söndag 14 augusti 2011

Surdegsgrund

Jag har idag gjort min allra första surdegsgrund. Om några få dagar kan jag förhoppningsvis baka mitt favoritbröd, ett alldeles eget Levainbröd.

100 gr ekologiskt vetemjöl
150 gr vatten
50 gr rivet äpple eller ekologisk honung

Koka upp vattnet och låt svalna till 40°. Riv äpple.
Blanda mjöl, vatten och äpple (eller honung) i en 5 dl glasburk och rör om. Konsistensen ska vara trögflytande. Lägg på lock men skruva inte åt locket.

Låt stå varmt, 22-26° i 4 dagar. Rör om morgon och kväll.

Dag 2 kväll: Tillsätt 50 gr ekologiskt vetemjöl och 40 gr ljummet vatten. Konsistensen ska vara trögflytande.

Dag 4 kväll: Om den är bubblig och lite dallrig i konsistensen så är den klar. Om den inte är det så häll ut allt utom 50 gr och gå till dag 2 kväll.

Om den är klar så kan den förvaras i kylen och matas en gång i veckan, eller frysas in.

Inga kommentarer: