söndag 13 november 2011

Risotto di funghi


250 gr karljohanssvamp (alt. portabella, shiitake eller skogschampinjon)
1 köttbuljongtärning
1 l vatten
1 gul lök
3 vitlöksklyftor

¼ röd chilifrukt
2 msk olivolja
½ dl vitt vin
i knippe persilja
3 dl risottoris (t ex carnaroli, avorio, arborio)
150 gr parmesan
Salt
Svartpeppar från kvarn till servering

Lös buljongen i kokande vatten. Sätt lock på kastrullen och låt buljongen sjuda medan resten förbereds.
Skala och hacka lök och vitlök. Skölj, dela, kärna ur och finhacka chilifrukten. Skär svampen i mindre bitar. 
Fräs lök och vitlök mjuk i olja i en stor kastrull. Tillsätt svampen och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt vinet ock låt koka upp. Grovhacka persiljan och rör ner.
Sänk värmen. Lägg i riset och fyll på med buljong så riset täcks. Låt koka tills vätskan nästan har absorberats. Rör om och låt koka. Späd med mer buljong allt eftersom. Efter 20-25 minuter är riset färdigt. Det ska inte ha hård kärna men ett visst tuggmotstånd). Det ska finnas lite extra vätska kvar.
Riv parmesanosten fint och rör ner strax innan servering.
Spara lite parmesan till servering. Smaka av med salt och peppar.

Recept: Osäkert


Inga kommentarer: