2 portioner
1 3/4 dl arborioris
150 gr grekisk yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm salt
1 tomat
½ rödlök
½ knippe dill
Salt
Svartpeppar
100 gr svartkål
½ rödlök
1 förp kikärtor
1 pressade vitlöksklyftor
3 msk vetemjöl
2 tsk spiskummin
1 tsk malen koriander
3/4 tsk salt
Ströbröd
Olivolja
½ aubergine
½ tsk chili flakes
1 krm salt
Koka ris enligt anvisning på förpackningen.
Blanda yoghurt med pressad vitlök och salt i en liten skål.
Tärna tomat och skiva rödlök så tunt som möjligt. Plocka vippor från ett dillknippe. Lägg allt i en skål.
Blanchera svartkål: koka upp en liten kastrull med vatten. Skär bort stjälken från svartkålen. Koka svartkålen 10-15 sekunder. Häll av och spola kallt. Krama ur vätska från den blancherade svartkålen.
Grovhacka rödlök. Lägg allt i en bunke med kikärtor, vitlök, vetemjöl, spiskummin, koriander och salt. Mixa till en smet med stavmixer.
Forma smeten till 10-12 små biffar. Lägg ströbröd på en tallrik. Vänd biffarna i ströbröd. Stek dem frasiga i rikligt med olivolja. Låt rinna av på hushållspapper. Torka ur stekpannan.
Tärna aubergine. Fräs i stekpannan med olivolja. Krydda med chili flakes och salt.
Blanda tomatsalladen med lite olovolja och salt. Servera till svartkålsfalafel, chilistekt aubergine, nykokt ris och vitlöksyoghurt.
Recept och bild: Linas matkasse
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar