Fakta

söndag 25 april 2010

Limebakad kycklingfilé med koriander

1 kg kycklingfiléer
2 msk riven, färsk ingefära
2 msk sesamolja
1 msk ljus soja
3 lime
salt och svartpeppar
1 kruka färsk koriander
1 dl rostade cashewnötter
2 lime till dekoration

Sätt ugnen på 175°.
Dela kycklingfiléerna på längden. Blanda ingefära, olja och soja i en skål. Dela en lime och pressa ur saften i skålen. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform. Häll över blandningen och rör om. Strö på lite salt och peppar. Sätt in kycklingen i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills den är genomstekt.
Lägg upp kycklingen på ett fat. Riv skalet på limen fint och strö över kycklingen. Dela en lime och pressa ur saften. Strö färsk koriander och rostade cashewnötter över kycklingen och dekorera medlimeskivor.

Servera med en couscous- eller quinoasallad.

Kycklingen smakar gott både varm, ljummen och kall.

Recept: GI Gourmet - Ola Lauritzon och Ulrika Davidsson

onsdag 21 april 2010

Fördrinkstugg med pesto och getost

Superenkelt och supergott!

Bake off-bröd; frallor eller baguetter
Pesto
Getost

Skiva bake off-brödet, frallor delas i två och baguetter kan skivas i ca 1 cm tjocka skivor, gärna på snedden. Bre på pesto och lägg på en bit getost. Gratinera i ugn i ca 10 minuter i 225° eller tills getosten har fått färg.

Tips!
Bake off-brödet kan bytas ut mot smördeg.
Strö gärna på lite pinjenötter för lite extra lyx.

måndag 19 april 2010

Gino med glass


En himmelskt god dessert som alltid fungerar.
Skapad med den italienska flaggans färger i åtanke.

2 bananer
2 kiwi
10-12 jordgubbar
ca 200 gr vit choklad
Vaniljglass

Skiva frukten och lägg den på ett ugnsäkert fat/form.
Riv eller hacka den vita chokladen och strö över frukten.
Grädda i ugn på 250° med endast övervärme (grill) och öppen lucka i ca 5 minuter.
Servera genast till vaniljglass.

Tips!
Den öppna ugnluckan gör så att chokladen blir knäckig och frukten behåller sin spänst.
Det går givetvis att byta ut frukten efter egen smak för en egen variant av Gino.

torsdag 8 april 2010

Smart och snygg örtförvaring


Herb Savor förlänger livet på dina färska kryddor i flera veckor! Lådan passar utmärkt i kylskåpsdörren, och metalldelen som ligger inuti är ett perfekt durkslag för dina örter då det är dags att skölja dem. Fyll på med vatten direkt i underdelen. Funkar också utmärkt bra till sparris.
295 kr på Designtorget.

fredag 5 mars 2010

Citrontorsk

4 portioner

600 gr färsk torskfilé
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
Rivet skal och saft av en halv citron
1 dl finhackad dill
salt och peppar

Skär torskfiléen fri från ben. Skölj och torka fisken. Salta och peppra på båda sidorna och dela den i portionsbitar.
Häll grädde, crème fraiche, citronsaft och dill i en kastrull och koka upp. Lägg i fisken i såsen och låt dra i 10-15 minuter under lock.
Smula över citronskall och servera med kokt potatis.

söndag 21 februari 2010

Gryta med fläsk och söt soja

500 gr fläskkött i tärningar
½ tsk salt
½ tsk peppar
2 msk olja
1 stor gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
5 cm färsk ingefära, riven
3 röda chili, finhackade
2 matskedar Ketjap Manis (söt soja)
2½ dl kokosmjölk
2 tsk limesaft
Röd chili, hackad
Jasminris

Blada köttet med salt, peppar och olja. Värm en wok eller gryta och stek köttet i flera portioner på medel värme, tills det är ordentligt brynt. Ta upp allt kött och ställ åt sidan.
Skruva ned till svag värme och stek lök, vitlök, ingefära och chili i 10 minuter, tills löken är mjuk och gyllene. Rör då och då.
Tillsätt köttet, Ketjap Manis och kokosmjölken och låt det koka på svag värme i ca 1 timme. Rör då och då.
Rör i limesaft och servera med ris och hackad, färsk chili.

Tips! Kokosmjölk som du köper i asiatiska butiker är mycket bättre i smak än den du får tag på i din vanliga livsmedelsbutik, så investera i några burkar då du har möjlighet.

torsdag 11 februari 2010

Räkor till pasta

4 portioner

1 kg räkor med skal, färska eller tinade
1 dl torrt vitt vin
1 burk crème fraiche
2 vitlöksklyftor
1 krm riven muskot
Salt
Svartpeppar
Parmesan

Skala räkorna. Koka upp vin, crème fraiche, pressad vitlök och muskot i en kastrull. Låt sjuda i 2-3 minuter. Lägg i räkorna och lt dem bli genomvarma. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera med nykokt tagliatelle/spaghetti och rikligt med riven parmesan.

Recept: Medelhavsmat av Mette Ankarloo

lördag 23 januari 2010

Pistagekola

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
2 dl rostade, saltade pistagenötter med skal
1 tsk vaniljsocker

Blanda smör, grädde, socker och sirap i en tjockbottnad, vid kastrull. Koka utan lock tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet. Rör om då och då. Koktid 15-30 min. Skala och grovhacka nötterna. Rör ner nötter och vaniljsocker i smeten. Häll upp smeten på ett smörpapper. Låt svalna och skär eller klipp i bitar.

Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård.

Sylteflesk







1 kg färskt orimmat fläskkött, t ex sidfläsk, revbensspjäll
Salt
Pepparkorn

1 liter vatten
80 gr salt
1 tsk socker

Hela nejlikor

Lägg köttet i en gryta. Täck med vatten, smaksätt med lite salt och några hela pepparkorn. Låt köttet koka upp och sjud sedan 1½-2 timmar.

Efter kokning läggs köttet i en form, lägg på en skärbräda och en mortel eller annan tyngd överst för att pressa ut vätska under natten. Det gör så att sylteflesket blir lättare att skära. 

Blanda till saltlaken. En rå potatis ska flyta i vattnet, så salt ska det vara. 

Häll av vattnet som pressats ur köttet och sätt i hela nejlikor i svålen på köttet. 
Lägg ned köttet i saltlaken och låt stå i ca 1 vecka.

Skiva och ät gärna med senap.

Chokladtryffeltårta


1 dl rostad mandel
1 dl vispgrädde
50 gr smör
300 gr mörk choklad, minst 50% kakao
1 dl kesella
10-15 italienska mandelskorpor
Flingsalt

Skär mandeln i halvor. Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Hacka eller bryt chokladen i bitar, rör ner den i grädden och låt smälta. Grovhacka skorporna. Rör ner dem och kvargen i smeten. Lägg ett smörpapper i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Bred ut chokladen i formen och strö över mandeln. Låt stelna i kyl minst 4 tim. Ta tårtan ur formen och strö flingsalt. Skär den i bitar med en vass kniv.

söndag 10 januari 2010

Helstekt karré med rosmarin och vitlök

Karré eller kotlett i bit
3-4 kvistar färsk rosmarin
4-5 vitlöksklyftor, skivade
Olja

Blanda marinaden i en plastpåse. Salt och peppra karrén och lägg ned den i marinaden. Marinera över natten för bästa resultat.

Sätt ugnen på 150 grader. Hetta upp en stekpanna. Bryn köttet hastigt runt om i smör. Lägg köttet i en ugnssäker form med höga kanter. Häll över marinaden. Sätt i en termometer. Ställ in i ugnen.
Ta ut köttet när innertemperaturen är 70 grader. Låt steken vila 10 minuter. Skär i tunna skivor och servera med ungsrostad potatis och rödvinssås.

Tips! Byt ut rosmarin mot timjan.

lördag 9 januari 2010

Färsk inlagd gurka

Klassiskt svenskt tillbehör.

1 gurka
2 msk ättikssprit
2 msk socker
1 dl vatten
Salt
Peppar
Persilja, dill eller gräslök

Hyvla eller skär gurkan tunt. Blanda ättikssprit, socker och vatten till lagen och smaksätt med salt och peppar. Lägg i gurkskivorna. Låt gurkan stå minst 2 tim­mar innan den serveras.

Använd finhackad persilja till gurksalladen när den serveras till kötträtter, finhackad dill när den serveras till fisk.

Tips! Lagens styrka kan ökas med mer ättikssprit.

fredag 8 januari 2010

Kålpudding

1 vitkålshuvud (1 kg)
smör
sirap
salt
1½ dl vatten

2 dl kokt ris, kan kokas i mjölk och vatten
1 gul lök
smör
400 g blandfärs
salt
peppar
1 ägg
1 dl mjölk

Sätt ugnen på 200º. Koka riset enligt anvisning på förpackningen, låt svalna.
Skär bort stocken på kålhuvudet och skär kålen i mindre bitar alternativt grovriv kålen. Fräs kålen i smör i en stekpanna, gärna i omgångar. Ringla över sirap och salta, fräs lite till. Lägg ihop all kål i stekpannan och häll på vattnet. Låt koka tills vattnet kokat bort. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i smör i en stekpanna. Blanda riset med lök, färs, kryddor, ägg och mjölk. Färsen ska vara ganska lös. Tillsätt en tredjedel av kålen. Varva färs och resten av kålen i en ugnsform. Börja och sluta med kål. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter-1 timme.
Servera med skysås eller brunsås och lingon.

Tips!
Slå lite kalvbuljong över kålpuddingen för extra smak innan gräddningen i ugn.
Det går även bra att förvälla vitkålen några minuter i kokande vatten innan du steker den med sirap.
Mjölken i färsen kan bytas ut mot grädde.

onsdag 6 januari 2010

Ankbröst med apelsinsås och rösti



2 portioner

Ankbröst
2 st ankbröst
salt
peppar

Apelsinsås
2 msk socker
½ dl vinäger
1 dl portvin
1 dl pressad apelsinjuice
3 dl hönsbuljong
smör
salt
peppar
apelsinfiléer

Rösti
½ kg potatis, skalad
1 gul lök, hackad
salt
peppar
smör

Ankbröst
Värm ugnen till 150°. Snitta fettsidan ner till köttet på den feta sidan av ankbrösten med vass kniv. Hetta upp en stekpanna. Salta, peppra och stek ankbrösten med den feta sidan neråt ca 2 minuter tills de fått fin färg. (Detta kan göras i förväg.)
Lägg de brynta ankbrösten i en ugnssäker form med fettsidan upp. Sätt i en stektermometer och ugnsstek dem mitt i ugnen till en innertemperatur på 66°. Beräkna att det tar 15–20 minuter. Ta ut dem, täck eller vira dem i folie och låt vila 20 minuter.

Apelsinsås
Smält socker i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Slå på vinäger, portvin och apelsinjuice, koka upp och reducera till hälften. Slå på buljong. Låt sjuda ytterligare 10-15 minuter, vispa i några matskedar smör och smaka av med salt och peppar. Vänd i apelsinfiléer före servering.

Tips! Det går givetvis bra att förstärka apelsinsmaken med apelsinzest.

Rösti
Grovriv potatisen och blanda med den hackade löken. Smaka av med salt och peppar. Hetta upp smör i en stekpanna och lägg i potatis- och lökblandningen. Packa ordentligt med en stekspade och stek på medelvärme tills den är gyllenbrun på undersidan. Vänd röstin med hjälp av en tallrik och stek även den andra sidan gyllenbrun. Sätt in i ugnen på 175° i 10-15 minuter och ta sedan ut och servera direkt.

Recept (delvis): Pluras kokbok
Bild: ICA

Hasselbackspotatis

En underskattad variant på potatis.


4 portioner

12 potatisar av fast sort
smör
salt
finsiktat ströbröd

1. Värm ugnen till 225°. Skala potatisen. Skiva den i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten.

2. Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt. Smält smör och pensla eller klicka ut på varje potatis. Baka dem i ugnen i 20 minuter.

3. Strö på salt och ströbröd. Låt potatisen baka ytterligare 15 minuter. Pensla med smör då och då.

Tips!
Ett knep är att lägga potatisen i en träsked och skiva på samma sätt.
Bild: recept.nu

fredag 1 januari 2010

Potatisgratäng med kantareller och getost

4 portioner

1 kg mandelpotatis
½ gul lök
2 klyftor vitlök
4 dl grädde
1 sk kycklingfond
flingsalt
½ kruka färsk timjan
svartpeppar från kvarn
150 g kantareller
smör
150 g getost

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skiva potatis, lök och vitlök tunt.
3. Koka upp grädde, kycklingfond, hackad timjan, 1 msk flingsalt och peppar.
4. Tillsätt potatis, lök, vitlök och koka långsamt i 15 minuter.
5. Stek svampen i smör och krydda med salt och peppar.
6. Blanda svampen i potatiskoket och smulad getost.
7. Fyll gratängen i en smörad ugnsform och grädda gyllene, cirka 25 minuter.

Tips!
Har man torkad svamp i skafferiet så kan man använda den istället för färsk svamp. Då kokar man den med grädden och potatisen.


Och vill man så kan getosten bytas ut mot Västerbottenost. Det är supergott.

Räkröra i krustad


500 gr räkor
2 msk crème fraiche
1 tsk majonnäs
Citronjuice av ½ citron
Dill
Salt
Peppar
Löjrom eller sikrom
Rödlök
Skala räkorna. Hacka räkorna till mindre bitar. Blanda i crème fraiche, majonnäs, citronjuice och dill. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen så smakerna får blanda sig.
Servera på rostat bröd eller i krustad med en klick löjrom och rödlök på toppen.
Tips! Räkorna kan bytas ut mot 150 gram kallrökt eller gravad lax.

torsdag 24 december 2009

Mormor Elviras pepparkakor

2½ dl sirap
3 dl strösocker
300 gr smör
100 gr isterfett (kan uteslutas eller bytas mot kokosfett)
1 st ägg
1 st äggula
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk nejlikor
Lite pomerans
1 msk bikarbonat (upplöst i lite vatten)
1 kg vetemjöl (spara lite till utbaket)

Smör, sirap och socker smältes. Därefter tillsätt kryddorna och röres i 15 minuter. Häll blandningen i en köksmaskin, tillsätt äggen och därefter tillsättes mjölet och bikarbonaten löst i vatten.
Arbeta degen smidig och låt den vila till nästa dag i kylen.
Ta fram degen ca 1 timme innan utbakning. Grädda i 200° i 5 min.

P.S. Om isterfettet utesluts, ta något mindre mjöl.

fredag 23 oktober 2009

Burgundisk gryta

1 kg nötkött
2 gula lökar
2 morötter
100 gr champinjoner
2 msk tomatpuré
4 dl rött vin
1 dl buljong
1 vitlöksklyfta
2 krm timjan
1½ lagerblad
Salt
Peppar

Skör köttet i fina grytbitar och grönsakerna i lagom stora bitar. Bryn köttet och löken. Tillsätt tomatpuré, vin, buljong. Krydda med salt, peppar, timjan och vitlök. Häll i alla grönsaker förutom champinjoner. Låt koka på medelvärme tills köttet är mört och grönsakerna mjuka (minst 1 timme). Tillsätt champinjonerna strax innan servering så de värms. Servera med ris och enkel fransk grönsallad.

söndag 20 september 2009

Chiang Mai nudlar

Härom dagen provade vi på ett nytt recept ur boken Asiatiske smaker och det var så gott och enkelt så rätten kommer definitivt att platsa bland våra vardagsmiddagar. Prova du med!

4 portioner

500 gr äggnudlar (Hokkiennudlar)
1 msk olja
3 röda asiatiska schalottenlökar, hackade (vanlig schalotten går utmärkt)
6 klyftor vitlök, hackade
2 tsk röd chili, finhackad (kan uteslutas)
1-2 msk röd currypasta
350 gram magert kyckling eller fläskkött, i tunna skivor
1 morot, tunt strimlad
2 msk fisksås
2 tsk mjukt brunt socker (vanligt eller råsocker går bra)
3 vårlökar, finhackade
En handfull korianderblad

Hacka och skär lök, vitlök, chili, morot och kyckling.
Koka nudlarna i en wok eller en kastrull med stormkokande vatten i 2-4 minuter tills de är precis lagom mjuka. Häll av vattnet och håll varma i kastrullen under lock.
Värm oljan i wok eller stor stekpanna tills den blir riktigt varm. Bryn schalottenlök, vitlök, chili och currypastan i 2 minuter, eller tills det börjar dofta av kryddorna.
Tillsätt kyckling eller fläskkött och fräs tills det är genomstekt och fått en gyllenbrun färg.
Tillsätt morot, fisksås och socker och "koka upp".
Fördela nudlarna i djupa tallrikar, lägg kyckling/fläskblandningen ovanpå. Smaksätt och garnera rikligt med vårlök och koriander.
Servera!

söndag 13 september 2009

Chilibiff

4 portioner

2 msk söt soyasås, typ Ketjap Manis
2½ tsk sambal oelek
2 klyftor vitlök, krossad
½ tsk mald koriander
1 msk rivet palmsocker
1 tsk sesamolja
400 gr oxfilé, i tunna strimlor på tvärs av fibrerna
1 msk jordnötsolja
2 msk hackade, rostade jordnötter
3 msk färsk koriander, hackad

Ris eller nudlar till servering

1. Blanda söt soyasås, sambal oelek, vitlök, mald koriander, palmsocker, sesamolja och 2 msk vatten i en stor skål. Lägg i köttet, och blanda ordentligt. Täck med plastfilm och marinera i kylskåpet i minst 20 minuter.

2. Värm en wok på stark värme och häll oljan på wokens sidor. Lägg i köttet i portioner , och stek varje portion i 2-3 minuter tills det är brynt.

3. Lägg köttet på ett serveringsfat, strö hackade jordnötter och färsl koriander över. Servera med ris eller nudlar.

fredag 21 augusti 2009

Pizzadeg

Pizzadeg

50 gr jäst
2½ dl vatten
4 msk olja
1 tsk salt
7 dl mjöl

Blanda alla ingredienser till en slät deg. Jäs i ca 30 minuter. Baka ut på plåt och fyll med godsaker.

275 grader

Staffans tomatsås till pizzan eller köttbiten

1 burk krossade tomater (färska, hackade tomater går givetvis lika bra)
1 finhackad gul lök
olja
oregano

Låt alla ingredienser koka ihop och mixa sedan såsen slät. Använd som tomatsås på pizza eller till grillat kött. Blir inte enklare än så!

lördag 8 augusti 2009

Ekologisk eller konventionell mjölk?

Det kan löna sig att köpa ekologisk mjölk. Ekomjölk innehåller nämligen många fler omega-3-fettsyror, mer betakaroten, E-vitamin samt antioxidanter. Medan konventionell mjölk däremor innehåller fler av de onyttiga omega-6-fettsyrorna. Det beror på kornas kost; Ekokorna äter gräs, medan de konventionella korna ofta får foder med majs i.

torsdag 6 augusti 2009

Förvaring av frukt och grönt!

Att förvara råvaror rätt är A och O. Leverantören av ekologiska råvaror direkt till dörren Årstiderna delar här med sig av sin kunskap och ger oss tips på hur.

onsdag 5 augusti 2009

Pitabröd med halloumi och bacon

En perfekt picknick/sommarlunch!

1 pitabröd
2 skivor grillad halloumi
2 skivor stekt bacon
2 skivor tomat
2 skivor gurka
Majonnäs

Värm pitabrödet. Bred majonnäs enligt önskemål i pitabrödet. Lägg i halloumi, bacon och grönsaker.

söndag 2 augusti 2009

Sista måltiden...


Nu var semestern över för denna gång och vardagen tar vid. Ikväll har vi ätit en favorit; Vitlöks- och chilimarinerade tigerräkor och passion island salsa. Mums! Jag tog äntligen lite bilder och ska försöka att ta fler allt eftersom vi lagar här hemma. Jag vet själv att jag blir mycket mer sugen på ett nytt recept om jag kan se hur slutresultatet blir. Jag får försöka ta fram min bästa fotografgen då att fotografera mat är en konst i sig. Men, håll till godo!

Passion Island Salsa



4 portioner

olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1 st mango
½ papaya
250 g cocktailtomat på kvist
2 st avokado
½ knippe färsk mynta
1 st lime, saften
1 msk olivolja
1 dl svarta bönor (marinerade i olja och vitlök)

1. Skala och tärna mangon och papayan i 1 cm stora bitar.
2. Dela tomaterna på hälften och tärna avokadon.
3. Hacka myntan och lägg allt i en skål, häll över limesaft och olivolja. Vänta med att krydda och blanda tills precis innan servering. Blanda då försiktigt och inte för länge, då blir det mos.

Servera till färsk, grillad fisk eller köttbit, eller med räkor som förrätt.
Kock: Leila Lindholm
Bild: Privat

Vitlöks- och chilimarinerade tigerräkor


1 kg tigerräkor
3-4 msk olja
2-3 vitlöksklyftor, pressade
1 röd chili, finhackad
Persilja
Salt
Peppar

Tina tigerräkorna. Blanda olja, vitlök, chili och persilja efter smak. Krydda med salt och peppar. Tillsätt tigerräkorna och låt marinera minst 1 timme. Stek tigerräkorna snabbt i het panna. Servera med lite färsk citron!
Bild: Privat

söndag 19 april 2009

Nyhet! Sök recept i bloggen!

Jag kan stolt presentera en nyhet på min matblogg. Från och med idag kan man söka recept i bloggen! Detta för att det ska bli lättare för dig som besökare att hitta bland recept och tips!

tisdag 31 mars 2009

Mumsiga muffins


3 ägg
100 g smör eller margarin
2 1/2 dl strösocker
1 krm salt
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda mjöl, bakpulver och kakao väl.
Blanda samman alla ingredienser.
Tillsätt smöret sist.
Fördela smeten i formarna.
Grädda mitt i ugnen i 200°C, ca 12-13 min.

Tips! Vill du att dina muffins ska bli ännu godare? Lägg en Noblesse ovanpå muffinsen innan den svalnar helt. Förföriskt gott!
Tips 2! Vill du att dina muffins ska bli som små kladdkakor tar du ut dem redan efter 10 minuter. Servera med glass och lite chokladsås så har du en perfekt dessert!

söndag 15 mars 2009

Lyxig chokladbomb

200 gr smör
80 gr (ca 1 dl) socker
4 ägg, hela
4 äggulor
200 gr mörk choklad
55 gr (ca 1 dl) mjöl

Vispa rumstempererat smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt de hela äggen, ett i taget, sedan äggulor. Vispa mellan varje ägg.
Häll i den smälta chokladen och därefter mjöl under långsam vispning. Smeten ska ha samma konsistens som vispad grädde.
Häll upp i smorda portionsformar (hit går att förbereda dagen innan) och grädda tills de stelnat i kanten och rinning i. 200 grader i ca 5-7 minuter.
Servera med vaniljglass.

måndag 23 februari 2009

Katinkas kladdkaka

Kladdkaka:
100 g smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker

Glasyr:
100 g Philadelphiaost
60 g smör
2 tsk vaniljsocker
4-6 msk kakao
4 dl florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, ställ åt sidan. Vispa ägg och socker pösigt. Häll smöret i äggsmeten och rör om. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker, rör ner i kaksmeten. Smöra och bröa en form med löstagbar kant och häll smeten i formen.
Grädda kakan i ugnen i exakt 24 minuter om formen är 20 cm i diameter, eller 21 minuter om formen är 23 cm.
OBS!Grädda ej för länge, då blir kakan trist.
Låt stå till kakan svalnat och kräma på med god topping. Färska hallon eller jordgubbar när sommaren står för dörren gör drömmen ännu bättre!

söndag 22 februari 2009

Marinerad rostbiff


10 portioner

1 1/2 kg rostbiff (fransyska, nötstek)
1 tsk salt
2 krm mellanmalen svartpeppar

Marinad:
1 dl kinesisk soja
1 1/2 dl balsamvinäger
3 msk flytande honung
2-3 vitlöksklyftor hackade
1 tsk mellanmalen svartpeppar
1 kruka färsk timjan, basilika eller oregano

1. Sätt ugnen på 125°
2. Krydda rostbiffen med salt och peppar. Sätt in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet. Lägg det i en ugnsfast form. Sätt in formen mitt i ugnen. Stek tills termometern visar 57° C. Det tar 11/2 –2 timmar.
3. Blanda alla ingredienserna till marinaden.
4. Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden och skyn från köttet. Lägg in det i kylen när det svalnat. Vänd påsen några gånger så att marinaden fördelas över köttet. Låt det ligga ett till två dygn i kylskåp.
5. Skär köttet i tunna skivor.

Bild: ICA

lördag 21 februari 2009

Mina lammlägg


Bjöd ikväll goda vänner på denna rätt som är enkel och supergod. Den tar tid men är väl värd att vänta på!

8 portioner

8 lammlägg (helst framdelslägg, de smakar mer)
Olja, smör till stekning
Salt
Peppar
2 gula lökar i klyftor
3 morötter i skivor
6 vitlöksklyftor i bitar
3 lagerblad
1-2 tsk timjan
1-2 tsk rosmarin
Svartpepparkorn
3 delar rött vin
1 del vatten
3-4 msk lamm- eller kalvfond

Sätt ugnen på 225°C. Lägg lammläggen på en oljad/smörad plåt. Salta och peppra. Bryn lammläggarna i ugn runt om. De ska få riktigt fin färg runt om och köttet ska dra ihop sig och benet visar sig.
Fyll på en stor kastrull med morötter, lök och vitlök. Lägg ner lammläggen. Häll på vin och vatten så köttet täcks, tillsätt fond och kryddor och låt koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar. Täck grytan med ett lock och låt koka på svag värme i 3-6 timmar beroende lite på lammläggens storlek. Lammläggen är klar när köttet lätt lossnar från benen. (Mina lammlägg kokade i 4½ timme och blev perfekta.)
Ta upp läggarna. Sila såsen och koka upp i en kastrull. Sänk värmen och låt reducera till ca 1/4. Skumma av fettet lite då och då.

Sätt ugnen på 150°C. Lägg lammläggarna på en oljad plåt och pensla dem med såsen. Ställ i ugnen i ca 20 minuter.

Servera med potatis- och palsternackspuré eller ugnsrostad potatis, morot, rödlök, cocktailtomater och färsk timjan. Bryt gärna lite chèvre över de ugnsrostade grönsakerna innan servering.

Tips!
Koka lammläggen dagen före, kyl grytan i kallt vattenbad i vasken och förvara i kyl över natten så smakar den ännu bättre. Ta bort fettlagret innan du fortsätter.

Tänk på!
Tar du all buljong så tar även reduktionen av såsen tid. 1½ liter buljong tar ca 1½ timme att reducera till en fjärdedel.


Bild: Tasteline

Långkok av Jens Linder


"Spadet sjuder försiktigt. Undan för undan bryter värmen ner köttets motspänstighet och smakerna mognar. Efter ett par timmar i den heta vätskan faller köttbitarna nästan isär. Buljongen smakar fylligt och milt, mättad med smakämnen som köttet släppt ifrån sig. Tiden har gjort det möjligt.Långkok passar den moderna människan. Inte bara för att rätter som kalops och boeuf bourguignon är mustiga och rika, utan också för att de i själva verket kräver så lite tid. Medan grytan puttrar på spisen kan man läsa en god bok, fixa med bokföringen eller bara umgås.Den här boken vill uppmuntra till mer långdragen matlagning. Ordet långkok har tolkats i vid bemärkelse, så Jens Linder har inte bara tagit med grytor, utan även soppor, stekar och lådor som tillagas i sakta mak. Många rätter är svenska och egenkomponerade, men långkok finns över hela världen och recepten kommer även långväga ifrån."

På min kokboksönskelista!

tisdag 27 januari 2009

Rouille

Rouille är den klassiska såsen till sydfransk fisksoppa, men den passar även som dip på ett grönsaksfat.

4-6 portioner
4 dl majonnäs (hemlagad eller köpt)
3 vitlöksklyftor, skalade
drygt ½ dl tomatpuré
drygt ½ dl sambal oelek

Blanda alla ingredienser i matberedaren med knivblad.

Tips! Gör såsen en dag i förväg så att smakerna hinner mogna.

Recept: Jonas Borssén

söndag 25 januari 2009

Kolasås

1 burk kondenserad mjölk, sötad

Lägg en oöppnad burk kondenserad mjölk i en kastrull, täck med vatten. Koka upp och sjud i 1,5-2 timmar. Spola därefter burken till helt kall i kallt vatten. Öppna burken och njut till glass eller bakverk.

lördag 24 januari 2009

Kokoskakor

ca 35 st

50 gr smör
2 ägg
1½ dl socker
200 gr kokos

Smält smöret. Vispa ägg och socker. Blanda i övriga ingredienser och klicka ut på plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugn 200 gr ca 10 minuter.

fredag 23 januari 2009

Havreflarn

1 hg smör
1 ägg
1½ dl socker
3 dl havregryn
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

Smält smöret. Vispa socker och ägg. Blanda i resten av ingredienserna. Låt smeten svalna lite. Klicka ut smeten på plåt med bakplåtspapper med jämna mellanrum. Kakorna ska kunna flyta ut. Grädda i ugn på 180 gr ca 7-10 minuter.

torsdag 22 januari 2009

Drömmar

ca 100 st

150 gr smör
4½ dl socker
1½ dl olja
1-2 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornsalt
5 dl vetemjöl

Rör ihop alla ingredienser. Låt gärna degen vila svalt. Rulla degen i längder, tjocka som en femkrona. Skär i skivor och rulla till kulor. Lägg dem glest på en plåt med bakplåtspapper och baka i 180 grader 7-10 minuter.

onsdag 21 januari 2009

Arraksbollar

1 sockerkaka
200 gr smör
3 msk kakao
1½ dl arrakspunch
1 burk chokladströssel

Blanda alla ingredienser väl utom chokladströssel. Rulla små bollar och rulla i chokladströssel.

Tips! Går alldeles utmärkt att frysa.

tisdag 20 januari 2009

Hebbes gulrotkake (Morotskaka)

3-4 dl socker
4 ägg
2 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1,5 dl olja
6 dl riven morot
1 dl grovt hackade valnötter (valfritt)

Topping
100 gr naturell cream cheese/philadelphiaost
150 gr florsocker
75 gr smör
2 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla torra ingredienser. Häll ner oljan och de rivna morötterna i smeten. Tillsätt därefter mjölblandningen och nötterna. Häll smeten i en smord, bröad kakform, ca 25 cm i diameter. Grädda i 150 grader ca 1 timme.

Smält smöret och låt det svalna. Blanda med övriga ingredienser till toppingen. Bre på kakan då kakan svalnat.

måndag 19 januari 2009

Falsk Tosca

1.
4 ägg
6 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
8 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
175 gr smör

2.
75 gr smör
2 dl socker
1½ dl grädde
1 dl sirap
1 påse riven kokos

1. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt alla ingredienser. Smöra och bröa en långpanna. Häll smeten i långpannan och grädda i 200 grader ca 12-15 minuter.

2. Blanda allt och koka upp. Ta ut kakan och fördela glasyren. Ställ in kakan i ugnen igen ca 10 minuter.

söndag 18 januari 2009

Havrebollar (precis som köpta!)


400 gr smör
5 dl socker
12-13 dl havregryn
2 msk kakao
5-10 tsk vaniljsocker
1 dl kallt kaffe
1 påse riven kokos

Vispa smör och socker ca 30 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna förutom kokos. Rulla till bollar av önskad storlek, rulla i kokos.

Tips!
Låt smeten svalna lite så blir det lättare att rulla bollar.
Går utmärkt att frysa!

lördag 17 januari 2009

Saftig sockerkaka

250 gr smör
4 dl socker
1 msk vaniljsocker
4 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten


Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop matfett, socker och vaniljsocker poröst.
Blanda ner ett ägg i taget och rör kraftigt mellan varje ägg.
Tillsätt mjöl, bakpulver och vatten och rör om väl.
Häll smeten i en smord och bröad hålform.
Grädda i ugnen på 175 grader i ca 55 minuter.


Tips!
Smaksätt sockerkakan med apelsinjuice i stället för vatten.
Bröa formen med cocos istället för ströbröd.


Recept: Bonniers nya kokbok

fredag 16 januari 2009

Hej alla kakmonster!


Kan inte låta bli att lägga upp några riktigt smarriga sötsaker också. Så för er som har avlagt nyårslöften om smalare midja och slanka höfter får hålla er borta några dagar för här kommer det serveras något för alla kakmonster!


torsdag 15 januari 2009

Ingefärsgriljerad fjordlax med purjolökspotatis

4 portioner

4 bitar lax á 150 gr, fjällade, men med skinnet kvar
400 gr potatis, kokt och skalad
1 bit purjolök, skuren i tunna skivor på diagonalen
8 blad grön kinakål
rostade sesamfrön
bladpersilja
smör
majsolja
havssalt och svartpeppar från kvarnen
Ginger glaze (se recept nedan)

Börja med att tillreda glazen och håll den i beredskap. Gnid in laxbitarna med lite olja och havssalt. Lägg dem i en form med skinnsidan uppåt och baka i 200 grader varm ugn 6-7 minuter.
Fräs potatis, purjolök och kinakål i lite smör. Krydda med salt och peppar. Lägg upp den varma potatissalladen som en bädd för laxbitarna och häll ginger glaze över laxbitarna. Strö sesamfrön över och garnera med bladpersilja.

Recept: Jonas Borsén

Ginger glaze

En sötsur ingefärsglaze som passar till lax, skaldjur, kyckling, fläsk och grönsaksrätter.

1 dl socker
½ dl äppelcidervinäger
4 dl kycklingbuljong
50 gr färsk ingefära, skalad och fint strimlad
1 vitlöksklyfta, skalad och tunt skivad
1 msk tunt skivad röd chilipeppar
½ carambole, skuren i tunna skivor (kan uteslutas)
Salt
1-2 msk arrowrot eller maizena

Smält sockret till en ljus karamell i en kastrull. Tillsätt vinäger och buljong. Låt det sjuda upp och skumma av noggrant. Lägg i ingefära, vitlök och chilipeppar. Låt det sjuda ca 20 minuter.
Smaka av med salt. Red till simmig konsistens med arrowrot/maizena utrörd i ca 1 dl kallt vatten. Lägg caramboleskivorna i glazen.

Recept: Jonas Borsén

onsdag 14 januari 2009

Tre sorters indiskt te

4-6 koppar

1 liter vatten
6-7 tsk eller 6-7 påsar ceylonte (12 påsar i originalreceptet)
socker efter smak (förslagsvis 2 tsk per kopp enligt originalreceptet, men det bli väldigt sött!)
smaktillsats enligt nedan

Te Masala
Koka upp vatten.
Lägg i te, socker, 6 hela gröna kardemummakapslar och 2 kanelstänger och koka ett par minuter.
Häll i 4 dl mjölk, koka på lägsta värme ca 10 minuter. Sila upp i koppar!

Mintte
1 msk grovhackade myntablad + några hela för dekoration.
Koka upp vattnet.
Lägg i te, socker och de hackade myntabladen och koka et par minuter.
Sila upp i koppar och lägg ner ett par hela myntablad i varje skål och servera.

Ingefärste
Lagar på samma sätt som te masala men byt ut kardemumma och kanel mot 1 cm skalad och finhackad färsk ingefära.

lördag 10 januari 2009

Stekt fläsk med löksås

600 g rimmat fläsk
4 dl mjölk
2 dl grädde
2 st gul lök
3 msk mjöl
3 msk smör
Salt
Peppar
Socker

1. Stek fläsket i smör i stekpanna så det får en fin krispig yta. Peppra lite.
2. Värm mjölken och grädden i en kastrull.
3. Skala och strimla löken och lägg den i en kastrull med smör i. Låt den svettas lite. Red av med lite mjöl och häll över den varma mjölkblandningen. Smaka av med salt, peppar och socker.
4. Servera med kokt potatis.

fredag 9 januari 2009

Vitlökssås

Enklare kan det inte bli! Smakar fantastiskt bra till grillat, både kött och kyckling.

3 dl gräddfil
1-2 vitlöksklyftor
Citronpeppar (vanlig peppar fungerar det med!)

Blanda alla ingredienser och låt stå kallt innan servering.

Tips! Kombinera vitlökssåsen och tomatsåsen till pizza (se tidigare recept) till grillad mat. Smakar mums!

torsdag 8 januari 2009

Smoothie

1 dl frusna hallon
1 dl frusna blåbär
1 banan
½ dl apelsinjuice
Agavesirap (efter smak)

Mixa alla ingredienser i en blender eller liknande.

Tips! Blanda frukt och bär med vaniljyoghurt för ett trevligt alternativ på smoothie.

onsdag 7 januari 2009

Morotstzatziki

2 morötter, finrivna
1 vitlöksklyfta, pressad eller riven
1-2 tsk spiskummin
Salt
Peppar
Naturell yoghurt, helst den turkiska eller grekiska sorten

Blanda alla ingredienser och låt dra lite i kylen innan servering. Passar både till kött och kyckling.

tisdag 6 januari 2009

Buttered chicken

4 portioner

100 gr smör
1 msk olja
2 medelstora gula lökar, finhackade
1 tsk färsk ingefära, finhackad
2 tsk garam masala
2 tsk malen koriander
1 tsk chilipulver
1 tsk kumminfrön
1 tsk vitlök, pressad eller riven
1 tsk salt
3 st hel grön kardemumma
3 st hel svart pepparkorn
150 ml naturell yoghurt (matlagningsyoghurt)
2 msk tomatpuré
4-5 kycklingbröst (hela eller i bitar), eller 8 kycklingdelar
150 ml vatten
2 lagerblad
150 ml grädde

Garnering
Färsk koriander

1. Värm smör och olja i en stor traktörpanna eller gryta. Tillsätt löken och bryn tills gyllene. Sänk värmen.
2. Lägg ingefära, garam masala, malen koriander, chilipulver, kumminfrön, vitlök, salt, kardemumma och svarteppparkorn i en skål. Tillsätt yoghurt och tomatpuré och blanda väl.
3. Tillsätt nu kycklingen och blanda tills all kyckling är vältäckt av yoghurten.
4. Tillsätt kycklingen i pannan och stek under omrörning i ca 5-7 minuter.
5. Tillsätt vatten och lagerblad i pannan och låt småkoka i 30 minuter. Rör om ibland.
6. Tillsätt grädden och låt koka i ytterligare 10-15 minuter.
7. Garnera med färsk koriander och servera med basmatiris.

måndag 5 januari 2009

Ångkokta pilgrimsmusslor med ingefära, chili och soja (Ching He-Huang)

Perfekt som förrätt för 2 personer.

6 pilgrimsmusslor
1 röd chilipeppar, frön bortagna och finhackad
3 cm färsk ingefära, riven
1 tsk sesamolja
1 vitlöksklyfta, fint hackad
1 msk kinesisk soja
2 tsk färsk koriander, finhackad

1. Rensa pilgrimsmusslorna om detta inte redan är gjort och skölj i kallt vatten.
2. Blanda chili, ingefära, sesamolja, vitlök, soja och koriander i en liten skål.
3. Lägg pilgrimsmusslorna på en värmetålig tallrik och skeda över ca 1 tsk dressing på varje pilgrimsmussla.
4. Ställ tallriken i en ångkokare av bambu.
5. Häll kokande vatten i en wok eller stekpanna och ställ ned ångkokaren över. Kontrollera så inte ånkokarens botten nuddar vattnet. Lägg på locket och ångkoka pilgrimsmusslorna ca 5-6 minuter.
6. Servera direkt.

söndag 4 januari 2009

Wonton, Dim sum, Dumplings

Kärt barn har många namn, men det handlar om små knyten som antingen ångkokas eller friteras. Knytena kan även användas i soppa.

Det bästa med dessa knyten är att valmöjligheterna är obegränsade. Du kan fylla dem med fläskkött, kyckling, krabba, räkor, kräftstjärtar, nudlar, svamp och grönsaker och smaksätta med dina asiatiska favoritkryddor.
Mina favoritkryddor är soja, sesamolja, fisksås, koriander, lime, vårlök, vitlök, chili, ingefära, citrongräs...

Ångkokta wonton med sojadip

3 msk färsk koriander
4 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 kinesisk vårlök
1 msk ljus kinesisk soya
1 msk kinesiskt risvin eller saké
1 msk sesamolja
1/2 tsk salt
230 g färs, finmalen
1 paket wontondegplattor (ca 40 st)

Dip:
3 finhackade vårlökar
1-2 finhackade vitlöksklyftor
6 msk japansk soja
4 msk mirin
4 tsk sesamfrön
2 tsk socker
Några droppar sesamolja
½ tsk chiliflakes


1. Blanda alla ingredienser till dippen i en skål.
2. Skala och finhacka ingefära och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Finhacka vårlöken. Hacka koriandern. Blanda samman alla ingredienser.
3. Ha en liten skål med vatten tillhands när du gör wontonknytena. Lägg upp några wontonplattor på en ren och torr yta. Placera en tesked fyllning mitt på varje wontonplatta. Doppa ett finger i vattnet och stryk på wontonplattans fyra kanter. Vik wontonen till en triangel och tryck ihop. Vik ihop de de yttre flikarna mot varandra och tryck ihop.
4. Placera knytena i ångkokaren. Ånga i ca 10 minuter.
5. Servera knytena varma och doppa i dippen.

lördag 3 januari 2009

Ångkokare - en favorit i köket!

Ångkokare i bambu är en fantastisk uppfinning till köket. Den kan användas till många rätter och råvaror och är en skonsam tillagningsmetod.

En ångkokare av bambu placerar du i en stekpanna, gryta eller wok över kokande vatten. Vattnet ska inte komma i kontakt med botten på ångkokaren. Om du inte har en ångare kan du koka upp lite vatten i en gryta, placera två eldfasta portionsformar i bottnen av grytan och placera en tallrik över formarna.

För att inte tex wonton-knyten ska klistra fast i botten på ångkokaren finns det några knep. Du kan pensla botten med lite olja, eller lägga i smörpapper eller kinakål i botten, eller ställa ner en värmetålig tallrik med dina råvaror på. Tänk på att du kan bränna dig på ångan!

fredag 2 januari 2009

Lammfärs i filodeg med fetaost, spiskummin och bönor

300 g lammfärs
1 ägg
1 gul lök, delad och skivad
2 vitlöksklyftor, skivade
0.5 aubergine, tärnad
4 msk olivolja
1 liten burk kidney bönor
några kvistar färsk timjan, plockade blad
1 kruka persilja, hackad
1 pkt fetaost, bruten i mindre bitar
1 msk mald spiskummin
Salt och svartpeppar
4 ark filodeg
1 ägg

1. Stek aubergine, lök och vitlök i olivolja. Låt svalna. Blanda med köttfärs, ägg, bönor, fetaost, timjan, persilja och spiskummin. Smaka av med salt och peppar.

2. Lägg ut 1 ark filodeg och pensla med 1 uppvispat ägg. Lägg på hälften av köttfärsen och rulla ihop. Lägg ut nästa ark filodeg och pensla med ägg. Rulla en gång till och pensla med ägg och lägg på plåt. Gör samma sak med resten av köttfärsen och grädda sedan i ugn på 175 grader ca 30 minuter eller tills de fått fin färg. Skär upp och servera med en god sallad.


Recept: Markus Aujalay

torsdag 1 januari 2009

Tandooristekt fläskfilé med couscoussallad och limeyoghurt (Stefano Catenacci)

4 portioner

4 portioner fläskfilé a 150 g
4 msk tandoorikrydda
2½ dl couscous
1 kruka koriander finhackad
1 st liten gurka
2 st schalottenlökar
1 st röd spansk chili
1 knippe vitlöksgräs
1 st avokado
saften från 1 citron
saften från 1 lime
2 dl meze yoghurt (avrunnen yoghurt)
2 msk sesamolja
1 dl jungfruolja
50 g smör
Salt
Peppar

1. Koka up 5 dl vatten med 2 msk jungfruolja och 1 tsk salt.
2. Häll i couscous.
3. Rör om och låt det stå och svälla i 5 min under lock.
4. Skala och skiva schalottenlöken.
5. Hacka vitlöksgräset.
6. Dela chilin, ta ur kärnhuset och skär den i små tärningar.
7. Dela och skär avokado i tärningar.
8. Skala gurkan, dela den längs mitten, gröp ur kärnhuset och skär det i små tärningar.
9. Salta, peppra och rulla fläskfilén i tandoorikryddan.
10. Värm en stekpanna.
11. Häll i 2 msk jungfruolja och stek filén runt om ca 2 min på varje sida.
12. Tillsätt därefter smöret och ös över köttet med hjälp av en sked.
13. Lägg upp köttet i en ungseldfast form, häll över stekfettet.
14. Värm ugnen till 120°.
15. Ställ in köttet och låt det stå tills det fått en kärntemperatur på 56°, (ca 20 min beroende på tjocklek på köttet).
16. Blanda nu couscous med löken, vitlöksgräset, koriandern, chilin, jungfruoljan, sesamoljan, avokadon, gurkan och citronsaften och smaka av med salt och peppar.
17. Ta ur köttet ur ugnen och låt det vila i 3 minuter.
18. Blanda yoghurten med limesaften, salt och peppar.
19. Fördela couscoussalladen på tallrikar.
20. Skär köttet i ca 1 cm tjocka skivor.
21. Fördela köttet på tallrikarna, ringla lite av stekfettet över köttet.
22. Lägg lite yoghurt runt om och avsluta med att strö över lite sesamfrön.

onsdag 31 december 2008

Gott nytt 2009!

Imorgon börjar 2009 och då kommer nya recept och spännande smaker från mitt lilla kök!

Gott nytt smakår!

lördag 20 december 2008

GOD JUL!

Jag tar lite ledigt från kastrullerna i köket för att njuta av julen med familjen. Njut av mat och ledighet!

fredag 19 december 2008

Supermüsli

Rågflingor
Fiberberikade havregryn
Havrekli
Vetegroddar
Krossade linfrön
Solroskärnor
Ojämnt krossade hasselnötter
Kanel
Kardemumma
4 msk rapsolja
ca 1 dl vatten
någon msk flytande honung

Blanda alla ingredienser utom kanel, kardemumma, olja och vatten i en djup plåt. Använd mest fiberhavregryn och rågflingor. Pudra rikligt med kanel och kardemumma. Blanda nu ihop med olja och vatten. Ställ in i ugnen på 175 gr ca 20 min.

Tips!
Komplettera gärna med torkad frukt efter ugnsrostning.

torsdag 18 december 2008

Salladsknyten med biff och het asiatisk sesamsås

1 huvud isbergssallad
Strimlad biff
Jasminris

½ dl japansk soja
4-8 droppar sesamolja
1 klyfta pressad vitlök
1 dl ättikssprit
1 knivsudd krossad, torkad chili (eller efter önskad styrka!)
1/4-½ dl vatten, efter smak
4-6 droppar fisksås
Sesamfrön till servering

Såsen:
Värm soja och sesamolja i en skål eller mugg i mikron. Tillsätt resten av ingredienserna och låt svalna i kylen. Tillsätt sesamfrön precis innan servering.

Strimla biffen och stek i panna/wok. Smaksätt med soja, sesamolja och sesamfrön. Koka ris. Ta av hela blad av salladen.

Komponera ditt eget knyte genom att fylla salladsbladet med biff och ris och vik ihop till ett knyte. Doppa i såsen och njut!

onsdag 17 december 2008

Citrusrisotto med stekta jätteräkor

4 personer (som förrätt)

4 jätteräkor
olivolja
3 schalottenlök
1vitlöksklyfta
en klicka smör
2 dl risottoris (avorioris, arborioris, vialone nano eller carnaroliris)
2 dl höns- eller grönsaksbuljong
2 dl vitt vin
salt
svartpeppar
1 lime
½ citron
1-2 dl färskriven parmesanost

Trä upp räkorna på blötlagda spett. Pensla med olivolja och stek eller grilla precis innan servering.
Finhacka schalottenlök och vitlök. Låt det svettas lite i lite smör i en kastrull. Tillsätt riset och låt det hela fräsa ytterligare någon minut under omrörning, utan att ta färg. Sänk värmen, häll på lite buljong och rör skvättvis i buljong ömsom vin under ständig omrörning. Låt risotton koka ca 18 min. Salta och peppra. Tvätta citrusfrukterna. Riv skalet och pressa saften ur limefrukten. riv skalet på citronen. Vänd ner citrusrasp, limejuice och ost precis innan servering.
Servera med extra ost, rivet citrusskal och nystekta räkspett.

måndag 15 december 2008

Moussaka

1 kg aubergine
2 tsk salt
matolja
2 gula lökar
400 gr lammfärs
400 gr krossade tomater
1 köttbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
timjan
rosmarin
svartpeppar
75 gr smör
7 dl mjölk
5 msk mjöl
2 dl ost
1 krm malen muskotnöt

1. Skär auberginerna i ½ cm tjocka skivor. Lägg skivorna i ett durkslag och varva med salt. Lägg på en tyngd. Låt stå ca 1 tim för auberginen att vätska av sig.

2. Hacka och fräs löken i smör. Msula ner lammfärsen och låt den bryna med. Späd med tomat och tillsätt buljongtärning, vitlök och kryddor. Låt såsen småkoka under lock ca 30-40 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken lite i taget. Sjud 5-10 minuter. Rör och då och då så det inte bränner. Tillsätt osten och smaka av med salt, peppar och muskot.

4. Skölj aubergineskivorna och torka dem noga med hushållspapper. Hetta upp 2 matskedar olivolja i stekpannan och stek skivorna tills de blir guldgula. Låt dem rinna av på hushållspapper.

5. Varva aubergine, lammfärssås och ostsås i en smord form. Avsluta med aubergine och ostsås.

6. 200 gr i ca 40-45 min.

söndag 14 december 2008

Kycklinggratäng

1 kg urbenade kycklinglår, eller 4-6 kycklingfiléer
5 dl crème fraiche
3 dl grädde
3 msk chilisås
1/4 burk mango chutney
3 vitlöksklyftor
1 röd lök
1 röd paprika
1 gul paprika
1 grön paprika
200 gr fetaost

Dela ev kycklingen i bitar och fräs dem i stekpanna. Strimla paprika, vitlök och rödlök och fräs i stekpanna. Lägg kycklingen i en smord form med paprikafräset ovanpå. Blanda ihop crème fraiche, chilisås och mango chutney. Häll såsen och grädden över kycklingen. Tärna fetaosten och strö över. In i ugnen, 200 gr i ca 30 minuter.

Servera med ris eller pasta.

lördag 13 december 2008

Färska vårrullar med Sean Connery sås


Vårrullarna:
Risblad (ca 16-18 cm i diameter)
2 morötter, fint strimlade
2 paprika, fint strimlade
1 knippe stjälkselleri, fint strimlad
Enokisvamp, valfritt

Såsen:
4 äggulor
1-1½ dl kikkomansoja
0,2 dl risvinäger
3-4 vitlöksklyftor
1½ msk färsk ingefära
1 tsk sesamolja
2 msk sambal oelek
7 dl matolja

Strimla alla grönsakerna, helst i samma längd. Lägg risbladen i blöt. Fyll sedan rullen med de strimlade grönsakerna och vik ihop. Lägg den färdiga rullen i en fuktig duk så de inte torkar.

Blanda alla ingredienser förutom matoljan i en matberedare. När ingredienserna blandats väl tillsätts oljan i en jämn stråle. När såsen är slät och lagom tjock konsistens kyl den i kylskåp.

Doppa de färska vårrullarna i såsen och njut!

Tips! Smaksätt vårrullen med koriander, gräslök, lime eller annan favoritkrydda. Variera fyllningen med räkor, glasnudlar, krabba... Låt fantasin och smaken visa vägen!

fredag 12 december 2008

Regnbåge i foliepaket

4 portioner

4 regnbågslax, hel portionsfisk (eller filé)
1 tsk salt
1 krm peppar
3-4 tsk saft av citron
1 tsk timjan
½-1 dl hackad persilja
1 vitlöksklyfta
½ purjolök
3-4 st tomater
4 potatisar

Servering
Timjan
Citron

Skölj fisken, låt huvudet vara kvar. Salta och peppra in och utvändigt. Pressa citronsaft i fisken. Skölj och strimla purjolöken, hacka persiljan. Tärna tomaterna, skala och tärna potatisen.

Blanda purjolök, drygt hälften av de hackade tomaterna, timjan, persilja och pressad vitlök. Fyll fiskens buk med så mycket det går.

Riv av ett stort ark ugnsfolie för varje fisk. Lägg en fisk i varje. Blanda resten av tomaterna och purjolöken och potatisen och lägg tätt intill fisken. Pressa över citronsaft. Vik ihop paketen så de blir täta.

Lägg paketen i en långpanna. Ställ in i ugn 200 gr, 25-30 min. Låt var och en öppna sitt paket och garnera med timjankvistar och citronklyftor. Lantbröd räcker att servera till.

Recept: ICA.se

torsdag 11 december 2008

Morots- och ingefärssoppa med lime och clementiner

4 portioner

2 msk smör eller solrosolja
2 msk solrosolja
2 gula lökar, hackade
3 cm färsk ingefära, finhackad
4-6 morötter (500 gr) i tunna skivor
1 liter hönsbuljong eller vatten
saften av 5 clementiner (ca 2 dl)
havssalt
nymalen svartpeppar

Till servering:
strimlor av lime och clementinskal

Värm smör och olja i en kastrull, lägg ner löken med en nypa salt och fräs på svag värme tills den är mjuk och gyllengul. Tillsätt ingefära och morötter och fräs ett par minuter till. Häll i buljong och vaten, fruktsaft och kryddor. Koka upp och sjud sedan tills morötterna är mjuka - cirka 20 minuter.

Sila ned vätskan i en kanna och kör resten i matberedaren tillsammans med 1-2 dl av vätskan. När purén är slät, tillsätter du resten av vätskan och kör igen tills allt är väl blandat.

Värm soppan, smaka av med salt och peppar och servera i portionsskålar med strimlor av lime och clementineskal.

onsdag 10 december 2008

Take away!

Ibland behöver man faktiskt inte laga mat själv, utan man kan välja och vraka bland det enorma utbud av mat från alla världen hörn som finns! Thai, pizza, sushi, gi, indiskt, libanesiskt, organic, skaldjur, kinesiskt, italienskt... Unna dig en take away eller varför inte ett restaurangbesök lite då och då! Inte att förakta!

tisdag 9 december 2008

Het äppeldrink

4-6 portioner

1 l torr äppelcider
3 kanelstänger
3 stjärnanis
3 kardemummakapslar
3 tsk citronsaft
1 1/2 dl calvados
3 msk råsocker

Häll cider, kanelstänger, stjärnanis och kardemummakapslar i en kastrull och värm försiktigt utan att det kokar. Ta bort från plattan. Smaksätt med citronsaft, calvados och råsocker. Rör runt tills sockret löst sig och smaka av. Servera i glas.

måndag 8 december 2008

Stektemperaturer


Här kommer lite tips om stektemperaturer. Dessa funkar alltid och ger bästa resultat! 
Stek på låg ugnstemperatur så blir efterstekningen minimal. Glöm inte att vila köttet, inlindat i smörpapper, efter stekning. Vila det minst 10-20 minuter beroende på köttbitens storlek. Detta gör man för att saften skall sätta sig och inte rinna ut vid servering.

Gradantalen står för Rare-Well done.

Nötkött
Oxfilé  52-70°
Rostas  52-70°
Entrecôte  52-70°
Biff  52-70°
Ryggbiff  52-70°
Fransyska  70-75°
Högrev  80°
Rostbiff  55-70°
Nötbog  70-80°
Nötytterfilé  52-70°
Ytterlår  80-85°
Nötfärs  70°

Kalv
Kalvstek  55-70°
Kalvfilé  55-70° 
Kalventrecôte  54-68°
Kalvytterfilé  55-70°
Kalvfärs  70°

Lamm
Lammstek  58-70°
Lammfilé  56-68°
Lammentrecôte  56-68°
Lammkotlett  58-68°
Lammracks  58-68°
Lammytterfilé  58-68°
Lammrostbiff  58-68°
Lammfärs  70°

Fläsk (alltid well done)
Fläskfilé  70°
Fläskkarré  80-85°
Kotlettrad  70°
Fläskbog  70°
Skinkstek  70°
Julskinka  68°
Fläskfärs 70°

Anka
Ankbröst  58-68°

Kyckling/Kalkon (alltid well done)
Hel kyckling  70-82°
Kycklingfilé  65-70°
Kycklinglårfilé  65-70°
Hel kalkon  72°
Kalkonbröst  72°
Kalkonfilé  72°

Vilt och ren
Renstek  55-70°
Rensadel  55-70°
Reninnanlår  55-70°
Älgfilé  52-70°
Älgkött entrecôte  52-70°
Älgkött biff  52-70°
Älgstek, fransyska  55-75°
Rådjurssadel  52-65°
Rådjursstek  55-70° 
Hjortfilé  52-70°
Hjortstek  55-70°
Vildsvinfilé  58-70°
Vildsvinsstek  58-70°

Fisk
Hel fisk 56°
Lax 56°
Torsk 56°
Torskrygg 56°
Hälleflundra 56°
Tonfisk 32°