2 portioner
1 3/4 dl jasminris
1 burk sesamfrö
250 gr laxfilé
1 lime, skalet
½ msk malen ingefära
1 ägg
1 ½ msk japansk soja
½ tsk sambal oelek
1 pressade vitlöksklyftor
2 msk ströbröd
½ röd chili
1 vitlöksklyfta
½ msk socker
1½ msk japansk soja
1 lime, saften
1 morot
1 kålrabbi
20 gr mynta
Koka jasminris enligt anvisningar på förpackningen.
Rosta en halv burk sesamfrö i en torr stekpanna tills de är gyllenbruna. Lägg i en skål.
Skär bort skinnet på laxfilén. Skär laxen i tärningar och lägg i en bunke. Tillsätt finrivet skal av lime, malen ingefära, ägg, soja, sambal oelek och pressad vitlök. Mixa all i en bunken med en stavmixer till en grov färs. Rör ner 2 msk ströbröd. Låt stå 5-10 minuter.
Grovhacka chili och vitlök. Lägg i en mortel tillsammans med socker, soja och saften av den använda limen. Mortla ihop till en dressing.
Skala och grovriv morot. Skala och finstrimla kålrabbi. Grovhacka mynta. Lägg allt i en salladsskål och blanda med dressingen. Strö över rostade sesamfrön.
Häll ut en halv burk sesamfrön på en tallrik. Forma laxfärsen till 4 biffar och vänd i sesamfrö. Stek på båda sidorna på medelvärme i lite olja i en stekpanna, 4-5 minuter.
Servera vietnamesiska laxbiffar med mynta- och kålrabbisallad, jasminris och lite japansk soja.
Recept och bild: Linas Matkasse
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar