torsdag 15 oktober 2015

Lågtempererad lax med vitvinssås, gräslök och honungsglaserad spetskål


2 portioner

450 gr potatis

300 gr laxfilé
Salt
Svartpeppar

1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
Smör
1/2 tsk vetemjöl
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1/2 tärning kycklingbuljong
1/2 dl crème fraiche
1/2 förpackning gräslök (ca 10 gr)

1/2 spetskål
Smör
1 msk honung
1/2 dl vatten

Sätt ugnen på 150°.

Koka potatis i lättsaltat vatten.

Skär laxfilén i 2 portionsbitar. Lägg i en smord ugnsform och krydda med 2 krm salt och lite nymald svartpeppar. Tillaga mitt i ugnen 17-20 minuter.

Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs i lite smör i en liten kastrull. Blanda ner vetemjöl. Vispa ner vitt vin, vatten och buljongtärning. Låt sjuda 8-10.
Blanda ner crème fraiche och mixa såsen luftig med stavmixer.

Skär spetskålen i 2 klyftor. Smält lite smör i en stekpanna. Ringla ner honung. Lägg ner spetskålsbitarna, stek 1-2 minuter. Vänd kålen och tillsätt lite vatten. Låt koka in och fortsätt späda med vatten tills kålen är mjuk, ca 6-8 minuter.

Finhacka gräslök och blanda ner i såsen.

Servera ugnsbakad lax med vitvinssås, honungsglaserad spetskål och potatis.

Recept och bild: Linas Matkasse för två

Inga kommentarer: