2 portioner
450 gr potatis
Olivolja
Salt och peppar
1/4 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1/4 dl vatten
250 gr nötfärs
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 schallottenlök
1 vitlöksklyfta
Smör
1 tsk vetemjöl
1 1/2 dl vatten
1/2 dl mjölk
1/2 tärning köttbuljong
1/2 dl grekisk yoghurt
1 1/2 msk grovkornig senap
200 gr rödkål
1/4 gurka
1/2 kruka dill
1 1/2 tsk flytande honung
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Sätt ugnen på 250°.
Lägg potatisen i en ugnsform. Blanda med olivolja, salt och svartpeppar. Tillaga i övre delen av ugnen 25-30 minuter.
Blanda i en bunke: ströbröd, mjölk och vatten. Låt stå och dra ca 5 minuter. Blanda ner nötfärsen och krydda med salt och peppar. Forma färsen till två biffar. Stek på båda sidor i lite olivolja i en stekpanna. Lägg över i en ugnsform och laga klart längst ner i ugnen (under potatisen) 8-10 minuter, eller tills biffarna är genomstekta.
Finhacka schallottenlöken och vitlöksklyftan. Fräs i lite smör i en kastrull. Pudra med vetemjölk. Vispa ner vatten, mjölk och buljongtärningen. Låt sjuda 4-5 minuter. Dra kastrullen från värmen och tillsätt yoghurt och grovkornig senap. Mixa såsen med stavmixer. Smaka eventuellt av med lite salt.
Finstrimla rödkål. Skala och skär gurka i små tärningar och grovhacka dillen. Fräs rödkålen i lite smör i en stekpanna. Tillsätt flytande honung, salt och peppar. Låt fräsa 1-2 minuter. Dra från värmen och blanda ner dill och gurka.
Krossa potatisen och blanda med lite olivolja, salt och peppar.
Recept och bild: Linas Matkasse för två
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar