torsdag 15 oktober 2015

Rostad paprika- och tomatsoppa med vitlökssticks


2 portioner

1 tomat
2 röda paprikor
1 gul lök
Olja
Salt
Svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk paprikapulver
1 krm chili flakes
1 förpackning röda linser (290 gr)
1 dl vitt vin
2 dl vatten
3/4 dl crème fraiche
1 tärning grönsaksbuljong
Salt
Svartpeppar

2 libabröd
2 vitlöksklyftor
Olja
Salt
Torkad oregano

1/2 ask körsbärstomater
1 schalottenlök
1/4 förpackning gräslök (ca 5 gr)
1 tsk rödvinsvinäger
1 1/2 krm chili flakes
1 1/2 krm salt

50 gr getmjölksyoghurt

Sätt ugnen på 250°.

Halvera en tomat och paprikorna. Klyfta lök. Blanda allt med lite olja, salt, peppar och pressade vitlöksklyftor. Rosta i övre delen av ugnen 20 minuter.

Skär 2 libabröd i cm-tjocka remsor. Blanda pressade vitlöksklyftor med lite olja, salt, peppar och oregano och smörj in liba-remsorna. Lägg ut remsorna på en ugnsplåt, gärna med bakplåtspapper. Rosta i nedre delen av ugnen (under grönsakerna) 6-7 minuter.

Kvarta körsbärstomaterna. Finhacka schalottenlök och gräslök. Lägg allt i en skål och blanda med vinäger, chili flakes och salt. Tärna en rostad paprikahalva och blanda ner i tomatsalsan.

Lägg resten av den rostade paprika, rostad tomat och lök i en stekgryta. Krydda med paprikapulver och chili flakes, fräs 1 minut. Tillsätt linser (sköljda och avrunna), vitt vin, vatten, crème fraiche och buljongtärning. Låt koka 4-5 minuter. Mixa soppan med stavmixer. Smaka av med salt och svartpeppar.

Servera rostad paprikasoppa med tomatsalsa och vitlökssticks. Avsluta med att ringla ner getmjölksyoghurt i tallriken vid servering.

Reeept och bild: Linas Matkasse för två

Inga kommentarer: