söndag 1 januari 2012

Hummersoppa


4 portioner

1 hummer (400g)
4 matskedar olja
4 cl konjak
2 dl torrt vitt vin eller saften av ½ citron
1 gul lök
1 morot
1 bit rotselleri
1 lagerblad
1 timjankvist
1 knippa persilja
2 msk tomatpuré
1 l fisk- eller skaldjursbuljong alternativ hummerfond
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
salt
cayennepeppar

Skala grönsakerna och tärna dem fint. Dela hummern på längden och ta ur köttet. Krossa klorna och ta hand om köttet. Skölj skalen och torka dem, krossa dem sedan i små bitar.
Koka upp buljongen i en stor kastrull. Värm olja i en mindre kastrull på medelvärme. Fräs skalen i oljan under omrörning i 5-10 min, tills det doftar hummer. Bryn med lök, morot, selleri och lagerblad lika länge till.
Ta av den från värmen och rör in mjölet. Häll över massan i buljongen i den stora kastrullen och tillsätt persilja, timjan, tomatpuré, vin och konjak. Låt sjuda 20 min utan lock.
Sila soppan. Vispa ner grädden och koka upp. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer vin/citronsaft.  Lägg i fina bitar av hummern och värm försiktigt, eller servera hummerköttet vid sidan av eller lägg i hummern i sopptallriken och häll på den varma soppan. Färsk hummer läggs i 10 min före servering.


Dryckesförslag: 
Till soppa måste man inte servera dryck, men överraska dina gäster med iskall La Guita. En torr vit manzanillasherry. Passar utmärkt till fisk och skaldjur!

Recept: Systembolaget
Bild: Fabian  Björnstjerna

Inga kommentarer: