onsdag 16 maj 2018

Kycklingfilé med citronsky, café de Paris-smör och stekt gemsallad

2 personer

1 rödlök
500 gr potatis
Olja
Salt
Svartpeppar
1/4 knippe bladpersilja
30 gr riven parmesan

½ schalottenlök
1/4 knippe bladpersilja
25 gr smör (rumstempererad)
½ pressad vitlöksklyfta
½ tsk tomatpuré
½ tsk dijonsenap
2 krm torkad oregano
1 krm timjan
1 krm paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 krm salt
½ tsk vitvinsvinäger

300 gr kycklingfilé
Salt
Svartpeppar
Olja

1 tsk vetemjöl
2½ dl vatten
3/4 tsk kinesisk soja
½ tärning köttbuljong
½ tsk socker
½ citron

1 gemsallad
Olja

Värm ugnen till 250 grader.

Halvera rödlöken. Lägg i en ugnsform tillsammans med potatis. Blanda med olja, salt och svartpeppar. Rosta i övre delen av ugnen 25-30 minuter.

Finhacka schalottenlök och bladpersilja. Lägg i en skål tillsammans med rumstempererat smör, pressad vitlök, tomatpuré, dijonsenap, oregano, timjan, paprikapulver, cayennepeppar, salt och vinäger. Mosa ihop med en gaffel.

Krydda kycklingfilé med salt och svartpeppar. Stek på båda sidor i en stekpanna med olja. Lägg över kycklingen i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen (under potatisen) 10-12 minuter eller tills kycklingen är helt genomstekt (innertemp 72 grader). Låt stekpannan stå!

Pudra ner vetemjöl i den använda stekpannan. Vispa ner vatten, soja och buljongtärning. Sjud 5-6 minuter. Smaksätt med socker och finrivet skal och 1 tsk pressad citron från en halv citron.

Halvera gemsallad. Stek hastigt på snittytan i lite olja i en stekpanna.

Grovhacka bladpersilja. Blanda den rostade potatisen med persilja och riven parmesan. Servera till kyckling med citronsky, café de Paris-smör och gemsallad.

Recept och bild: Linas Matkasse

Inga kommentarer: