torsdag 27 augusti 2015

Grekisk matvetesallad med karamelliserade tomater, fetaost och oliver


2 portioner

2 1/2 dl matvete

1 ask körsbärstomater
2 tsk socker
1 krm salt
1/2 fänkål
Olivolja

1/4 gurka
1 dl gräddfil
1 vitlöksklyfta
1 krm salt

3/4 gurka
1/2 rödlök
1/2 burk kalamataoliver (290 gr)
1 msk torkad oregano
1 msk rödvinsvinäger
2 tsk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/4 knippe bladpersilja
100 gr fetaost

Sätt ugnen på 225°.

Koka matvete enligt anvisning på förpackningen.

Halvera körsbärstomaterna och lägg i en ugnsform. Strö över socker och salt.
Dela en halv fänkål. Lägg i ugnsformen bredvid tomaterna. Krydda lite med salt och ringla på lite olivolja. Baka i övre delen av ugnen 18-20 minuter.

Grovriv 1/4 gurka. Pressa ur vätskan och lägg gurkan i en skål. Blanda med gräddfil, pressad vitlöksklyfta och salt.

Skala och halvera resten av gurkan. Skrapa bort kärnhuset och skär sedan gurkan i mindre bitar. Finstrimla rödlöken. Lägg allt i en rymlig salladsskål tillsammans med oliverna. Blanda ner oregano, rödvinsvinäger, olivolja, salt och peppar i salladsskålen.
Finhacka persilja och smula fetaost. Blanda ner persilja och hälften av fetaosten i salladen.

Toppa salladen med karamelliserade tomater, bakad fänkål och resten av fetaosten. Servera med tzatziki.

Recept och bild: Linas Matkasse för två

Inga kommentarer: