fredag 8 januari 2010

Kålpudding

1 vitkålshuvud (1 kg)
smör
sirap
salt
1½ dl vatten

2 dl kokt ris, kan kokas i mjölk och vatten
1 gul lök
smör
400 g blandfärs
salt
peppar
1 ägg
1 dl mjölk

Sätt ugnen på 200º. Koka riset enligt anvisning på förpackningen, låt svalna.
Skär bort stocken på kålhuvudet och skär kålen i mindre bitar alternativt grovriv kålen. Fräs kålen i smör i en stekpanna, gärna i omgångar. Ringla över sirap och salta, fräs lite till. Lägg ihop all kål i stekpannan och häll på vattnet. Låt koka tills vattnet kokat bort. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i smör i en stekpanna. Blanda riset med lök, färs, kryddor, ägg och mjölk. Färsen ska vara ganska lös. Tillsätt en tredjedel av kålen. Varva färs och resten av kålen i en ugnsform. Börja och sluta med kål. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter-1 timme.
Servera med skysås eller brunsås och lingon.

Tips!
Slå lite kalvbuljong över kålpuddingen för extra smak innan gräddningen i ugn.
Det går även bra att förvälla vitkålen några minuter i kokande vatten innan du steker den med sirap.
Mjölken i färsen kan bytas ut mot grädde.

Inga kommentarer: