7 dl mjöl, plus 1-1½ dl
1 ½ tsk salt
1 msk socker eller honung
1 paket torrjäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
1 msk socker eller honung
1 paket torrjäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja
Blanda mjöl, salt, socker och jäst i en
bunke. Tillsätt olivolja och vatten och blanda. Om mjölet inte vill fästa sig
till degen tillsätt lite mer vatten. När degen är jämn och rund så knåda degen på
bakbordet alternativt i degblandare på låg hastighet i ca 10 minuter. Under
tiden degen arbetas tillsätt mer mjöl i omgångar tills den inte längre är
klibbig, utan har fått en fin matt yta.
När degen är klar, forma till en boll
och lägg den i en lätt oljesmord bunke och rulla så degen får en lätt oljad yta
runt om. Täck bunken med plastfolie alternativt en fuktad handduk och låt jäsa
till dubbel storlek, ca 90 min.
När degen jäst färdigt, tryck lätt ned
degen för att frigöra en del av luften i degen. Dela degen i 8 lika stora delar
och rulla dem till jämna fina bollar. Täck med en fuktad handduk i ca 20
minuter. Det här steget hjälper degen att bli enklare att forma.
Under tiden degen vilar, sätt på ugnen
på 225°. Om du har en baksten så lägg in den så den värms på samtidigt. Om du
inte har en baksten, använd istället en plåt. Sätt in plåten i mitten av ugnen
så den värms.
När degen vilat färdigt, fördela lite
mjöl på bakbordet och på en av bollarna. Använd nu en kavel för att skapa ett
tunt runt bröd, ca 3-6 mm tjock och ca 15 cm i diameter. Om degen krymper ihop
och är svår att få till rätt storlek, lägg över en fuktig handduk och låt vila
ytterligare 5-10 minuter och försök igen.
Låt pitabröden jäsa igen till nästan
dubbel storlek, ca 30-45 minuter. Du behöver inte täcka degen den här gången.
Lägg ett pitabröd, eller så många som du
får plats med på den heta bakstenen/plåten och baka i ca 3 minuter. Pitabrödet
ska då se ut som ett uppblåst bröd. Det kommer att släppa ut luften när det
svalnar och på så sätt skapa den ficka som man vill ha i ett pitabröd.
Önskar du få lite färg på pitabrödet kan
du steka det ytterligare 3-5 minuter, men det är inte nödvändigt.
Recept och bild: Tide & Thyme
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar