2 portioner
450 gr potatis
300 gr laxfilé
Salt
Svartpeppar
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
Smör
1/2 tsk vetemjöl
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1/2 tärning kycklingbuljong
1/2 dl crème fraiche
1/2 förpackning gräslök (ca 10 gr)
1/2 spetskål
Smör
1 msk honung
1/2 dl vatten
Sätt ugnen på 150°.
Koka potatis i lättsaltat vatten.
Skär laxfilén i 2 portionsbitar. Lägg i en smord ugnsform och krydda med 2 krm salt och lite nymald svartpeppar. Tillaga mitt i ugnen 17-20 minuter.
Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs i lite smör i en liten kastrull. Blanda ner vetemjöl. Vispa ner vitt vin, vatten och buljongtärning. Låt sjuda 8-10.
Blanda ner crème fraiche och mixa såsen luftig med stavmixer.
Skär spetskålen i 2 klyftor. Smält lite smör i en stekpanna. Ringla ner honung. Lägg ner spetskålsbitarna, stek 1-2 minuter. Vänd kålen och tillsätt lite vatten. Låt koka in och fortsätt späda med vatten tills kålen är mjuk, ca 6-8 minuter.
Finhacka gräslök och blanda ner i såsen.
Servera ugnsbakad lax med vitvinssås, honungsglaserad spetskål och potatis.
Recept och bild: Linas Matkasse för två
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar