lördag 23 januari 2010

Sylteflesk







1 kg färskt orimmat fläskkött, t ex sidfläsk, revbensspjäll
Salt
Pepparkorn

1 liter vatten
80 gr salt
1 tsk socker

Hela nejlikor

Lägg köttet i en gryta. Täck med vatten, smaksätt med lite salt och några hela pepparkorn. Låt köttet koka upp och sjud sedan 1½-2 timmar.

Efter kokning läggs köttet i en form, lägg på en skärbräda och en mortel eller annan tyngd överst för att pressa ut vätska under natten. Det gör så att sylteflesket blir lättare att skära. 

Blanda till saltlaken. En rå potatis ska flyta i vattnet, så salt ska det vara. 

Häll av vattnet som pressats ur köttet och sätt i hela nejlikor i svålen på köttet. 
Lägg ned köttet i saltlaken och låt stå i ca 1 vecka.

Skiva och ät gärna med senap.

Inga kommentarer: