måndag 7 juni 2010

Hollandaisesås


En fantastisk ljummen sås perfekt till fisk-, ägg och grönsaksrätter. Inte så svår som det kan verka heller!

150 gr smör
2 äggulor
1 tsk pressad citronsaft
2-3 msk vatten
salt
malen peppar


Smält smöret på svag värme utan att det bryns. Ta bort "skummet” med en hålslev allt eftersom som det flyter upp till ytan. Ös upp det skirade smöret med en slev. Låt bli bottensatsen som består av vatten och salt.
Blanda äggulor, citron och vatten i en kastrull, ej av aluminium. Sätt kastrullen i vattenbad strax under kokpunkten. Vispa snabbt tills blandningen tjocknar.
Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången, under kraftig vispning.
Smaksätt med salt och peppar.

Knep! Det är viktigt att äggulorna blandas med vatten innan du vispar över värme. Då minskar risken att såsen skär sig. Skulle olyckan inträffa kan man rädda såsen genom att knäcka en ny äggula i en annan kastrull och försiktig hälla den skurna såsen ner i äggulan under kraftig vispning. Fortsätt därefter som vanligt.

Inga kommentarer: