Wasabi- och sesamstekt lax med nemdressad rödkålssallad och pocherat ägg
2 portioner
1 3/4 jasminris
1 tsk socker
1 krm salt
1 msk vitvinsvinäger
150 gr morötter
1 förpackning mynta
1 lime, finrivet skal
½ lime, saft
1 msk wasabi- och sesamfrö (Santa Maria)
1 röd chili
1 vitlöksklyfta
2 tsk socker
1 lime, saft
2 tsk japansk soja
1 tsk vitvinsvinäger
150 gr rödkål
½ dl ättika (12%)
½ dl vatten
2 ägg
½ l vatten
300 gr laxfilé
Olja
3/4 msk japansk soja
Wasabi- och seamfrö
Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna något. Blanda det avsvalnade riset med socker, salt och vinäger.
Skala och grovriv morötter och grovhacka mynta. Lägg i en skål och blanda med finrivet skal av en lime, pressad saft från halva limen och wasabi- och sesamfrö.
Grovhacka chili och vitlöksklyfta. Lägg i en mortel tillsammans med socker. Mortla ihop till en röra. Blanda ner pressad lime från en lime, soja och vinäger.
Finstrimla rödkål. Lägg i en skål och blanda med hälften av nemdressingen.
Pochera ägg: blanda ättika och vatten i en skål. Knäck 2 ägg i ättiksvattnet och låt stå ca 5 min. Koka upp vatten i en liten kastrull. Häll ner ägg inklusive ättiksvattnet i det kokande vattnet. Låt sjuda 3-5 min, plocka upp ägge och lägg på ett fat.
Skär laxfilén i tärningar, 2x2 cm. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek laxen 1 min. Tillsätt soja och låt koka in. Strö wasabi- och sesamfrö över laxen.
Lägg marinerat ris i botten på 2 halvdjupa tallrikar. Toppa varje tallrik med rödkålssallad, morot, sesamstekt lax och pocherat ägg. Servera med resten av nemdressingen.
Recept och bild: Linas Matkasse
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar