söndag 7 januari 2018

Spicy salmon bowl


Wasabi- och sesamstekt lax med nemdressad rödkålssallad och pocherat ägg

2 portioner

1 3/4 jasminris
1 tsk socker
1 krm salt
1 msk vitvinsvinäger

150 gr morötter
1 förpackning mynta
1 lime, finrivet skal
½ lime, saft
1 msk wasabi- och sesamfrö (Santa Maria)

1 röd chili
1 vitlöksklyfta
2 tsk socker
1 lime, saft
2 tsk japansk soja
1 tsk vitvinsvinäger

150 gr rödkål

½ dl ättika (12%)
½ dl vatten
2 ägg
½ l vatten

300 gr laxfilé
Olja
3/4 msk japansk soja
Wasabi- och seamfrö

Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna något. Blanda det avsvalnade riset med socker, salt och vinäger.

Skala och grovriv morötter och grovhacka mynta. Lägg i en skål och blanda med finrivet skal av en lime, pressad saft från halva limen och wasabi- och sesamfrö.

Grovhacka chili och vitlöksklyfta. Lägg i en mortel tillsammans med socker. Mortla ihop till en röra. Blanda ner pressad lime från en lime, soja och vinäger.

Finstrimla rödkål. Lägg i en skål och blanda med hälften av nemdressingen.

Pochera ägg: blanda ättika och vatten i en skål. Knäck 2 ägg i ättiksvattnet och låt stå ca 5 min. Koka upp vatten i en liten kastrull. Häll ner ägg inklusive ättiksvattnet i det kokande vattnet. Låt sjuda 3-5 min, plocka upp ägge och lägg på ett fat.

Skär laxfilén i tärningar, 2x2 cm. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek laxen 1 min. Tillsätt soja och låt koka in. Strö wasabi- och sesamfrö över laxen.

Lägg marinerat ris i botten på 2 halvdjupa tallrikar. Toppa varje tallrik med rödkålssallad, morot, sesamstekt lax och pocherat ägg. Servera med resten av nemdressingen.

Recept och bild: Linas MatkasseInga kommentarer: