torsdag 13 mars 2014

Jordärtskockssoppa med kallrökt bacon


600 gr jordärtskockor
2 st bananschalottenlökar
2 msk smör
4 dl vitt vin
5 dl grädde
3 dl mjölk
Salt
Peppar
125 gr kallrökt bacon i bit
Rapsolja
Färsk timjan

Skala skockorna och lägg dem i en bunke med kallt vatten och några stänk vitvinsvinäger.
Skala och grovhacka löken.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt löken och fräs några minuter, utan att den får färg.
Skär skockorna i grova bitar och fräs ihop med löken i några minuter.
Häll på vinet och låt koka ihop något.
Tillsätt mjölk och grädde och koka tills skockorna är genommjuka.
Mixa med stavmixer tills riktigt slät.
Smaka av med salt och peppar.

Skär baconet i pyttesmå tärningar. Utan svålen.
Hetta upp en stekpanna med rapsoljan och stek baconet på medelvärme tills krispigt.
Häll av fettet och lägg baconet på papper för att rinna av.

Hetta upp soppan om den svalnat och mixa en gång till. Häll upp soppan i djupa tallrikar och toppa med bacon och repad timjan.

Servera tillsammans med Västerbottenquesadillas.

Recept: Cajsa Warg
Bild: Coop

Inga kommentarer: