lördag 23 januari 2010

Pistagekola

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
2 dl rostade, saltade pistagenötter med skal
1 tsk vaniljsocker

Blanda smör, grädde, socker och sirap i en tjockbottnad, vid kastrull. Koka utan lock tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet. Rör om då och då. Koktid 15-30 min. Skala och grovhacka nötterna. Rör ner nötter och vaniljsocker i smeten. Häll upp smeten på ett smörpapper. Låt svalna och skär eller klipp i bitar.

Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård.

2 kommentarer:

Camilla sa...

mmm...right up my sweet-tooth! Dessverre falt jeg fra hele oppskriften når jeg leste termometer (kan jeg bruke det samme som til stek, og "kulprov" vet jeg ikke hva er. Legger derfor inn bestilling på dette når jeg en dag kommer på besøk!

Yasemin sa...

Dem ser jättegoda ut. Pistage är en favorit här hemma. :)

Hamnade hos dig när jag sökte på google. Vilken fin blogg du har.