söndag 27 november 2011

Löjromsgravad strömming


400 gr strömmingsfilé
½ dl ättiksprit 12%
4 dl vatten
1 msk salt
2 msk socker

3-4 schalottenlök
ca 1 dl löjrom
2 dl gräddfil
4 msk majonnäs
2-3 droppar worchestershiresås
2 msk torr sherry
några droppar citron
salt och peppar

löjrom, gräslök och dillkvistar

Dag 1:
Skinna den fileade strömmingen. Rör ihop ingredienserna till lagen i en bunke. Vänd ned strömmingen och ställ den kallt ca 12 timmar tills filéerna är vita rakt igenom med inte hårda.
Dag 2:
Skala och hacka schalottenlöken. Blanda med de övriga ingredienserna till marinaden. Låt strömmingen rinna av i ett durkslag, klappa den lite torr med hushållspapper och lägg den därefter i marinaden.
Vänd några gånger så marinaden kommer åt överallt. Strömmingen är klar att avnjutas efter 3-4 timmar i kylskåpet, men helst ska man vänta ett dygn.
Vid servering garnera med löjrom, hackad gräslök och dill.

Inga kommentarer: