lördag 3 september 2011

Nisses filbröd


6 formar

6 liter filmjölk
5 msk salt
 5 msk bikarbonat

Rör runt med ballongvisp och låt stå medans du sprayar formarna.

2 nävar russin, linfrö och solrosfrön
1 dl krossade brödkryddor
½ skopa sirap
4 liter vetemjöl
4 liter grahamsmjöl
2 liter rågmjöl

Blanda ordentligt och fyll formarna.

175°  i ugnen ca 90 minuter.

Mörkt bröd

2 limpor

1 liter filmjölk
1 ½ tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
ev 1 dl hela hasselnötter
(det går även bra med valnötter, torkad eller färsk frukt)

Blanda filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en bunke. Tillsätt vetemjöl, grahamsmjöl, grovt rågmjöl, solrosfrön, linfrön, russin och hasselnötterna.
Smörj 2 avlånga 1 ½ litersformar och fyll dem med deg. Strö över lite vetemjöl.

Grädda i 200° i 60 minuter. Sänk värmen till 175° och grädda ytterligare 30 minuter. Täck med folie om det ser ut att kunna brännas. Prova med sticka att brödet känns torrt. Låt bröden vila i formarna ca 5 timmar. 
Recept: Matbröd av Tulla Grünberger

Apelsinbiskvier


120 minibiskvier


Botten
1 kg mandelmassa
Äggvitor från 3 ägg

Riv mandelmassa och vispa ner äggvitan.
Rulla till små bollar och platta till med en sked. Grädda i ca 8 minuter på 175°.

Fyllning
225 gr smör
3 dl florsocker
3 äggulor
5 msk kakao
3 apelsiner, rivet skal av

Rör ihop och bre på bottnarna med en topp.

800 gr mörk choklad
Rör ut med 2-3 msk olja
Smält och doppa ner kakorna och låt svalna.
Tänk på att den smälta chokladen inte får vara för varm för då rinner den av.

Lata kåldolmar med crème fraiche



















750 gr vitkål eller spetskål
900 gr potatis
1 gul lök
300 gr fläsk- eller blandfärs
Kalvbuljong efter smak
2 msk finhackad dill
1 dl crème fraiche eller rysk yoghurt
Ljus sirap
Japansk soja
olivolja
salt
peppar

Skala och koka potatisen. Skala, halvera och strimla löken. Dela, skär bort rotstocken och strimla kålen.
Fräs löken i 2 msk olja i en stor stekpanna eller i en wok ca 3 minuter. Tillsätt färsen och fräs den 5 minuter. Smaksätt färsen med lite kalvbuljong för att förhöja smaken. Ta upp lök och färs på en tallrik.
Fräs kålen i 2 msk olja i stekpanna/wok ca 10 minuter. Rör ner sirap.
Blanda i lök och färs och fräs ytterligare 2-3 minuter.
Krydda med ¾ tsk salt och 2 krm peppar. Smaka ev av med lite soja.
Häll av potatisen och blanda med dillen.
Servera färs- och kålfräset med potatisen, crème fraiche eller rysk yoghurt och rårörda lingon. Garnera med dillvippor.


Tips! Smaksätt färsen med lite kalvbuljong för att förhöja smaken.
Recept: ICA
Bild: Buffet

Snabba pizzabullar


Sätt ugnen på 200°. Öppna en förpackning färdig pizzadeg med tomatsås och rulla ut degen. Dra ut degen så den blir lite tunnare och större. Bred på tomatsåsen, 150 gr kokt skinka i strimlor och 3-4 dl riven ost. Rulla ihop degen längs med långsidan. Skär i 12 bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen ca 15 minuter.
Recept och bild: ICA

Cannelloni med skinka och ruccola
















400 gr färska lasagneplattor
1 zucchini
250 gr ricotta (jag bytte mot keso)
salt och peppar
240 gr rökt skinka
1 msk olivolja
1 förp pastasås med basilika á 390 gr

1 paket ruccola
1 burk gröna oliver

Sätt ugnen på 225°.
Lägg ut lasagneplattorna på skärbrädan. Skiva med hjälp av en osthyvel långa remsor av zucchini.
Bred 1 msk ricotta på varje pastaplatta. Krydda alltsammans med ½ tsk salt och 1 krm peppar. Lägg på zucchini och skinka , rulla ihop.
Smörj en ugnsäker form med olivoja och lägg i rullarna.
Blanda tomatsåsen  med 1 dl vatten  och häll över rullarna, klicka på resterande riccotaost och sätt in i ugnen och baka av i 20 minuter.
Servera med ruccola och oliver.

Tips! 
Servera hemmagjord pesto till och blanda parmesan med keson.
Recept och bild: ICA


fredag 26 augusti 2011

Crashed and burned the first time...

Men med lite tålamod och envishet så lyckades jag till slut att få till ett alldeles eget surdegsbröd! 














Filmer om surdegsbakning

Här följer några riktigt bra filmer som gjorde susen för mig.

vika degen from Martin Johansson on Vimeo.


stureby levain from Martin Johansson on Vimeo.

onsdag 24 augusti 2011

Spaghetti med körsbärstomater, mejram och olivolja

4 portioner

450 gr spaghetti eller linguini
400 gr mogna körsbärstomater, gärna röda och gula
2 knippen färsk mejram eller basilika
10 msk olivolja
1 vitlöksklyfta, fint skivad
1 msk vit- eller rödvinsvinäger
Salt och svartpeppar


Koka pastan i välstaltat vatten enligt anvisning på förpackningen, tills al dente.
Dela tomaterna i halvor och lägg den i en stor skål. Tillsätt örter, olivolja, vitlök och vinäger. Mosa ungefär hälften av tomaterna med fingrarna och blanda.
När pastan är klar, blanda med tomaterna och servera direkt.

Tips! Tillsätt gärna oliver. Eller varför inte lite kyckling.

onsdag 17 augusti 2011

Levainbröd

2 limpor

En fördeg
700 gr ekologiskt vetemjöl
450 gr vatten
20 gr havssalt

Gör i ordning en fördeg.

Blanda fördeg, mjöl och vatten. Kör på låg hastighet i assistenten i 6 minuter, tillsätt saltet och kör ytterligare 2 min.

Smörj en stor plastlåda med 1-2 msk rapsolja. Tippa i degen och täck med locket eller en handduk. Låt jäsa 1 timme i rumstemperatur. Vik sedan upp degen från kanterna mot mitten. Sedan ska degen jäsa till dubbel storlek. Endera i kylen i ca 9-12 timmar eller varmt, 22-24 grader i ca 3-5 timmar.

Ta fram degen ur kylen när den jäst klart och låt den stå framme ca en timme innan gräddning.

Sätt ugnen på 275-300° och sätt in en plåt nederst i ugnen.

Vält ut degen på mjölat bord och strö mjöl över. Rundriv degen (se bifogad film) och lägg degen på ett bakplåtspapper och skär några snitt i degen.

Grädda i mitten av ugnen på baksten eller en varm plåt.
Sänk temperaturen till 250° och lägg in 3 isbitar på den nedersta plåten.

Efter 20 minuter sänk temperaturen till 200 gr (10 minuter för limpor).
Sätt in en termometer i brödet och grädda till 96°.

Låt brödet svalna på galler.

Film på rundrivning.
http://vimeo.com/5728745

Tips! Sätt din fördeg på morgonen så har den jäst klar till kvällen då det är dag att bearbeta degen. Kalljäs den i kylen över natten och grädda brödet på morgonen.

tisdag 16 augusti 2011

Fördeg

100 gr surdegsgrund
150 gr ekologiskt vetemjöl
150 gr kallt vatten

Tillsätt surdegsgrunden, mjölet och vattnet i en stor bunke. Rör om. Konsistensen ska vara som en trögflytande smet. Täck med handduk eller liknande.

Låt jäsa ca 9-12 timmar i 20-26°. När fördegen är bubblig är den klar.

Glöm inte att mata din surdegsgrund då du tagit en del. Mata med lika mycket som du tagit, i detta recept mata med 50 gr mjöl och 50 gr vatten.

Mata surdegsgrund

En surdegsgrund som förvaras i kylen behöver matas minst en gång i veckan. 

Per 50 gr surdegsgrund matar du med:
50 gr ekologiskt vetemjöl
50 gr vatten

Blanda i mjöl och vatten i glasburken med surdegsburken. Rör om.

Om det är bra fart på surdegsgrunden kan den stoppas tillbaka i kylen på en gång efter matningen. Är den lite trögare så låt den stå framme varmt tills den blivit bublig och dallrig (ca 9 timmar).

Om man bakar mer sällan kan surdegsgrunden förvaras i frysen. Frys in i 100 gr (1 dl) portionsförpackningar. När du tar ut surdegsgrunden ur frysen kan det ta lite längre tid för den att komma igång.

Källa: www.bakasurdeg.se

söndag 14 augusti 2011

Surdegsgrund

Jag har idag gjort min allra första surdegsgrund. Om några få dagar kan jag förhoppningsvis baka mitt favoritbröd, ett alldeles eget Levainbröd.

100 gr ekologiskt vetemjöl
150 gr vatten
50 gr rivet äpple eller ekologisk honung

Koka upp vattnet och låt svalna till 40°. Riv äpple.
Blanda mjöl, vatten och äpple (eller honung) i en 5 dl glasburk och rör om. Konsistensen ska vara trögflytande. Lägg på lock men skruva inte åt locket.

Låt stå varmt, 22-26° i 4 dagar. Rör om morgon och kväll.

Dag 2 kväll: Tillsätt 50 gr ekologiskt vetemjöl och 40 gr ljummet vatten. Konsistensen ska vara trögflytande.

Dag 4 kväll: Om den är bubblig och lite dallrig i konsistensen så är den klar. Om den inte är det så häll ut allt utom 50 gr och gå till dag 2 kväll.

Om den är klar så kan den förvaras i kylen och matas en gång i veckan, eller frysas in.

torsdag 7 juli 2011

Citronvatten med mynta

1 liter vatten
1 citron
20 myntablad
Is

Blanda allt i en karaff. Drick och njut!

onsdag 6 juli 2011

Rosédrink med apelsin













Till 10 glas

2 flaskor rosévin á 75 cl
1 1/2 flaska russian
1 apelsin
20 myntablad
20 isbitar

Skölj apelsinen noga i ljummet vatten och skär den i små bitar. Lägg dem i glasen tillsammans med mynta och isbitar. Rör runt och häll på rosévin och russian.

Recept: Allt om Mat

tisdag 5 juli 2011

Parmesankräm

250 gr ricottaost
1 msk olivolja
1 dl finriven parmesan
2 krm nymald svartpeppar
2 krm salt

Blanda alla ingredienser till en kräm. Servera som tilltugg med crostini eller gott bröd eller som grilltillbehör.

Tips! Ricottaosten kan med fördel bytas ut mot keso!

måndag 4 juli 2011

Kronärtskocksröra

1/2 vitlöksklyfta
1 burk kronärtskocksbottnar
1/2 dl olivolja
1/2 dl plockad bladpersilja
1/2 tsk pressad citron
1 krm salt
1/2 krm nymald svartpeppar
1/2 dl turkisk yoghurt

Skala och finhacka vitlöken. Mixa alla ingredienser utom yoghurt till en slät massa. Vänd ner yoghurten i massan. Servera röran till bröd och oliver, eller som grilltillbehör.

söndag 3 juli 2011

Smultron- och jordgubbsdröm med fläderblomssaft

6 personer

1 liter jordgubbar
3 dl smultron
1 dl konc flädersaft
100 gr mandelbiskiver
6 dl vaniljglass

Ställ in coupeglas i frysen ca 1 timme före servering. Snoppa jordgubbarna och halvera dem om de är stora.
Blanda jordgubbar och smultron med flädersaft och låt stå i ca 5 minuter. Fördela biskvierna i glasen. Varva bär och glass i glasen och servera genast.

onsdag 29 juni 2011

Drottningkaka med vit choklad



4 dl råsocker strö eller vanligt strösocker
5 ägg
8 ½ dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 dl fil
200 g smält smör
Pressad saft och rivet skal av en citron
150 g finhackad vit choklad
2 ½ dl blåbär
2 ½ dl hallon

Dekoration:
Mandelspån
Pärlsocker



Sätt ugnen på 200º och smörj och bröa en långpanna.

Vispa ägg och socker poröst. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dem i äggsmeten. Tillsätt fil, smör, citronsaft, citronskal och chokladen. Blanda försiktigt, vispa inte.

Bred ut smeten i långpannan och fördela hallon och blåbär över. Toppa med mandelspån och pärlsocker.



Tips! Grädda av kaka utan bären och servera istället som en liten bakelse med färska bär och färskost- och citrontopping.


Recept och bild: Matklubben

söndag 30 januari 2011

Fish chowder

4 portioner

50 gr bacon i tärningar
1 stor lök, hackad
4 dl grönsaksbuljong (vatten+tärning)
1 burk krossade tomater
2-3 dl crème fraiche
salt och peppar
lite cayennepeppar
hackad persilja
1 burk majs
400-500 gr torsk i bitar; filé eller rygg

Fräs bacon till väl stekt i en kastrull. Plocka upp baconet och fräs löken gyllenbrun i fettet. Tillsätt buljong, krossade tomater och crème fraiche. Låt koka upp och smaksätt. Lägg i fisken och majsen och låt sjuda ca 5 min. Ta kastrullen från värmen och låt soppan vila i ca 10 min. Strö över bacon och servera med gott bröd.

Tips! Du kan givetvis lägga till räkor, grönsaker efter smak och behag.

tisdag 11 januari 2011

Afrikansk soppa

1 lök
1 stjälk selleri
1 zucchini
1 blomkål
5-6 små potatisar
2 msk olja
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 burk hela tomater
1 tsk salt
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk timjan
1/2 tsk kummin eller spiskummin (efter smak)
1/2 tsk kanel
1 tsk sambal oelek
1 burk kidneybönor eller kikärtor (eller både och)


Skala och hacka lök, strimla selleri och zucchini, dela upp blomkålen i små buketter, skala potatisen och dela i bitar. Värm olja i en gryta stor för soppkok. Fräs allt det gröna några minuter. Häll på vatten, grönsaksbuljong och hela tomater. Krydda med salt, gurkmeja, timjan, kanel och sambal oelek. Tillsätt kikärtorna/kidneybönorna. Låt koka ca 10 minuter. Servera med bröd.


Vad gäller grönsaker: man tager vad man haver.

Receptinspiration: Katinka Svedberg

Fransk bondsoppa

4 portioner


1 msk olivolja
2 lök, finhackad
2 morötter, finhackade
100 gr sellerirot, finhackad
150 gr bacon, finhackad
1 liter hönsbuljong 8vatten + tärning)
1 ½ dl röda linser
2 dl crème fraiche
2 msk finhackad basilika
2 msk finhackad persilja
salt och peppar


Stek baconet i sitt eget fett. Tillsätt lök, morötter, sellerirot, linser och buljong. Låt koka ca 15 minuter, tills rotfrukter och linser är mjuka. Tillsätt creme fraiche och värm. Strö över basilika och persilja. Servera med mycket bröd.

Salviakyckling i papper med risoni

8 stora salviablad
1 purjolök, skuren i tunna, 7-8 cm långa strimlor
4 kycklingfiléer
salt och peppar
2 msk smör
40 gr risoni
rivet skal av 1 citron
ca 2-3 msk grovhacket bladpersilja

Lägg fyra ark bakpapper (20x20 cm) på bänken, och lägg ett salviablad och lite purjolök mitt på arket. Lägg en kycklingfilé uppepå och krydda med salt och peppar och en smörbit. Lägg på mer purjolök och ett salviablad på toppen och vik ihop paketen. Lägg dem med öppningen uppåt och ställ in i ugnen på 180° i ca 25 minuter.
Koka risoni al dente. Rör i resten av smöret och strö på citronskal och persilja. Blanda ordentligt.
Fördela risoni på varma tallrikar och lägg på kycklingen (i eller utan paketet). Låt kycklignbuljongen rinna ned på risonin.

tisdag 16 november 2010

Steksås eller Skysås

6-8 portioner

5 msk mjöl
50 gr smör
3 dl sky, buljong från stek, kyckling...
3 dl grädde
1-3 msk ljus soja, Kikkoman
1 msk gelé


Fräs 5 matskedar mjöl i 50 gram smör. Sila ner skyn från ugnspannan under omrörning. Tillsätt 3 deciliter grädde. Låt koka 5 minuter. Smaksätt med lite ljus soja och gelé. Smaka av med salt och vitpeppar. 
Tycker du att såsen är för tunn kan du reda den genom att röra i lite maizena i taget utrört i kallt vatten tills såsen tjocknar.


Tips! 
Örtsås blir det med någon deciliter hackade örter som dragon, persilja och gräslök. 
Med två deciliter stekt svamp blir det svampsås. 

tisdag 2 november 2010

Kyckling- och nudelsoppa med kokosmjölk och lime

Den här smakar Thailand på riktigt!

2 personer

2 kycklingbröst utan skinn
2 klyftor vitlök
1 msk soja
1 msk fisksås (nam pla)
1 lime, juice och zest
1 nypa eller 2 gurkmeja
1 handfull färsk koriander
2 stjälkar citrongräs
500 ml kycklingbuljong
75 gr nudlar
2 salladslök
En valnötstor bit ingefära, riven
2 små röda chilipeppar, urkärnad och hackad
Olja
400 ml kokosmjölk 

1. Skär kycklingen i bitar och lägg i en skål tillsammans med vitlök, soja, fisksås, limejuice och gurkmeja. Låt marinera minst en halvtimme.

2. Häll kycklingbuljongen i en gryta eller wokpanna tillsammans med finhackad koriander, limezest och skuret citrongräs och låt koka upp.

3. Fräs den grovhackade salladslöken, ingefäran och chilin i lite olja i en stekpanna tills de fått lite färg. Tillsätt kycklingen och stek tills genomstekt.

4. Häll kycklingen, koksmjölken och nudlarna i kycklingbuljongen och låt sjuda tills nudlarna är färdiga. Detta borde bara ta några få minuter.

5. Servera direkt med lite färsk koriander.

Tips!
Har du ingen färsk koriander så ta färsk basilika.

Källa: Nigella.com

lördag 2 oktober 2010

Chocolate Peanut Butter Fudge Sundae!

"Hand them around and wait for the people to weep of gratitude!"
4 portioner

1 burk kondenserad mjölk, sockrad, 375 gr alternativt 2 dl grädde
100 gr hackad mörk choklad
100 gr slät jordnötssmör, Skippy
3-4 msk vatten

Häll i mjölk, choklad och jordnötssmör i en kastrull och värm på tills ingredienserna smälter. Rör och 2-4 minuter senare är såsen klar. Häll nu i lite vatten för att späda ut såsen så den inte stelnar.

Ta fram 4 sundaeglas och fyll på med god glass såsom vanilj, choklad eller annan preferens.
Häll på såsen och strö på lite hackade jordnötter på toppen.

Enjoy!

Ugnsbakad lax på grönsaksbädd

4 portioner

600 gr lax utan skinn
2 gul paprika
2 röd paprika
1 purjolök
1 färsk broccoli
Körsbärstomater
Saft av 1 citron
Färska örter (frysta Provencalska örter fungerar utmärkt det med)
Salt
Peppar

Hacka grönsakerna i mindre bitar. Lägg i botten på en ugnsfast form. Smaksätt med salt, peppar och örter.
Lägg på laxsidan och smaksätt med kryddor. Ställ in i ugnen på 175° i ca 20 minuter.
Servera med crème fraiche och kokt potatis.

Tips! Utöka grönsakerna med tunt skivad fänkål, tärnad zucchini eller blomkål.

fredag 1 oktober 2010

Chèvre chaud med honung på bädd av ruccola, valnötter och körsbärstomat

4 portioner

4 skivor formbröd
200 gr getost
2 msk flytande honung
1 påse ruccola
Körsbärstomater
50 gr valnötter
Olivolja
Balsamico

Sätt ugnen på 250 grader.
Skiva getosten i skivor, ca 1 cm tjocka. Rosta brödskivorna i brödrost eller i het panna. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och lägg på getosten. Ringla över honung. Gratinera tills osten fått fin färg, ca 5 minuter.

Lägg upp lite ruccola på varje tallrik. Dela körsbärstomaterna och fördela på ruccolan. Rippla över lite olivolja och balsamico. Hacka valnötterna grovt och strö över. Lägg en getosttoast på salladen och ringla ev över ytterligare lite honung.

Bild: Tasteline

söndag 26 september 2010

Asiatisk biff

4 portioner

600 gr ryggbiff, rostbiff eller oxfilé
1 msk riven, färsk ingefära
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk sesamolja
1 msk ljus soja
1 tsk torkade korianderfrön
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 175°. Putsa köttet fritt från senor och lägg i en ugnsform. Blanda alla ingredienserna till marinaden och gnid in köttet. Ställ in i ugnen i ca 25 minuter eller tills köttet är lagom rosa inuti. Använd gärna en termometer och ta ut köttet när den visar 55-60°. Linda in köttet i ugnsfolie och låt det vila i några minuter.
Skiva upp köttet och servera med de inlagda grönsakerna och korianderpeston.

Recept: GI Gourmet - Ola Lauritzon och Ulrika Davidsson

Korianderpesto

4 portioner

1 kruka färsk koriander
1 dl cashewnötter
1 vitlöksklyfta
3/4 dl olivolja
saft från 1/2 lime
salt och svartpeppar
lite torkade chiliflakes eller färsk chili

Lägg alla ingredienserna till peston utom olja i en matberedare och kör i någon minut. Häll på olivolja och smaka av med salt, peppar och ev chili. Ställ kallt.

Servera med den asiatiska biffen och de inlagda grönsakerna.

Recept: GI Gourmet - Ola Lauritzon och Ulrika Davidsson

Inlagda grönsaker

4 portioner

3 morötter
150 gr sockerärtor
1/2 gurka
2 msk honung
2 msk vitvinsvinäger
1 krm salt
1/2 finhackad, grön chili av mild sort
2 msk rostade sesamfrön

Skär grönsaker i stavar och lägg i en skål. Tillsätt honung, vinäger, salt och chili och blanda om ordentligt. Strö över rostade sesamfrön. Ställ grönsakerna i kylen.

Servera med den asiatiaska biffen och korianderpeston.

Recept: GI Gourmet - Ola Lauritzon och Ulrika Davidsson

onsdag 1 september 2010

Chutney på äpplen

Det här behövs till 2 mindre burkar.

4 medelstora äpplen (1/2 kg)
ca 20 torkade aprikoser
1 stor grovhackad gul lök
3-4 soltorkade tomater i strimlor
1 dl äppelcidervinäger
6 dl (1/2 kg) socker
1-2 tsk salt
ca 1/2 tsk mald svartpeppar
ca 1/4-1/2 tsk cayennepeppar
1 msk färsk hackad ingefära
2 pressade vitlöksklyftor

Lägg aprikoserna i blöt över natten. Häll bort vattnet. Koka aprikoserna i en tjockbottnad kastrull ihop med kryddor och klyftade äpplen (som varken behöver skalas eller kärnas ur - bara skaft och blomfnass tas bort) + strimlade tomater och lök. Häll också i vinäger och socker, samt vitlök och koka sakta sammalagt ca 1 timme under lock. Rör om då och då.
Fyll ända upp i perfekta rena burkar, som parrafineras. Förvara burkarna svalt. Chutneyn behöver några veckor på sig för att mogna i smaken.

Recept: Annas mat

tisdag 31 augusti 2010

Asiatisk wrap

4 portioner

4-5 skivor fläskkarré i bitar
Salt
Peppar
2 tsk sambal oelek
2 pressade vitlöksklyftor
1-2 pressad lime
2 msk sesamolja
4-5 msk soja
Sesamfrön
Tortilla eller wrap
Grönsallad, finhackad
Färsk koriander, hackad
Tomater, hackad
Rödlök, hackad
Crème fraiche

Stek karré i mindre bitar, salta och peppra.
Marinera med sambal oelek, vitlök, lime, sesamolja, soja och sesamfrön i minst 1 timme i kylskåp.
Servera med tortilla, sallad, färsk koriander, tomat, rödlök, creme fraiche och kanske lite extra sambal oelek.

måndag 30 augusti 2010

Ugnspannkaka á la GI

4 portioner

300 gr bacon, klippt
8 ägg
1 1/2 dl grädde
250 gr keso
150 gr riven ost
(Sockerfri lingonsylt)

Stek bacon i en ugnsfast form i mitten av ugnen.
Vispa ihop ägg och grädde. Rör ned keson.
Häll smeten över de knaperstekta baconet.
Strö över den rivna osten.
Grädda i ugn på 225° tills den fått färg, i ca 20-30 minuter.
Servera med exempelvis sockerfri lingongsylt.

Tips! "Pannkakan" kan med fördel kompletteras med färska tomater, champinjoner, tärnad zucchini... Låt fantasin flöda.

Recept: Lättlagad GI - Ola Lauritzon

söndag 29 augusti 2010

Kyckling med parmaskinka och balsamsås

Snabb, enkel och god mat!













4 portioner

8 kycklinglårfiléer eller 4 kycklingfiléer
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
4 stora eller 8 små skivor parmaskivor
2 dl vispgrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk konc kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 225°.
Krydda kycklingen med salt, peppar och oregano. Bryn den i smör i en stekpanna. Linda skinkskivor runt kycklingen och lägg i en ugnssäker form.
Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll den i formen.
Stek i mitten av ugnen ca 15 min. Strö ev över lite färsk oregano.

Tips! Servera med endast frästa grönsaker och rätten är GI.

söndag 22 augusti 2010

Biff Rydberg - klassikern på GI-vis



4 portioner

800 gr nötkött, tärnat
Smör till stekning
2 gula lökar, hackade
Salt
Peppar
2 zucchini, tärnade
4 äggulor
8 msk crème fraiche
4 tsk grovmalen senap

1. Stek köttet i smör tillsammans med löken. Salta och peppra efter smak.

2. Stek zucchinin i separat stekpanna, salta och peppra efter smak.

3. Blanda senap med crème fraiche.

4. Lägg upp i separata högar och servera med en äggula och senapskrämen.

fredag 6 augusti 2010

Wok-fried salad

250 gr kokt spiralpasta, rester eller förkokta
1 morot, skivad i tunna slantar
150 gr champinjoner, halverade
1 röd paprika, urkärnad och strimlad
1 gul paprika, urkärnad och strimlad
1/2 zucchini, tunt skivad
1 bit purjolök, skivad diagonalt
100 gr grön fina kinakål, grovt strimlad
150 gr färska böngroddar
1 knippa färsk koriander
Rostade sesamfrön, rostad lök eller jordnötter
Salt och svartpeppar från kvarnen
Jordnötsolja

Ginger glaze, se recept här.

Hetta upp en wokpanna eller en rejäl stekpanna. Häll i lite jordnötsolja och börja med att tillsätta pastan tillsammans med morot, champinjoner, paprika, zucchini och purjolök. Rör noggrant i botten hela tiden. Krydda med salt och peppar.
Tillsätt därefter kinakål och böngroddar och fortsätt att röra i botten hela tiden. Smaka av kryddningen och häll i några skvättar ginger glaze.
Servera salladen genast garnerad med korianderkvistar och sesamfrön.

Källa: Eat the heat - Jonas Borssén

Chilimarinerade stora vita bönor

4-6 portioner

6-7 dl (500 gr) stora torkade vita bönor, blötlagda över natten eller färska bondbönor

Marinadsås:
drygt 1 dl jungfru-olivolja
1/2 dl äppelcidervinäger
3 vitlöksklyftor, rostade, skalade och mosade
1 msk finhackad färsk jalapeno eller serrano
2 msk dijonsenap
2 tsk mald spiskummin
salt och svarpeppar från kvarnen
1 dl finhacad persilja, färsk basilika eller koriander

Koka upp bönorna i saltat vatten under lock 35-40 minuter eller tills de är mjuka.
Gör marinaden under tiden. Mixa alla ingredienser till marinadsåsen i en matberedare till slät konsistens. Smaka av såsen och häll upp den i en stor skål.
När bönorna är mjuka slås vattnet bort och de får ånga av några minuter. Blanda dem därefter i marinadsåsen. Marnera dem minst två timmar, men helst över natten i kylskåp. Strö lite nyhackad persilja över bönorna vid servering.

En härlig lite smårätt som kan användas som tillbehör till fisk, kyckling och fläskkött. Även gott till skivade tomater och hembakat bröd.

Tips! Det finns idag stora vita bönor på burk för den som vill laga snabbt.

Källa: Eat the heat - Jonas Borssén

söndag 13 juni 2010

Jordgubbs- och rabarbersaft!

Det här är ljuv sommarglädje!

1 flaska

500 gr jordgubbar
500 gr rabarber
5 dl vatten
1 citron
5 dl socker

1. Blanda jordgubbar, rabarber, vatten och saften av en citron och låt sjuda i 10 minuter. Krossa sen frukten med en potatisstöt.

2. Sila av blandningen genom en silduk alternativt kaffefilter.

3. Koka upp saften tillsammans med sockret, skumma av och häll upp på flaska.


Tips! Smaksätt gärna med vaniljstång. Det blir det lilla extra!

måndag 7 juni 2010

Hollandaisesås


En fantastisk ljummen sås perfekt till fisk-, ägg och grönsaksrätter. Inte så svår som det kan verka heller!

150 gr smör
2 äggulor
1 tsk pressad citronsaft
2-3 msk vatten
salt
malen peppar


Smält smöret på svag värme utan att det bryns. Ta bort "skummet” med en hålslev allt eftersom som det flyter upp till ytan. Ös upp det skirade smöret med en slev. Låt bli bottensatsen som består av vatten och salt.
Blanda äggulor, citron och vatten i en kastrull, ej av aluminium. Sätt kastrullen i vattenbad strax under kokpunkten. Vispa snabbt tills blandningen tjocknar.
Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången, under kraftig vispning.
Smaksätt med salt och peppar.

Knep! Det är viktigt att äggulorna blandas med vatten innan du vispar över värme. Då minskar risken att såsen skär sig. Skulle olyckan inträffa kan man rädda såsen genom att knäcka en ny äggula i en annan kastrull och försiktig hälla den skurna såsen ner i äggulan under kraftig vispning. Fortsätt därefter som vanligt.

torsdag 27 maj 2010

Made in Sweden

I en tid då de småskaliga och omsorgsfulla producenterna blir allt fler och bättre gav sig kocken och matskribenten Jens Linder och fotografen Stefan Wettainen ut på en matresa från Lappland till Skåne för att leta upp det bästa ur vårt svenska skafferi. En resa bland ekologisk, närodlad och hantverksmässig mat som resulterade i 90 recept och en massa mat- och miljöbilder. Made in Sweden är en vacker och suggestiv inventering av våra svenska kulinariska rariteter. Boken är på en gång kokbok, handbok i råvaror och guidebok, och dessutom ovärderlig i köket och under en resa i matlandet Sverige.

Läs om hur 15 fantastiska svenska råvaror tillagas och hanteras. Upptäck Bohusläns ostron, Skånes charkuterivaror och Västerbottens åkerbär. Smaka på renkött från Lappland, grönkål från Halland och getost från Jämtland. Njut av böckling från Gästrikland, fläder från Södermanland och potatis från Skåne.

Källa och bild: Bonnier Fakta

söndag 25 april 2010

Limebakad kycklingfilé med koriander

1 kg kycklingfiléer
2 msk riven, färsk ingefära
2 msk sesamolja
1 msk ljus soja
3 lime
salt och svartpeppar
1 kruka färsk koriander
1 dl rostade cashewnötter
2 lime till dekoration

Sätt ugnen på 175°.
Dela kycklingfiléerna på längden. Blanda ingefära, olja och soja i en skål. Dela en lime och pressa ur saften i skålen. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform. Häll över blandningen och rör om. Strö på lite salt och peppar. Sätt in kycklingen i mitten av ugnen i ca 20 minuter eller tills den är genomstekt.
Lägg upp kycklingen på ett fat. Riv skalet på limen fint och strö över kycklingen. Dela en lime och pressa ur saften. Strö färsk koriander och rostade cashewnötter över kycklingen och dekorera medlimeskivor.

Servera med en couscous- eller quinoasallad.

Kycklingen smakar gott både varm, ljummen och kall.

Recept: GI Gourmet - Ola Lauritzon och Ulrika Davidsson

onsdag 21 april 2010

Fördrinkstugg med pesto och getost

Superenkelt och supergott!

Bake off-bröd; frallor eller baguetter
Pesto
Getost

Skiva bake off-brödet, frallor delas i två och baguetter kan skivas i ca 1 cm tjocka skivor, gärna på snedden. Bre på pesto och lägg på en bit getost. Gratinera i ugn i ca 10 minuter i 225° eller tills getosten har fått färg.

Tips!
Bake off-brödet kan bytas ut mot smördeg.
Strö gärna på lite pinjenötter för lite extra lyx.

måndag 19 april 2010

Gino med glass


En himmelskt god dessert som alltid fungerar.
Skapad med den italienska flaggans färger i åtanke.

2 bananer
2 kiwi
10-12 jordgubbar
ca 200 gr vit choklad
Vaniljglass

Skiva frukten och lägg den på ett ugnsäkert fat/form.
Riv eller hacka den vita chokladen och strö över frukten.
Grädda i ugn på 250° med endast övervärme (grill) och öppen lucka i ca 5 minuter.
Servera genast till vaniljglass.

Tips!
Den öppna ugnluckan gör så att chokladen blir knäckig och frukten behåller sin spänst.
Det går givetvis att byta ut frukten efter egen smak för en egen variant av Gino.

torsdag 8 april 2010

Smart och snygg örtförvaring


Herb Savor förlänger livet på dina färska kryddor i flera veckor! Lådan passar utmärkt i kylskåpsdörren, och metalldelen som ligger inuti är ett perfekt durkslag för dina örter då det är dags att skölja dem. Fyll på med vatten direkt i underdelen. Funkar också utmärkt bra till sparris.
295 kr på Designtorget.

fredag 5 mars 2010

Citrontorsk

4 portioner

600 gr färsk torskfilé
2 dl grädde
1 dl crème fraiche
Rivet skal och saft av en halv citron
1 dl finhackad dill
salt och peppar

Skär torskfiléen fri från ben. Skölj och torka fisken. Salta och peppra på båda sidorna och dela den i portionsbitar.
Häll grädde, crème fraiche, citronsaft och dill i en kastrull och koka upp. Lägg i fisken i såsen och låt dra i 10-15 minuter under lock.
Smula över citronskall och servera med kokt potatis.

söndag 21 februari 2010

Gryta med fläsk och söt soja

500 gr fläskkött i tärningar
½ tsk salt
½ tsk peppar
2 msk olja
1 stor gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
5 cm färsk ingefära, riven
3 röda chili, finhackade
2 matskedar Ketjap Manis (söt soja)
2½ dl kokosmjölk
2 tsk limesaft
Röd chili, hackad
Jasminris

Blada köttet med salt, peppar och olja. Värm en wok eller gryta och stek köttet i flera portioner på medel värme, tills det är ordentligt brynt. Ta upp allt kött och ställ åt sidan.
Skruva ned till svag värme och stek lök, vitlök, ingefära och chili i 10 minuter, tills löken är mjuk och gyllene. Rör då och då.
Tillsätt köttet, Ketjap Manis och kokosmjölken och låt det koka på svag värme i ca 1 timme. Rör då och då.
Rör i limesaft och servera med ris och hackad, färsk chili.

Tips! Kokosmjölk som du köper i asiatiska butiker är mycket bättre i smak än den du får tag på i din vanliga livsmedelsbutik, så investera i några burkar då du har möjlighet.

torsdag 11 februari 2010

Räkor till pasta

4 portioner

1 kg räkor med skal, färska eller tinade
1 dl torrt vitt vin
1 burk crème fraiche
2 vitlöksklyftor
1 krm riven muskot
Salt
Svartpeppar
Parmesan

Skala räkorna. Koka upp vin, crème fraiche, pressad vitlök och muskot i en kastrull. Låt sjuda i 2-3 minuter. Lägg i räkorna och lt dem bli genomvarma. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera med nykokt tagliatelle/spaghetti och rikligt med riven parmesan.

Recept: Medelhavsmat av Mette Ankarloo

lördag 23 januari 2010

Pistagekola

100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
2 dl rostade, saltade pistagenötter med skal
1 tsk vaniljsocker

Blanda smör, grädde, socker och sirap i en tjockbottnad, vid kastrull. Koka utan lock tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet. Rör om då och då. Koktid 15-30 min. Skala och grovhacka nötterna. Rör ner nötter och vaniljsocker i smeten. Häll upp smeten på ett smörpapper. Låt svalna och skär eller klipp i bitar.

Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast till hård.

Sylteflesk







1 kg färskt orimmat fläskkött, t ex sidfläsk, revbensspjäll
Salt
Pepparkorn

1 liter vatten
80 gr salt
1 tsk socker

Hela nejlikor

Lägg köttet i en gryta. Täck med vatten, smaksätt med lite salt och några hela pepparkorn. Låt köttet koka upp och sjud sedan 1½-2 timmar.

Efter kokning läggs köttet i en form, lägg på en skärbräda och en mortel eller annan tyngd överst för att pressa ut vätska under natten. Det gör så att sylteflesket blir lättare att skära. 

Blanda till saltlaken. En rå potatis ska flyta i vattnet, så salt ska det vara. 

Häll av vattnet som pressats ur köttet och sätt i hela nejlikor i svålen på köttet. 
Lägg ned köttet i saltlaken och låt stå i ca 1 vecka.

Skiva och ät gärna med senap.

Chokladtryffeltårta


1 dl rostad mandel
1 dl vispgrädde
50 gr smör
300 gr mörk choklad, minst 50% kakao
1 dl kesella
10-15 italienska mandelskorpor
Flingsalt

Skär mandeln i halvor. Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Hacka eller bryt chokladen i bitar, rör ner den i grädden och låt smälta. Grovhacka skorporna. Rör ner dem och kvargen i smeten. Lägg ett smörpapper i botten på en rund form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Bred ut chokladen i formen och strö över mandeln. Låt stelna i kyl minst 4 tim. Ta tårtan ur formen och strö flingsalt. Skär den i bitar med en vass kniv.

söndag 10 januari 2010

Helstekt karré med rosmarin och vitlök

Karré eller kotlett i bit
3-4 kvistar färsk rosmarin
4-5 vitlöksklyftor, skivade
Olja

Blanda marinaden i en plastpåse. Salt och peppra karrén och lägg ned den i marinaden. Marinera över natten för bästa resultat.

Sätt ugnen på 150 grader. Hetta upp en stekpanna. Bryn köttet hastigt runt om i smör. Lägg köttet i en ugnssäker form med höga kanter. Häll över marinaden. Sätt i en termometer. Ställ in i ugnen.
Ta ut köttet när innertemperaturen är 70 grader. Låt steken vila 10 minuter. Skär i tunna skivor och servera med ungsrostad potatis och rödvinssås.

Tips! Byt ut rosmarin mot timjan.

lördag 9 januari 2010

Färsk inlagd gurka

Klassiskt svenskt tillbehör.

1 gurka
2 msk ättikssprit
2 msk socker
1 dl vatten
Salt
Peppar
Persilja, dill eller gräslök

Hyvla eller skär gurkan tunt. Blanda ättikssprit, socker och vatten till lagen och smaksätt med salt och peppar. Lägg i gurkskivorna. Låt gurkan stå minst 2 tim­mar innan den serveras.

Använd finhackad persilja till gurksalladen när den serveras till kötträtter, finhackad dill när den serveras till fisk.

Tips! Lagens styrka kan ökas med mer ättikssprit.

fredag 8 januari 2010

Kålpudding

1 vitkålshuvud (1 kg)
smör
sirap
salt
1½ dl vatten

2 dl kokt ris, kan kokas i mjölk och vatten
1 gul lök
smör
400 g blandfärs
salt
peppar
1 ägg
1 dl mjölk

Sätt ugnen på 200º. Koka riset enligt anvisning på förpackningen, låt svalna.
Skär bort stocken på kålhuvudet och skär kålen i mindre bitar alternativt grovriv kålen. Fräs kålen i smör i en stekpanna, gärna i omgångar. Ringla över sirap och salta, fräs lite till. Lägg ihop all kål i stekpannan och häll på vattnet. Låt koka tills vattnet kokat bort. Skala och finhacka löken. Fräs löken mjuk i smör i en stekpanna. Blanda riset med lök, färs, kryddor, ägg och mjölk. Färsen ska vara ganska lös. Tillsätt en tredjedel av kålen. Varva färs och resten av kålen i en ugnsform. Börja och sluta med kål. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter-1 timme.
Servera med skysås eller brunsås och lingon.

Tips!
Slå lite kalvbuljong över kålpuddingen för extra smak innan gräddningen i ugn.
Det går även bra att förvälla vitkålen några minuter i kokande vatten innan du steker den med sirap.
Mjölken i färsen kan bytas ut mot grädde.

onsdag 6 januari 2010

Ankbröst med apelsinsås och rösti



2 portioner

Ankbröst
2 st ankbröst
salt
peppar

Apelsinsås
2 msk socker
½ dl vinäger
1 dl portvin
1 dl pressad apelsinjuice
3 dl hönsbuljong
smör
salt
peppar
apelsinfiléer

Rösti
½ kg potatis, skalad
1 gul lök, hackad
salt
peppar
smör

Ankbröst
Värm ugnen till 150°. Snitta fettsidan ner till köttet på den feta sidan av ankbrösten med vass kniv. Hetta upp en stekpanna. Salta, peppra och stek ankbrösten med den feta sidan neråt ca 2 minuter tills de fått fin färg. (Detta kan göras i förväg.)
Lägg de brynta ankbrösten i en ugnssäker form med fettsidan upp. Sätt i en stektermometer och ugnsstek dem mitt i ugnen till en innertemperatur på 66°. Beräkna att det tar 15–20 minuter. Ta ut dem, täck eller vira dem i folie och låt vila 20 minuter.

Apelsinsås
Smält socker i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Slå på vinäger, portvin och apelsinjuice, koka upp och reducera till hälften. Slå på buljong. Låt sjuda ytterligare 10-15 minuter, vispa i några matskedar smör och smaka av med salt och peppar. Vänd i apelsinfiléer före servering.

Tips! Det går givetvis bra att förstärka apelsinsmaken med apelsinzest.

Rösti
Grovriv potatisen och blanda med den hackade löken. Smaka av med salt och peppar. Hetta upp smör i en stekpanna och lägg i potatis- och lökblandningen. Packa ordentligt med en stekspade och stek på medelvärme tills den är gyllenbrun på undersidan. Vänd röstin med hjälp av en tallrik och stek även den andra sidan gyllenbrun. Sätt in i ugnen på 175° i 10-15 minuter och ta sedan ut och servera direkt.

Recept (delvis): Pluras kokbok
Bild: ICA

Hasselbackspotatis

En underskattad variant på potatis.


4 portioner

12 potatisar av fast sort
smör
salt
finsiktat ströbröd

1. Värm ugnen till 225°. Skala potatisen. Skiva den i 3 mm tjocka skivor, så att de håller ihop i botten.

2. Placera potatisen i en ugnssäker form med skårorna uppåt. Smält smör och pensla eller klicka ut på varje potatis. Baka dem i ugnen i 20 minuter.

3. Strö på salt och ströbröd. Låt potatisen baka ytterligare 15 minuter. Pensla med smör då och då.

Tips!
Ett knep är att lägga potatisen i en träsked och skiva på samma sätt.
Bild: recept.nu

fredag 1 januari 2010

Potatisgratäng med kantareller och getost

4 portioner

1 kg mandelpotatis
½ gul lök
2 klyftor vitlök
4 dl grädde
1 sk kycklingfond
flingsalt
½ kruka färsk timjan
svartpeppar från kvarn
150 g kantareller
smör
150 g getost

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skiva potatis, lök och vitlök tunt.
3. Koka upp grädde, kycklingfond, hackad timjan, 1 msk flingsalt och peppar.
4. Tillsätt potatis, lök, vitlök och koka långsamt i 15 minuter.
5. Stek svampen i smör och krydda med salt och peppar.
6. Blanda svampen i potatiskoket och smulad getost.
7. Fyll gratängen i en smörad ugnsform och grädda gyllene, cirka 25 minuter.

Tips!
Har man torkad svamp i skafferiet så kan man använda den istället för färsk svamp. Då kokar man den med grädden och potatisen.


Och vill man så kan getosten bytas ut mot Västerbottenost. Det är supergott.

Räkröra i krustad


500 gr räkor
2 msk crème fraiche
1 tsk majonnäs
Citronjuice av ½ citron
Dill
Salt
Peppar
Löjrom eller sikrom
Rödlök
Skala räkorna. Hacka räkorna till mindre bitar. Blanda i crème fraiche, majonnäs, citronjuice och dill. Smaka av med salt och peppar. Låt stå i kylen så smakerna får blanda sig.
Servera på rostat bröd eller i krustad med en klick löjrom och rödlök på toppen.
Tips! Räkorna kan bytas ut mot 150 gram kallrökt eller gravad lax.

torsdag 24 december 2009

Mormor Elviras pepparkakor

2½ dl sirap
3 dl strösocker
300 gr smör
100 gr isterfett (kan uteslutas eller bytas mot kokosfett)
1 st ägg
1 st äggula
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 msk nejlikor
Lite pomerans
1 msk bikarbonat (upplöst i lite vatten)
1 kg vetemjöl (spara lite till utbaket)

Smör, sirap och socker smältes. Därefter tillsätt kryddorna och röres i 15 minuter. Häll blandningen i en köksmaskin, tillsätt äggen och därefter tillsättes mjölet och bikarbonaten löst i vatten.
Arbeta degen smidig och låt den vila till nästa dag i kylen.
Ta fram degen ca 1 timme innan utbakning. Grädda i 200° i 5 min.

P.S. Om isterfettet utesluts, ta något mindre mjöl.

fredag 23 oktober 2009

Burgundisk gryta

1 kg nötkött
2 gula lökar
2 morötter
100 gr champinjoner
2 msk tomatpuré
4 dl rött vin
1 dl buljong
1 vitlöksklyfta
2 krm timjan
1½ lagerblad
Salt
Peppar

Skör köttet i fina grytbitar och grönsakerna i lagom stora bitar. Bryn köttet och löken. Tillsätt tomatpuré, vin, buljong. Krydda med salt, peppar, timjan och vitlök. Häll i alla grönsaker förutom champinjoner. Låt koka på medelvärme tills köttet är mört och grönsakerna mjuka (minst 1 timme). Tillsätt champinjonerna strax innan servering så de värms. Servera med ris och enkel fransk grönsallad.

söndag 20 september 2009

Chiang Mai nudlar

Härom dagen provade vi på ett nytt recept ur boken Asiatiske smaker och det var så gott och enkelt så rätten kommer definitivt att platsa bland våra vardagsmiddagar. Prova du med!

4 portioner

500 gr äggnudlar (Hokkiennudlar)
1 msk olja
3 röda asiatiska schalottenlökar, hackade (vanlig schalotten går utmärkt)
6 klyftor vitlök, hackade
2 tsk röd chili, finhackad (kan uteslutas)
1-2 msk röd currypasta
350 gram magert kyckling eller fläskkött, i tunna skivor
1 morot, tunt strimlad
2 msk fisksås
2 tsk mjukt brunt socker (vanligt eller råsocker går bra)
3 vårlökar, finhackade
En handfull korianderblad

Hacka och skär lök, vitlök, chili, morot och kyckling.
Koka nudlarna i en wok eller en kastrull med stormkokande vatten i 2-4 minuter tills de är precis lagom mjuka. Häll av vattnet och håll varma i kastrullen under lock.
Värm oljan i wok eller stor stekpanna tills den blir riktigt varm. Bryn schalottenlök, vitlök, chili och currypastan i 2 minuter, eller tills det börjar dofta av kryddorna.
Tillsätt kyckling eller fläskkött och fräs tills det är genomstekt och fått en gyllenbrun färg.
Tillsätt morot, fisksås och socker och "koka upp".
Fördela nudlarna i djupa tallrikar, lägg kyckling/fläskblandningen ovanpå. Smaksätt och garnera rikligt med vårlök och koriander.
Servera!

söndag 13 september 2009

Chilibiff

4 portioner

2 msk söt soyasås, typ Ketjap Manis
2½ tsk sambal oelek
2 klyftor vitlök, krossad
½ tsk mald koriander
1 msk rivet palmsocker
1 tsk sesamolja
400 gr oxfilé, i tunna strimlor på tvärs av fibrerna
1 msk jordnötsolja
2 msk hackade, rostade jordnötter
3 msk färsk koriander, hackad

Ris eller nudlar till servering

1. Blanda söt soyasås, sambal oelek, vitlök, mald koriander, palmsocker, sesamolja och 2 msk vatten i en stor skål. Lägg i köttet, och blanda ordentligt. Täck med plastfilm och marinera i kylskåpet i minst 20 minuter.

2. Värm en wok på stark värme och häll oljan på wokens sidor. Lägg i köttet i portioner , och stek varje portion i 2-3 minuter tills det är brynt.

3. Lägg köttet på ett serveringsfat, strö hackade jordnötter och färsl koriander över. Servera med ris eller nudlar.

fredag 21 augusti 2009

Pizzadeg

Pizzadeg

50 gr jäst
2½ dl vatten
4 msk olja
1 tsk salt
7 dl mjöl

Blanda alla ingredienser till en slät deg. Jäs i ca 30 minuter. Baka ut på plåt och fyll med godsaker.

275 grader

Staffans tomatsås till pizzan eller köttbiten

1 burk krossade tomater (färska, hackade tomater går givetvis lika bra)
1 finhackad gul lök
olja
oregano

Låt alla ingredienser koka ihop och mixa sedan såsen slät. Använd som tomatsås på pizza eller till grillat kött. Blir inte enklare än så!