lördag 26 november 2011

Citron- och limegravad lax med fänkål


1 filead laxsida med skinn, ca 800 gr
2 tsk hela vitpepparkorn
4 msk socker
3 msk salt
1 kruka dill
Rivet skal av 1 citron
Rivet skal av 1 lime
1 litet fänkålsstånd
mer dill och citronskal till garnering

Tina den frysta laxen. Stöt vitpeppar grovt i mortel. Blanda peppar och socker och salt. Gnid in hälften  av saltblandningen på laxens köttsida och hälften på skinnsidan. Hacka dillen grovt, även stjälkarna. Klappa även in dillen och rivet citrusskal på köttsidan, och lägg i en plastpåse och förslut. Låt ligga på ett fat i kylen i 2 dygn, vänd 3-4 gånger under tiden. Häll bort laken som bildas.
Vid servering: Skrapa bort dill och pepparkorn. Skär skivor så tjocka som du vill ha dem och strö över tunt hyvlad fänkål. Garnera gärna med dill och rivet citronskal.


Recept: Pernillas jul

Inga kommentarer: