fredag 18 september 2015

Smörstekt torskrygg med citron- och dillstuvad purjolök och färskpotatis


2 portioner

450 gr färskpotatis

300 gr torskrygg
Vitpeppar
Smör

1/2 purjolök (ca 100 gr)
1/2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 kruka dill
1/2 citron, finrivet skal
1/2 burk crème fraiche (ca 1 dl)

1 knippe rädisor
1/2 rödlök
1/2 kruka dill
Olivolja
1/2 citron, saft

1 bit pepparrot
1/2 citron

Sätt ugnen på 150°.

Koka potatisen i lättsaltat vatten.

Krydda torskryggen med salt och vitpeppar. Stek på båda sidorna i en stekpanna med smör. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen 10-15 min.

Strimla purjolöken. Fräs purjolöken på medelvärme i smör i en kastrull 2-3 minuter. Pudra ner 1/2 msk vetemjöl. Vispa ner 2 dl mjölk, lite i taget. Låt sjuda 3-4 minuter. Krydda med 1/2 tsk salt.
Finhacka en halv kruka dill. Dra kastrullen från värmen och blanda ner dill, finrivet skal från citron och yoghurt.

Kvarta rädisor och finhacka rödlök. Lägg i en skål tillsammans med grovhackad dill. Blanda allt med lite olivolja och pressad saft från den halva den använda citronen (ca 1 msk).

Skala och finriv pepparrot och klyfta en halv citron.

Toppa torskryggen med nyriven pepparrot och servera till dillstuvad purjolök, färskpotatis, rädissallad och citronklyfta.

Recept och bild: Linas Matkasse för två

Inga kommentarer: