lördag 26 november 2011

Lenrimmad lax


1 kg lax, benfri mittbiten
4 msk salt
4 msk socker
2 nypor vitpeppar

För att få en jämn rimmad lax passar mittbiten bäst. Om man köper färsk lax så ska man frysa laxen i minst två dygn för att döda alla eventuella parasiter.

Filea mittbiten så att du har två sidor genom att skära längs ryggbenet.
Blanda salt, socker och några nypor med färskmalen vitpeppar från kvarnen.
Gnid in filéerna väl på båda sidorna och placera laxen i en glasform med snittsidorna mot varandra.
Låt laxen rimma i kylskåp i
1 1/2 till 2 dagar beroende på om det är en tjock mittbit eller ej. Vänd gärna laxen 1-2 gånger undertiden.
När laxen är färdigrimmad häller man av spadet. Förvara filéerna insvepta i plastfolie eller i en påse max 1 vecka.

Rimmad lax passar bra som smörgåspålägg, förrätt eller som en del i en buffé. På klassiskt vis serveras ofta laxen bräckt med dillstuvad potatis.

Inga kommentarer: