torsdag 17 augusti 2017

Grillad kyckling med ört- och gräddfilshollandaise och vitlöksrostad blomkål


2 portioner

1 blomkål
Olivolja
Salt
2 pressade vitlöksklyftor

500 gr färskpotatis

1 citron, zest och saft
1 pressad vitlöksklyfta
2 tsk oregano
3/4 tsk torkad rosmarin
½ tsk salt
300 gr kyckling minutfilé

2 msk smör
1/4 kruka timjan
1 äggula
1 tsk citronsaft
½ dl gräddfil
1 msk fryst persilja
1 krm salt
3/4 krm cayennepeppar

1 schalottenlök
1 tomat
½ ask ruccola
Olivolja
½ krm salt
Svartpeppar

Värm ugnen till 225 grader. Om du vill grilla kycklingen, tänd även grillen.

Gnid in blomkålen med olivolja, salt och pressad vitlök. Lägg blomkålen på en plåt med bakplåtspapper. Lägg potatis bredvid blomkålen. Tillaga allt mitt i ugnen 30-35 minuter, eller tills blomkålen känns mjuk i mitten.

Blanda finrivet skal från 1 citron, pressad saft från halva citronen, pressad vitlök, oregano, rosmarin och salt i en bunke. Blanda ner kyckling i marinaden.

Smält smör i en liten kastrull eller i en liten skål i mikrovågsugnen. Finhacka färsk timjan.
Vispa ihop en äggula och 1 tsk pressad saft från resten av den använda citronen på svag medelvärme i en liten kastrull (det ska bli ljummet och får inte överstiga 85 grader!). Ta kasrtullen från värmen och vispa försiktigt ner det smälta smöret, lite i taget. Vispa ner gräddfil, timjan, persilja, sal och cayennepeppar.

Grilla eller stek kycklingen 3-4 minuter per sida, tills den är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader).

Finhacka schalottenlök och tärna tomat. Lägg i en skål och blanda med ruccola, lite olivolja, salt och nymald svartpeppar.

Dela den rostade blomkålen i fyra klyftor. Krydda med lite salt. Servera till grillad kyckling, ört- och gräddfilshollandaise och ruccolasallad.

Recept och bild: Linas Matkasse

Inga kommentarer: