måndag 10 oktober 2022

Buldak - Koreansk eldkyckling med päronsallad och rostade sesamfrön


 









2 portioner

125 gr jasminris
1 msk sesamfrön

1 frp ingefära
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
2 msk japansk soja
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk sambal oelek
1 msk socker

½ rödlök
350 gr kycklinglårfilé
1 frp mozzarella
1 tsk majsstärkelse
Neutral olja
Salt
1½ dl vatten

1 päron
½ rödlök
30 gr babyspenat
1 msk vitvinsvinäger
Salt

Värm ugnen till 225 grader (varmluft) eller 250 grader (vanlig).
Rosta sesamfrön i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Lägg över i en liten skål.
Koka jasminris enligt anvisning på förpackning.

Skala och finhacka ingefära och vitlök. Lägg i en skål och blanda till en ingefärasås med tomatpuré, soja, vinäger, sambal oelek och socker.
Skär tunna klyftor av rödlök. Skär kycklinglårfilé i mindre bitar. Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna som tål ugnsvärme. Stek kycklingen ca 4 minuter. Krydda med salt. Tillsätt rödlök, ingefärasås och vatten. Blanda i majsstärkelse med lika delar kallt vatten och vispa ner i kycklingpannan. Låt sjuda i ca 3 minuter.
Bryt mozzarella i bitar och strö över kycklingpannan. Ställ in stekpannan i övre delen av ugnen och gratinera ca 7 minuter.

Finstrimla päron och rödlök. Lägg i en skål tillsammans med babyspenat. Blanda med vinäger och salt. Toppa med hälften av de rostade sesamfröna.

Strö resten av sesamfröna över kycklinpannan. Servera med jasminris och päronsallad. 

 Tips! Det går bra att lägga över kycklingen i ugnssäker form om inte ugnstålig tekpanna finns.

Recept och bild: Linas Matkasse

Inga kommentarer: