torsdag 26 juli 2012

Enkel mango chutney


275-300 gr mangokött, hackat
1 vitlöksklyfta, hackad
knappt 1 tsk salt
½ dl äppelcidervinäger
110 gr råsocker

Häll alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och sänk värmen. Låt koka ihop till en krämig konsistens, ca 25 minuter. Rör om då och då.

Häll över chutneykrämen i en ren glasburk. Låt svalna och servera rumstempererad.

Recept: Icakuriren
Bild:  Ifood.tv

söndag 15 juli 2012

Kokt kronärtskocka


1 stor kronärtskocka per person
Citron
Salt
Smör

Skölj av skockorna väl. Skär av roten på skockorna. Ta bort de nedersta och små bladen och jämna till botten med en vass kniv. Om man vill kan man även skära av lite av toppen på skockan samt den taggiga spetsen på bladen. Skiva citron i tjocka skivor.
Lägg skockorna och citronskivorna tätt i en kastrull. Häll på kokande vatten så de täcks. Tillsätt salt och sjud under lock tills bladen lossnar lätt, ca 40-50 minuter. Provstick skockan i botten, det ska kännas som potatis när den är klar. 
Ta upp skockorna med hålslev och låt rinna av upp och ned i durkslag.


Servering: Plocka av bladen ett och ett och doppa dem i smält smör eller vinaigrettesås. Gnag av den köttiga delen. Innan man äter bottnen tar man försiktigt bort det så kallade skägget med hjälp av en tesked eller kniv. 


Tips!
Det går även bra att kocka skockorna i tryckkokare, då tar det endast 15-20 minuter för stora skockor.

måndag 11 juni 2012

Primörpaket med citron- och olivsmör


1 portion

1 späd morot
1 grön sparris
1 salladslök
2 färskpotatisar
2 kvisttomater, små
2 rädisor
1 kvist timjan
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
Olivolja

Smör, ca 10 personer
250 gr smör, rumstempererat
1 citron
1 dl svarta oliver
1 dl bladpersilja
Nymald svartpeppar

Börja med smöret. Riv citronzest och pressa ur juicen. Kärna ur och hacka oliverna. Hacka bladpersiljan. Blanda med smöret och smaka av med svartpeppar. Låt stå i rumstemperatur. Vispa gärna smöret, det ger en lättare och luftigare känsla.

Värm ugnen till 225°.
Skrubba morötter och sparris med en ren tvättsvamp. Ansa det yttersta lagret på salladslöken och skär bort roten. Dela färskpotatisen.
Blanda alla grönsaker med salt, nymald svartpeppar, olivolja och lite av det smaksatta smöret.Lägg grönsaksblandningen i ett foliepaket.

Baka i ugn i 15 minuter, servera i paketet eller i en djup skål med smöret vid sidan om.

Recept: Katinka Svedberg
Bild: Jurek Holzer

söndag 10 juni 2012

Matjessill med brynt smör och ägg

250 gr matjessill
2 hårdkokta ägg
12 färskpotatisar små
1/2 kruka dill
1 rödlök
Brynt smör

Bryn smöret enligt recept.
Koka potatisen i saltat vatten. Låt potatisen svalna och skär de i halvor på längden. 
Hårdkoka ägg och skala då de svalnat. Skär äggen i kvartar eller i små bitar med hjälp av en äggskärare. Finhacka rödlök och dill.

Servera matjessill, potatis, ägg, rödlök och dill med det brynta smöret. Lägg till en rädisa eller två för extra krispighet.


Brynt smör

Brynt smör är precis vad det låter; man bryner skirat smör. Smöret får då en nötaktig smak och smakar himmelskt och passar ypperligt till exempelvis matjesill, ägg och färskpotatis.
Skirat smör är smält smör från vilket man tagit bort den vita massan som sjunker till botten.
Lägg ner önskad mängd smör i en tjockbottnad kastrull. Smält smöret. När smöret bubblar och fräser förångas vattnet och därefter blir smöret tyst. Nu får du börja bli uppmärksam. När smöret slutar fräsa, tystnar, så får man vara försiktig så det inte bränns.
Nu övergår bubblorna till att bli skum så det kan vara svårt att se när det börjar bli brunt under bubblorna. 
Rör därför hela tiden och följ med hur smöret får den karaktäristiska doften av smörkola. Smöret går från gult till honungsfärgat och till slut nötbrunt och då är smöret färdigt. Ta nu genast kastrullen från plattan.
Skulle det bli bränt i botten så gör det inget. Man kan röra loss det och ta det med, dock inte om det är kolsvart. När smöret svalnat försvinner skummet och du kan se ditt brynta smör.

Njut ditt smör till fisk, fågel eller grönsaker.

Tips!
Låt smöret svalna till en formbar massa och gör ett aromsmör. Rulla ihop med plastfolie, ställ i kylskåpet och skär upp i skivor vid servering.

Recept och bilder: Lasse B

lördag 9 juni 2012

Mustig chili med öl, stjärnanis och kanel


4 portioner

1 kg grytbitar av nöt- eller lammkött
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
1-2 chili av valfri sort för lite sting
4 st stjärnanis
3 kanelstänger
3 tsk korianderfrön
2 msk oxfond
2 flaskor/burkar öl, 33 cl

Bryn kött och lök hårt. Tillsätt kryddor, hackad chili och pressade vitlöksklyftor. Häll på öl tills köttet är täckt. 
Låt sjuda på svag värme i 2-3 timmar. I tryckkokare ca 45 minuter samt ca 20 utan lock. Köttet ska vara så mört så det faller isär. Låt vätskan koka in i stuvningen. Krydda med salt.

Servera med exempelvis finhackad rödlök, koriander, gräddfil och nachos.

Tips!
För lite extra krydda tillsätt även choklad och/eller kaffebönor.

Recept: Johan Persson

torsdag 29 mars 2012

Pulled pork

Det här är för gott för att missas! Enkel, välsmakande mat som lagar sig själv. Ursprungligen en BBQ-rätt från North Carolina, USA och finns i många varianter... Här tillagad i stekpåse.


500 g benfri fläskkarré eller kotlettrad
1 rödlökar
1 dl vatten 
1 stekpåse

Kryddblandning/sås:
½ tsk tabasco chipotle 
1 tsk malen koriander
1 ½ tsk malen spiskummin 
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 msk mörkt muscovadosocker
2 msk tomatpuré
3 pressade vitlöksklyftor
2 msk vatten


Blanda alla ingredienser till kryddblandningen och gnid in köttet med den. Sätt ugnen på 150°. Skala och skär löken i grova klyftor. Lägg lök och kött i stekpåsen och häll i vattnet. Förslut påsen och lägg den i en ugnssäker form. Stek i mitten av ugnen 2 ½-3 tim (vid större köttbit, längre stektid). Låt svalna något. Ta bort påsen och låt innehållet ligga kvar i formen. Riv köttet i trådar med hjälp av en gaffel. Ställ in i kylskåp om du inte ska servera köttet genast.

Ät köttet på en god surdegsmacka, eller fyll en wraps till picknicken med lite tomat, rödlök och krispig sallad. Eller servera med ugnsbakad sötpotatis, cole slaw och grönsaker enligt eget önskemål.

Tips!
Använd din favoritblandning av kryddor och gör en dry rub, eller använd din favoritBBQsås.
Du kan krydda det rivna köttet med en dry rub för lite extra smaksättning.

Recept: Arla

söndag 25 mars 2012

Våffeldagen! ♥

Smaksätt dina våfflor med vanilj och kardemumma och de blir snäppet godare!


250 gr smält svalnat smör
500 gr mjöl
170 gr socker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kardemumma
2 dl Kefir/filmjölk
5 dl mjölk

Låt svälla ca 30 minuter och börja stek.

Servera med lättvispad grädde och hemgjord god sylt.

Tips!
Smaka våffla med en skiva brunost eller färsk frukt och bär och glass eller crème fraiche och sylt.


söndag 12 februari 2012

Porchetta


















Det här är en enkel men ack så fantastisk rätt!

1 st fläsksida med svål, 1,5 kg
1 rejäl näve färsk timjan eller rosmarin eller salvia
2 klyftor vitlök
4 skivor salami (jag hade tryffelsalami och det blev himmelskt!)
1 citron, zest och klyftor
Olivolja
Salt och peppar
2 dl vitt vin
Steksnöre

Ta fram fläsksidan, svålsidan ner och gnid in med rikligt med salt och peppar.
Repa av bladen på örterna och hacka dem fint med vitlöken och salamin. Riv citronzesten.
Fördela fyllningen jämnt på fläsket, häll på lite olivolja och rulla ihop till en fast rulle. Gör en ögla på steksnöret, trä över ena sidan av rullen och spänn åt. Flytta fram snöret i en mittsöm och snurra vidare tills hela rullen är fixerad. Spänn åt och dra sedan snöret på undersidan tillbaka genom alla öglor.
Krydda utanpå med salt och peppar och ev lite mer örter. För lite extra smak snitta små hål i svålen så vätskan kan krypa in i köttrullen.
Placera rullen i ugnsäker form och häll på vinet så den inte bränner fast i formen. Klyfta citronen och lägg med den i formen.

Sätt på ugnen på 125° och ställ in formen. Ös lite då och då. Tillaga i 3-4 timmar.

Servera med exempelvis en svamprisotto eller ugnsbakad potatis och valfri god sås.

Tips!
Fyll rullen med dina favoriter. Även hel kotlettrad och karré går att använda.

torsdag 2 februari 2012

Rökt makrill med rödbetor och fetaost


















4 portioner

5-6 rödbetor
1 liten rödlök
1 salladshuvud, t ex ekbladssallad
150 gr fetaost
2 msk kapris
4 rökta makrillfiléer

Dressing
2 msk olja
2 msk färskpressad citronsaft
1 1/2 tsk strösocker
1 tsk dijonsenap
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar

Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten ca 20 minuter. Låt dem svalna något, skala och klyfta dem.
Skala och skiva rödlöken tunt. Skölj, torka och bryt salladen i bitar. Smula fetaosten.
Fördela rödbetor, lök, fetaost, kapris och makrill på ett fat.
Dressing: Blanda alla ingredienserna. Ringla dressingen över rätten.

Recept och bild: Laga Lätt

söndag 29 januari 2012

Sticky chicken
















ca 7 färska kycklinglår
2 dl sweet chilisås
1/2 dl kinesisk soja
2 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta (skalad och finhackad)
1 tsk dijonsenap
1 tumme färsk ingefära (skalad och riven)
pressad juice från 1 lime
salt och peppar

Sätt ugnen på 200°.
Lägg kycklinglåren i en ugnsäker form.
Blanda resten av ingredienserna och vänd kycklinglåren i såsen. Krydda med salt och peppar.
Sätt formen mitt i ugnen 30-35 minuter. Täck ev kycklingen med aluminiumfolie efter en stund i ugnen.
Servera med ris och sallad och lite färsk koriander.

torsdag 26 januari 2012

Krämig pasta med kyckling och grönt
















4 portioner

300 gr pasta
300 gr kycklingfilé eller lårfilé för högre smak
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 liten purjolök á 125 gr
150 gr sockerärtor
1 msk grillkrydda
olja
2 msk färsk rosmarin
2 dl crème fraiche
1 påse babyspenat (70gr)
svartpeppar
parmesan

Koka pasta enligt anvisning på förpackningen.
Skär kyckling(lår)filé i strimlor. Skala och skär vitlöksklyftor i skivor. Skala och strimla lök och purjolök. Strimla sockerärter.
Blanda kycklingen med grillkrydda. Stek i olja i en stekpanna ca 3 minuter. Tillsätt vitlöken och färsk rosmarin, fräs ytterligare någon minut tills kycklingen är klar. Ta upp och lägg på tallrik.
Häll olja i stekpannan och fräs det strimlade 2-3 minuter.
Häll av pastan och häll tillbaka den i kastrullen. Tillsätt crème fraiche och värm försiktigt.
Blanda i grönsaksfräset, kycklingen och babyspenat. Krydda med svartpeppar. Garnera ev med lite hyvlad parmesan.
Recept och bild: ICA.se

tisdag 24 januari 2012

Mozzarellagratinerad fläskfilé med ljummen potatissallad


4 portioner

fläskfilé (putsad, à ca 600 g)
1 msk olja
1/2 tsk salt
1 krm peppar
250 g körsbärstomater
200 g mozzarella
1 vitlöksklyfta
1/2 kruka basilika

Potatissallad
8 potatisar
150 g sockerärter
8 soltorkade tomater i olja
1/2 kruka basilika
65 g ruccolasallad
2 msk olivolja
balsamvinäger
salt och peppar



Sätt ugnen på 200˚C.
Skala och koka potatisen i saltat vatten.
Putsa och skär fläskfilén i skivor och bryn dem i en stekpanna med oljan och krydda med salt och peppar. Lägg skivorna i en ugnssäker form.
Dela tomaterna och skiva mozzarellan. Skala och finhacka vitlöken och strimla basilikan. Fördela tomater, vitlök, basilika och mozzarella över fläskfilén. Stek mitt i ugnen ca 15 minuter.
Låt potatisen svalna en aning och skär den i kvartar. 
Strimla sockerärter, tomater och basilika. Blanda potatis med ruccola, basilika, tomater, sockerärter och olivolja. Smaksätt med balsamvinäger, salt och peppar.
Servera potatissalladen till den gratinerade filén.

Recept och bild: ICA.se

måndag 23 januari 2012

Lax med kryddig couscoussallad


4 portioner
Tillagningstid: 20 minuter
567 kcal/portion, 26 gr fett, 35 gr protein, 39 gr kolhydrater

2 1/2 dl vatten + 1 1/2 msk kycklingfond
2 1/2 dl couscous
1 liten rödlök
1 stor gul paprika
1 kruka mynta
1 stor knippa persilja (2 dl hackad)
2 citroner
600 gr laxfilé utan skinn
olivolja
salt och peppar

Koka upp vatten och kycklingfon i en kastrull. Dra kastrullen från plattan. Tillsätt couscousen och 1 msk olja, rör om. Täck med lock eller plastfolie och låt stå 5 minuter.
Skala och finhacka rödlöken. Skölj, kärna ur och tärna paprikan. Plocka och strimla myntan. Plocka och finhacka persiljan. Tillsätt lök, paprika, mynta och persilja till couscousen.
Skrubba citronen i ljummet vatten. Klyfta den ena. Riv skalet och pressa ut 5 msk saft ur den andra. Tillsätt ska och saft till couscousen. Krydda med salt och peppar.
Dela laxen i 4 bitar. Stek dem i 1 msk olja i en medelvarm panna ca 3 minuter per sida. Krydda med salt och peppar.
Servera med couscoussallad och citronklyftor.

Recept och bild: Laga Lätt

söndag 22 januari 2012

Pasta med kronärtskocka, ruccola och parmesan

4 portioner
Tillagningstid: 20 minuter
553 Kcal/portion; 20 gr fett, 28 gr protein, 64 gr kolhydrater

280 gr spaghetti
1/2 röd chilifrukt
3 vitlöksklyftor
1 citron
1 påse ruccola (70 gr)
150 gr parmesanost
2 burkar kronärtskocksbottnar á 400 gr
olivolja
salt
nymald svartpeppar


Koka spaghettin enligt anvisningen på förpackningen.
Skölj och halvera chilin, skrapa ur fröna. Skala vitlöken. Finhacka chili och vitlök.
Pressa ut 5 msk citronsaft.
Skölj och ansa ruccolan. Hyvla parmesanosten. Häll av och skär kronärtskocksbottnarna i mindre bitar.
Stek vitlök, chili och kronärtskocka i 1 msk olja i en stor stekpanna.
Spara ca 1 dl av pastavattnet, häll av resten. Tillsätt spaghettin med 1 dl vatten till pannan.
Tillsätt citronsaft, hälften av ruccolan, ca 1 dl av osten, salt och peppar.
Ringla över 1 msk olja vid servering. Toppa med reserande ruccola och parmesan.

Recept och bild: Laga Lätt

fredag 13 januari 2012

Vilda wallenbergare med whiskeylingon och rosmarinpotatis


400 g kall viltfärs eller nötfärs
2 dl frysta, tinade lingon
1/2 dl socker
2 msk whisky (kan uteslutas)
1 påse delikatesspotatis (à 900 g)
ca 2 1/2 msk hackad färsk rosmarin
3 äggulor
1 dl vispgrädde
1 dl ströbröd
ev saltgurka till servering
olivolja
smör
salt
flingsalt
nymalen svartpeppar


Sätt ugnen på 225°C.
Blanda lingon, socker och whisky i en liten skål. Låt stå och dra.
Skär potatisen i halvor och lägg i en långpanna. Ringla över olja och strö över rosmarin och flingsalt. Blanda väl. Rosta i ugnen ca 30 minuter, tills potatisen är mjuk och fått fin färg, rör om efter halva tiden.
Blanda snabbt ihop den kylskåps kalla färsen med äggulor, salt och peppar. Färsen måste hållas så kall som möjligt. Rör i lite grädde i taget, men arbeta inte smeten för mycket.
Forma stora portionsbiffar med blöta händer. Vänd dem i ströbröd. Stek på medelvärme i smör tills de är genomstekta i en stekpanna, ca 6 minuter på varje sida.
Servera wallenbergarna med de rårörda whisky lingonen, rosmarinpotatisen och ev saltgurka.

Tips!
Tänk på att ingredienserna till wallenbergaren ska vara riktigt kalla när de blandas samman. Annars kan färsen lätt spricka. 
Vill du ha en sås till så skrapa ur pannan efter stekning, slå på en skvätt grädde och låt koka ihop ett par minuter.
Du kan använda rårörda lingon och spetsa med whiskey, om du redan har det hemma.

Recept och bild: ICA.se

Tomat- och olivkompott


1 ask körsbärstomater (à 250 g)
2 vitlöksklyftor
1 tsk timjan
1/2 tsk salt
1 krm peppar
2 msk olivolja
1 kruka basilika
ca 4 sardellfiléer i olja
1 dl urkärnade kalamataoliver

Sätt ugnen på 150°C.
Skala och finhacka vitlöken. Blanda den med timjan, salt, peppar och olja.
Dela tomaterna och lägg dem tätt med snittytan upp på en bakpappersklädd plåt. Ringla över vitlöksoljan. Baka mitt i ugnen ca 35 minuter. Ta ut och låt svalna.
Hacka basilikan och sardellfiléerna. Blanda hacket försiktigt med de rostade tomaterna + ev juice från tomaterna och oliverna.
 
Tips!
Kompotten kan förberedas dagen före. Förvara kallt men servera rumstempererad.
Recept och bild: ICA.se

onsdag 11 januari 2012

Tacogryta med guacamole och nachos


1 gul lök
2 msk olivolja
400 gr nötfärs
1 påse tacokrydda
2 burkar hela tomater
2 burkar bönor
salt och peppar
1 avokado
1 liten, urkärnad och finhackad chili
1 msk citronjuice
1/2 påse nachochips á 200 gr
2 dl riven ost
ev hackade örter (t ex koriander)

Sätt ugnen på 225°.
Skala och finhacka gul lök. Fräs 2/3 av löken mjuk i hälften av olivoljan i en gryta. Lägg i nötfärs och bryn ca 3 minuter. Strö över tacokrydda.
Öppna tomatburkarna och klipp sönder tomaterna i burken med en sax. Häll av bönorna och häll i grytan tillsammans med tomaterna. Låt småkoka ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Gröp ur köttet i avokadon. Blanda urkärnad och finhackad chilifrukt och avokad med resten av löken och resterande olivlja. Smaka av med citonjuice, salt och peppar.
Lägg nachochipsen på en bakpappersklädd plåt. Strö över riven ost. Gratinera mitt i ugnen 1-3 minuter, passa noga så att de inte blir brända.
Strö ev över hackade örter, t ex koriander, över grytan. Servera med tillbehören.

Recept och bild: ICA.se

onsdag 4 januari 2012

Kyckling- och nudelsoppa med kokosmjölk och lime

2 personer

2 kycklingbröst utan skinn
2 klyftor vitlök
1 msk soja
1 msk fisksås (nam pla)
1 lime, juice och zest
1 nypa eller 2 gurkmeja
1 handfull färsk koriander
2 stjälkar citrongräs
500 ml kycklingbuljong
75 gr nudlar
2 salladslök
En valnötstor bit ingefära, riven
2 små röda chilipeppar, urkärnad och hackad
Olja
400 ml kokosmjölk 

1. Skär kycklingen i bitar och lägg i en skål tillsammans med vitlök, soja, fisksås, limejuice och gurkmeja. Låt marinera minst en halvtimme.
2. Häll kycklingbuljongen i en gryta eller wokpanna tillsammans med finhackad koriander, limezest och skuret citrongräs och låt koka upp.
3. Fräs den grovhackade salladslöken, ingefäran och chilin i lite olja i en stekpanna tills de fått lite färg. Tillsätt kycklingen och stek tills genomstekt.
4. Häll kycklingen, koksmjölken och nudlarna i kycklingbuljongen och låt sjuda tills nudlarna är färdiga. Detta borde bara ta några få minuter.
5. Servera direkt med lite färsk koriander.

Tips!
Har du ingen färsk koriander så ta färsk basilika.

tisdag 3 januari 2012

Het kyckling- och kokossoppa

4 portioner

1 rödlök
1 röd chili, utan frö, i tunna skivor
4 msk sesamolja
1 vitlöksklyfta, hackad
4 dl kokosmjölk (1 burk)
2 dl hönsbuljong
2 tsk fisksås
1 tsk soja

Kycklingbullar
2 kycklingfiléer, i bitar
1 msk riven ingefära
2 msk koriander, hackad
½ tsk salt
2 vårlök i tunna skivor
korianderblad

Fräs lök och chili i sesamoljan tills löken är mör. Tillsätt vitlök oc fräs i ca 1 minut till.  Ha i kokosmjölk och buljong. Koka upp och ha i fisksås och soja. Låt soppan småkoka i ett par minuter. Rör då och då.

Kör kyckling, ingefära, koriander och salt i en matberedare och kör tills allt är väl mosat.
Rulla färsen till valnötsstora bollar. Lägg  kycklingbollarna i soppan, lägg på lock och låt småkoka i 2 minuter.
Servera soppan i varma soppskålar, strö vårlök och koriander över.
Naan-bröd smakar bra till.

måndag 2 januari 2012

Hel kokt kyckling med rotfrukter















4 portioner

1 stor kyckling
1 gul lök
20 g rotselleri
2 morötter
1 palsternacka
30 g kålrot
1 lagerblad
3 vitpepparkorn
1 msk salt
3 salladslökar

Ansa, skala och skär lök, selleri, morot, palsternacka och kålrot i mindre bitar. Lägg rotsakerna tillsammans med kycklingen i en stor gryta.
Fyll på med vatten så att det täcker och koka upp. Skumma noga, lägg i lagerblad, salt och vitpepparkorn och koka upp igen. Låt sjuda i ca 50 minuter, innertemperaturen i kycklingen ska nå 75°. Lägg i salladslökarna de sista minuterna av koktiden.
Ta upp kycklingen och håll den varm. Fortsätt koka ihop buljongen till ca 1 liter. Kyl buljongen. Ta av skinnet och skiva upp kycklingköttet före servering. Servera de kokta rotfrukterna till.

Tips!
Servera buljongen som soppa med den uppskurna kycklingen och rotfrukter i. 

söndag 1 januari 2012

Hummersoppa


















4 portioner

1 hummer (400g)
4 matskedar olja
4 cl konjak
2 dl torrt vitt vin eller saften av ½ citron
1 gul lök
1 morot
1 bit rotselleri
1 lagerblad
1 timjankvist
1 knippa persilja
2 msk tomatpuré
1 l fisk- eller skaldjursbuljong alternativ hummerfond
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
salt
cayennepeppar

Skala grönsakerna och tärna dem fint. Dela hummern på längden och ta ur köttet. Krossa klorna och ta hand om köttet. Skölj skalen och torka dem, krossa dem sedan i små bitar.
Koka upp buljongen i en stor kastrull. Värm olja i en mindre kastrull på medelvärme. Fräs skalen i oljan under omrörning i 5-10 min, tills det doftar hummer. Bryn med lök, morot, selleri och lagerblad lika länge till.
Ta av den från värmen och rör in mjölet. Häll över massan i buljongen i den stora kastrullen och tillsätt persilja, timjan, tomatpuré, vin och konjak. Låt sjuda 20 min utan lock.
Sila soppan. Vispa ner grädden och koka upp. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer vin/citronsaft.  Lägg i fina bitar av hummern och värm försiktigt, eller servera hummerköttet vid sidan av eller lägg i hummern i sopptallriken och häll på den varma soppan. Färsk hummer läggs i 10 min före servering.


Dryckesförslag: 
Till soppa måste man inte servera dryck, men överraska dina gäster med iskall La Guita. En torr vit manzanillasherry. Passar utmärkt till fisk och skaldjur!

Recept: Systembolaget
Bild: Fabian  Björnstjerna

söndag 11 december 2011

Baka pepparkakshus


Årets pepparkakshus är färdigt! 

Baka en pepparkaksdeg, se Elviras pepparkakor här.

Välj ett pepparkakshus efter smak och klipp ut mallarna. Mallar till vårt hus hittar du här.

Lägg en bit deg på bakplåtspapper och kavla ut till jämna, ca 3 mm tjocka plattor. Pressa inte ner kaveln alltför hårt, i så fall fastnar degen lätt i underlaget. Skär ut delarna med kniv enligt schablonerna. Lägg inte för många delar på plåten, då de är färdiggräddade skall de skäras till efter mallen igen.

Grädda stora delar i 175 grader i ca 12 minuter (lite beroende på ugn, håll ett öga på degen), små delar i 175 grader i ca 8–10 minuter.
Skär till delarna efter mallen igen och låt delarna svalna ordentligt före du börjar bygga upp pepparkakshuset.


När alla delar svalnat och blivit hårda är det dags att börja dekorera.

Det här behöver du till kristyr:
1 äggvita
1 kork ättika (eller citron om man vill kunna äta upp kristyren)
3-4 dl florsocker

Vispa äggvitan riktigt hårt med elvisp. Häll i en kork ättika och blanda i florsockret lite i taget tills du får en jämn kristyr. Färga eventuellt med några droppar karamellfärg. Fyll på spritspåsar/strutar med kristyr. Använd gärna tyll för olika utseende på kristyren.
Använd även gärna strössel, godis av olika slag, sockerkulor... Låt fantasin flöda!

Låt kristyren torka ordentligt innan du sätter ihop ditt hus.

För hopfogning kan du använda kristyren, men smält socker är bäst.
Häll ca 3 dl socker i en stekpanna. Värm upp plattan tills sockret börjar smälta. Rör om och sänk värmen. Vänta tills sockret har fått en sirapsliknande konsistens.

Doppa den pepparkaksdel som ska fästas i det heta sockret och fäst genast delen på rätt plats. 
OBS! Smält socker är extremt varmt och kan ge brännskador så ta det försiktigt.


Källa: ICA.se


söndag 27 november 2011

Löjromsgravad strömming


400 gr strömmingsfilé
½ dl ättiksprit 12%
4 dl vatten
1 msk salt
2 msk socker

3-4 schalottenlök
ca 1 dl löjrom
2 dl gräddfil
4 msk majonnäs
2-3 droppar worchestershiresås
2 msk torr sherry
några droppar citron
salt och peppar

löjrom, gräslök och dillkvistar

Dag 1:
Skinna den fileade strömmingen. Rör ihop ingredienserna till lagen i en bunke. Vänd ned strömmingen och ställ den kallt ca 12 timmar tills filéerna är vita rakt igenom med inte hårda.
Dag 2:
Skala och hacka schalottenlöken. Blanda med de övriga ingredienserna till marinaden. Låt strömmingen rinna av i ett durkslag, klappa den lite torr med hushållspapper och lägg den därefter i marinaden.
Vänd några gånger så marinaden kommer åt överallt. Strömmingen är klar att avnjutas efter 3-4 timmar i kylskåpet, men helst ska man vänta ett dygn.
Vid servering garnera med löjrom, hackad gräslök och dill.

Klassisk inlagd sill


1 burk inläggningssill (ca 420 gr)
2 ½ dl vatten
4 msk ättika 12%
4 msk socker
1 krm salt
Rödlök, skalad och skivad
30 kryddpepparkorn

Skölj den färdiga inläggningssillen och låt den rinna av. Koka upp vatten, ättika, socker och salt i en liten kastrull. Låt det kallna.
Halvera och skiva löken. Grovkrossa kryddpepparkornen i en mortel. Skär sillen i ca 2 cm breda bitar.
Varva sillen med rödlök och kryddpeppar i en burk. Häll  den kalla lagen över. Sillen är färdig efter ett dygn men kan gärna stå och mogna flera dagar.

Glasmästarsill



400 gr inläggningssill, filéer
1 morot
½ rödlök
10 cm purjolök
10 korn krossad kryddpeppar
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten
1 msk salt

Skär sillfiléerna i bitar. Skölj dem.
Skala moroten och slanta den. Skala, skiva rödlöken, dela och skiva den.
Rensa och skölj purjolöken, Strimla den.
Blanda ättika, socker och vatten samt salt i en kastrull och koka upp så att sockret löser sig. Tillsätt grönsakerna, koka upp och låt lagen svalna helt.
Varva sillbitar, grönsaker och lag i glasburkar.
Låt glasmästarsillen stå och dra et dygn svalt och mörkt. Förslagsvis i kylen.

lördag 26 november 2011

Lenrimmad lax


1 kg lax, benfri mittbiten
4 msk salt
4 msk socker
2 nypor vitpeppar

För att få en jämn rimmad lax passar mittbiten bäst. Om man köper färsk lax så ska man frysa laxen i minst två dygn för att döda alla eventuella parasiter.

Filea mittbiten så att du har två sidor genom att skära längs ryggbenet.
Blanda salt, socker och några nypor med färskmalen vitpeppar från kvarnen.
Gnid in filéerna väl på båda sidorna och placera laxen i en glasform med snittsidorna mot varandra.
Låt laxen rimma i kylskåp i
1 1/2 till 2 dagar beroende på om det är en tjock mittbit eller ej. Vänd gärna laxen 1-2 gånger undertiden.
När laxen är färdigrimmad häller man av spadet. Förvara filéerna insvepta i plastfolie eller i en påse max 1 vecka.

Rimmad lax passar bra som smörgåspålägg, förrätt eller som en del i en buffé. På klassiskt vis serveras ofta laxen bräckt med dillstuvad potatis.

Citron- och limegravad lax med fänkål


1 filead laxsida med skinn, ca 800 gr
2 tsk hela vitpepparkorn
4 msk socker
3 msk salt
1 kruka dill
Rivet skal av 1 citron
Rivet skal av 1 lime
1 litet fänkålsstånd
mer dill och citronskal till garnering

Tina den frysta laxen. Stöt vitpeppar grovt i mortel. Blanda peppar och socker och salt. Gnid in hälften  av saltblandningen på laxens köttsida och hälften på skinnsidan. Hacka dillen grovt, även stjälkarna. Klappa även in dillen och rivet citrusskal på köttsidan, och lägg i en plastpåse och förslut. Låt ligga på ett fat i kylen i 2 dygn, vänd 3-4 gånger under tiden. Häll bort laken som bildas.
Vid servering: Skrapa bort dill och pepparkorn. Skär skivor så tjocka som du vill ha dem och strö över tunt hyvlad fänkål. Garnera gärna med dill och rivet citronskal.


Recept: Pernillas jul

Gravad lax



1,5 kg laxsida, putsad och med skinn
1 dl socker
1 dl salt
2 msk vitpepparkorn och svartpepparkorn (grovt stötta)
1 knippa dill, grovt hackad

Använd riktigt färsk lax och frys in den genast efter gravningen om den görs i förväg. En enkel och god sås gör man genom att blanda crème fraiche med söt senap, salt och peppar.
Glöm inte att räkna med tiden för själva gravningen
Börja med att ta bort alla ben med en tång.
Blanda socker, salt och peppar. Gnid in laxen på köttsidan. Strö på dillen och lägg laxen i plastpåse. Lägg den med dillsidan neråt i en form. Ställ in i kylskåp. Låt ligga i 2-3 dygn.
Skrapa bort dill och kryddor från laxen. Den håller sig i 3-4 dagar i kylskåp. 

fredag 25 november 2011

Raw food linfröknäcke

3 dl linfrö
½ dl sesamfrön
½ dl solrosfrön
½ dl pumpafrön
1 dl vatten
1 tsk kryddor typ kummin eller örter
1 tsk salt

Blanda linfrön, sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön med vatten. Tillsätt kryddor och saltet. Blanda ordentligt. Bred ut ett tunt lager på ett bakplåtspapper och sätt in i ugnen på 40-45° (50° med öppen lucka). Det tar mellan åtta timmar till ett dygn att baka knäcket, beoende på ugn. För riktig raw-känsla ska brödet bakas på låg temperatur, men det går bra på högre och kortare tid också, men då bevaras inte näringen på samma sätt.
När kexen går att bryta som knäckebröd är de klara. Förvara torrt och svalt i en låda som sluter tätt.

Tips!
Krydda med provençalska kryddor, oregano, timjan, rosmarin, basilika, lavendel eller rivet skal av en citron.

Om det är svårt att fördela blandningen ta hjälp av ett bakplåtspapper till som du trycker ut blandningen med.

Recept och bild:  Rawfood av Erica Palmcrantz och Irmela Lilja