onsdag 6 januari 2010

Ankbröst med apelsinsås och rösti2 portioner

Ankbröst
2 st ankbröst
salt
peppar

Apelsinsås
2 msk socker
½ dl vinäger
1 dl portvin
1 dl pressad apelsinjuice
3 dl hönsbuljong
smör
salt
peppar
apelsinfiléer

Rösti
½ kg potatis, skalad
1 gul lök, hackad
salt
peppar
smör

Ankbröst
Värm ugnen till 150°. Snitta fettsidan ner till köttet på den feta sidan av ankbrösten med vass kniv. Hetta upp en stekpanna. Salta, peppra och stek ankbrösten med den feta sidan neråt ca 2 minuter tills de fått fin färg. (Detta kan göras i förväg.)
Lägg de brynta ankbrösten i en ugnssäker form med fettsidan upp. Sätt i en stektermometer och ugnsstek dem mitt i ugnen till en innertemperatur på 66°. Beräkna att det tar 15–20 minuter. Ta ut dem, täck eller vira dem i folie och låt vila 20 minuter.

Apelsinsås
Smält socker i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Slå på vinäger, portvin och apelsinjuice, koka upp och reducera till hälften. Slå på buljong. Låt sjuda ytterligare 10-15 minuter, vispa i några matskedar smör och smaka av med salt och peppar. Vänd i apelsinfiléer före servering.

Tips! Det går givetvis bra att förstärka apelsinsmaken med apelsinzest.

Rösti
Grovriv potatisen och blanda med den hackade löken. Smaka av med salt och peppar. Hetta upp smör i en stekpanna och lägg i potatis- och lökblandningen. Packa ordentligt med en stekspade och stek på medelvärme tills den är gyllenbrun på undersidan. Vänd röstin med hjälp av en tallrik och stek även den andra sidan gyllenbrun. Sätt in i ugnen på 175° i 10-15 minuter och ta sedan ut och servera direkt.

Recept (delvis): Pluras kokbok
Bild: ICA

Inga kommentarer: