torsdag 15 februari 2018

Karibiska kalkonfärsbiffar med lime- och morotsaioli, mynta och mangosalsa

2 portioner

1 sötpotatis
Olja
Salt
Svartpeppar

1 morot (max 100 gr)
Finrivet skal från 1 lime
½ lime, saft
1 äggula
1 msk olja
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm salt

½ rödlök
½ röd chili
1 förpackning (tinad) mango
1 förpackning mynta
½ lime, saft

250 gr kalkonfärs
1 msk ströbröd
1 msk japansk soja
1 tsk sambal oelek
1 msk fryst ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
Olja

Värm ugnen till 250 grader.

Skär sötpotatis i mindre bitar. Lägg i en ugnsform och blanda med lite olja, salt och svartpeppar. Rosta i övre delen av ugnen 20-25 minuter.

Skala och skär en morot i små bitar. Koka mjuka i en liten kastrull. Lägg den kokta moroten i en mixerbunke. Tillsätt finrivet skal från en lime och pressad saft från halva limen, äggula, olja, pressad vitlök och salt. Mixa slät med en stavmixer.

Finhacka rödlök och chili. Lägg i en skål tillsammans med mango. Strimla mynta. Blanda mangosalsan med hälften av myntan och pressad saft från resten av den använda limen.

Blanda ströbröd, soja, sambal oelek och ingefära i en bunke. Blanda ner kalkonfärs och pressade vitlöksklyftor. Forma färsen till 4 biffar. Stek biffarna i en stekpanna med olja 3-4 minuter per sida, tills biffarna är helt genomstekta (innertemperatur 72 grader).

Servera kalkonfärsbiffar med morotsaioli, mangosalsa och rostad sötpotatis. Toppa med resten av den färska myntan.

Recept och bild: Linas Matkasse

Inga kommentarer: