torsdag 28 september 2017

Krämig svampsoppa med shiitake, färsk timjan och parmesangratinerad ciabatta


2 portioner

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
150 gr champinjoner
Olja
½ krm salt
Svartpeppar
1 tsk vitvinsvinäger
6 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
3/4 dl syrad grädde
25 gr riven parmesan
Salt
Svartpeppar

250 gr Ciabatta
Olivolja
1 vitlöksklyfta
25 gr riven parmesan

100 gr shiitake
1 pak soi
Olja
Salt
Svartpeppar
½ kruka timjan

Värm ugnen till 250 grader.

Finhacka lök och vitlök. Skär champinjoner i mindre bitar. Fräs allt i olja i en stekgryta. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Tillsätt vinäger, vatten och grönsaksbuljong. Låt sjuda 10-12 minuter. Tillsätt syrad grädde och låt sjuda ytterligare 5 minuter.

Halvera ciabatta på längden. Ringla lite olja på brödet och gnid in snittytan med en vitlöksklyfta. Strö riven parmesan över brödhalvorna. Gratinera i mitten av ugnen 6-8 minuter.

Halvera shiitake. Finstrimla pak soi. Fräs i en stekpanna med olja 1-2 minuter. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Finhacka färsk timjan och strö över grönsaker.

Tillsätt riven parmesan till soppan och mixa slät med stavmixer. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Servera kämig svampsoppa med shiitakkefräs och parmesangratinerad ciabatta.

Recept och bild: Linas matkasse

Inga kommentarer: