söndag 7 januari 2018

Orientalisk kyckling med saffran- och kardemummaris och harissayoghurt


2 portioner

1/4 knippe bladpersilja
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk torkad oregano
1 tsk spiskummin
½ tsk salt
½ citron, saft
300 gr kyckling minutfilé
Olivolja

1 dl rysk yoghurt
1 tsk harissa
3/4 tsk salt

½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
3/4 tsk kardemummakärnor
1 3/4 dl basmatiris (sköljt)
5 dl vatten
3/4 tärning kycklingbuljong
1 pkt saffran

½ gurka
1 tomat
½ knippe bladpersilja
½ rödlök
½ citron, skal och saft (ca 2 tsk)
1 krm salt
Olivolja

Värm ugnen till 200 grader.

Lägg bladpersilja, pressade vitlöksklyftor, olivolja, vinäger, oregano, spiskummin, salt och pressad saft av en halv citron i en mixerbunke. Mixa allt till en marinad. Blanda ner kyckling minutfilé och låt marinera minst 15 minuter.

Blanda yoghurt, harissa och salt i en liten skål.

Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek den marinerade kycklingen på båda sidorna. Lägg över i en liten ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen 12-15 minuter, tills kycklingen är helt genomstekt (innertemperatur 72 gr).

Finhacka lök och vitlök. Fräs all lök mjuk i olivolja i en stekpanna med höga kanter. Tillsätt kardemummakärnor och sköljt ris. Fräs ytterligare 3-4 minuter.
Tillsätt vatten och smula ner buljongtärning. Blanda med saffran. Låt sjuda på medelvärme 15-17 minuter, eller tills riset känns mjukt. Rör om då och då.

Skala och halvera en halv gurka på längden. Skrapa bort kärnhuset och skär gurkan i mindre bitar. Tärna en tomat. Finhacka bladpersilja och rödlök. Lägg allt i en skål och blanda med finrivet skal och pressad saft från en halv citron, salt och lite olivolja.

Servera orientalisk kyckling med saffransris, harissayoghurt och persiljesallad.

Recept och bild: Linas Matkasse

Inga kommentarer: