söndag 7 januari 2018

Larb turkey


Chilistekt kalkonfärs med limeblad, mynta och grönkålschips

2 portioner

200 gr grönkål
Olja
1 krm salt

1 3/4 dl jasminris

½ burk sesamfrön
3/4 dl rysk yoghurt
3/4 tsk japansk soja

1 rödlök
1/4 kruka koriander
15-20 limeblad

250 gr kalkonfärs
Olja
3 vitlöksklyftor, pressade
1 msk fisksås
1 tsk chili flakes
½ tsk socker
1 tsk japansk soja
1 lime, saft
1 kruka mynta

1 hjärtsallad

Värm ugnen till 175 grader.

Skär grönkål i mindre bitar och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över olja och blanda ordentligt. Krydda med salt. Tillaga mitt i ugnen 15-20 minuter. Chupsen ska bli frasiga, men inte brända. Rör om efter halva tiden.

Koka ris enligt anvisning på förpackningen.

Rosta en halv burk sesamfrön i en torr het panna. Lägg över hälften i en liten skål (spara resten till servering) och blanda med yoghurt och soja.

Strimla rödlök så tunt som möjligt. Grovhacka koriander och mortla sönder limeblad.

Fräs kalkonfärs i en stekpanna med olja. Tillsätt pressad vitlök. Låt fräsa 4-5 minuter, tills kalkonfärsen är helt genomstekt. Dra stekpannan från värmen.
Tillsätt fisksås, chiliflakes, socker, soja, pressad saft från en lime, krossade limeblad, rödlök och koriander till stekpannan. Blanda ordentligt. Smaka eventuellt av med mer fisksås och chili flakes.
Plocka bladen från myntan. Strö mynta och resten av de rostade sesamfröna över färsen.

Plocka bladen av gemsalladen. Full salladsbladen med färs, sesamyoghurt och grönkålschips. Servera med jasminris.

Recept och bild: Linas Matkasse

Inga kommentarer: