torsdag 12 november 2015

Kryddiga köttbullar med pistagenötter och frisk gurksallad


2 portioner

1 3/4 dl basmatiris

250 gr högrevsfärs
1 pressad vitlök
1/2 tsk kanel
1/2 tsk malen kardemumma
3/4 tsk spiskummin
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk salt

1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
1/2 msk vetemjöl
2 dl vatten
1/2 dl grädde
1/2 tärning kycklingbuljong
1/2 tsk curry
1 tsk socker
1 krm chili flakes

1 gurka
1/2 grön chili
1/2 rödlök
1/2 citron
1 krm salt

Pistagenötter
1/2 ask fryst persilja

Koka basmatiris enligt anvisningar på förpackningen.

Blanda högrevsfärs, vitlök, kanel, kardemumma, spiskummin, ingefära och salt i en bunke. Forma färsen till 10 köttbullar.

Skiva rödlök och vitlök. Fräs i lite olja i en stekgryta. Blanda ner vetemjöl, vatten, grädde och buljongtärning. Krydda med curry, socker och chili flakes. Låt koka ihop 2-3 minuter. Lägg ner köttbullarna och låt sjuda under lock 8-10 minuter, eller tills köttbullarna är klara.

Halvera gurkan och skrapa bort kärnhuset med en sked. Tärna därefter gurkan. Finhacka grön chili och rödlök. Lägg allt i en skål och blanda med finrivet skal och pressad saft från en halv citron och salt.

Grovhacka pistagenötter. Toppa köttbullarna med persilja och hackade pistagenötter.

Servera kryddiga köttbullar i krämig sås med basmatiris och gurksallad.

Recept och bild: Linas Matkasse för två

Inga kommentarer: