onsdag 2 augusti 2017

Grön ärtfrittata med kallrökt lax, grön sparris, dill och gräddfil


2 portioner

½ knippe dill
1 dl gräddfil
1 krm salt

½ förpackning gröna ärter (tinade)
500 gr potatis
3/4 tsk salt

1 förpackning rädisor
250 gr sparris
Salt
Svartpeppar

½ rödlök
1 citron

180 gr kallrökt lax

Värm ugnen till 225 grader.

Finhacka dill. Lägg undan lite till servering. Lägg resten i en skål och blanda med gräddfil och salt.

Lägg tinade gröna ärtor i en mixerbunke. Mixa sönder med stavmixer.
Grovriv potatis. Lägg i en bunke och blanda ner salt och de mixade ärtorna.

Stek hälften av potatissmeten på medelvärme i en stekpanna med smör. Platta ut smeten till en potatiskaka och låt steka 2-3 minuter per sida (se tips nedan på att vända frittatan) eller tills den fått en gyllenbrun och krispig yta.

Lägg över den stekta frittatan på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med resten av potatissmeten. Tillaga klart mitt i ugnen 6-8 minuter.

Kvarta rädisor och skivva sparris i slantar (ca 3 cm). Fräs grönsakerna hastigt i lite olja. Krydda med salt och svartpeppar.

Finhacka rödlök och klyfta citron.

Toppa frittatan med kallrökt lax, rödlök och dill. Servera med frästa grönsaker, citronklyftor och kall dillsås.

Tips! Lägg en tallrik över frittatan och vänd hela stekpannan, lägg sedan tillbaka ärtfrittatan i stekpannan och stek på andra sidan.

Recept och bild: Linas Matkasse

Inga kommentarer: