torsdag 1 oktober 2015

Torskrygg med gnocchi, jordärtskocka och shiitake


2 portioner

1/2 paket gnocchi (250 gr)
Smör
Salt
Svartpeppar

1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
250 gr jordärtskocka
Olja
Salt
Svartpeppar
Smör
1 tsk vetemjöl
1 dl mjölk
1 dl vatten
1/2 tärning kycklingbuljong
1/2 dl crème fraiche

300 gr torskrygg
Salt
Svartpeppar

100 gr shiitakesvamp
1/4 knippe bladpersilja

Sätt ugnen på 250°.

Lägg gnocchi i en bunke med kallt vatten.

Finhacka schalottenlök och vitlök. Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar.
Lägg hälften av jordärtskockan i en ugnsform. Blanda med lite olja och krydda med salt och peppar. Rosta i övre delen av ugnen 18-20 minuter.
Fräs resten av jordärtskockan, lök och vitlök i smör i en liten kastrull. Pudra ner mjöl. Vispa ner mjölk och vatten. Tillsätt en halv kycklingbuljongtärning och låt sjuda 10-12 minuter, eller tills jordärtskockan är mjuk.

Lägg torskryggen i en smord ugnsform. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Tillaga i nedre delen av ugnen 10-12 minuter.

Kvarta svampen och grovhacka bladpersilja.

Häll bort vattnet på gnocchin. Fräs svamp och gnocchi i en stekpanna med smör 3-4 minuter. Krydda med salt och svartpeppar. Blanda ner jordärtskocka och persilja.

Blanda ner crème fraiche i kastrullen med jordärtskocka. Mixa slät med stavmixer. Späd eventuellt med lite vatten. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera ugnsbakad torsk med svampgnocchi och jordärtskockssås.

Recept och bild: Linas Matkasse för två

Inga kommentarer: