söndag 27 april 2014

Pitabröd


7 dl mjöl, plus 1-1½ dl
1 ½ tsk salt
1 msk socker eller honung
1 paket torrjäst
3 dl ljummet vatten
2 msk olivolja

Blanda mjöl, salt, socker och jäst i en bunke. Tillsätt olivolja och vatten och blanda. Om mjölet inte vill fästa sig till degen tillsätt lite mer vatten. När degen är jämn och rund så knåda degen på bakbordet alternativt i degblandare på låg hastighet i ca 10 minuter. Under tiden degen arbetas tillsätt mer mjöl i omgångar tills den inte längre är klibbig, utan har fått en fin matt yta.
När degen är klar, forma till en boll och lägg den i en lätt oljesmord bunke och rulla så degen får en lätt oljad yta runt om. Täck bunken med plastfolie alternativt en fuktad handduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 90 min.

När degen jäst färdigt, tryck lätt ned degen för att frigöra en del av luften i degen. Dela degen i 8 lika stora delar och rulla dem till jämna fina bollar. Täck med en fuktad handduk i ca 20 minuter. Det här steget hjälper degen att bli enklare att forma.
Under tiden degen vilar, sätt på ugnen på 225°. Om du har en baksten så lägg in den så den värms på samtidigt. Om du inte har en baksten, använd istället en plåt. Sätt in plåten i mitten av ugnen så den värms.
När degen vilat färdigt, fördela lite mjöl på bakbordet och på en av bollarna. Använd nu en kavel för att skapa ett tunt runt bröd, ca 3-6 mm tjock och ca 15 cm i diameter. Om degen krymper ihop och är svår att få till rätt storlek, lägg över en fuktig handduk och låt vila ytterligare 5-10 minuter och försök igen.
Låt pitabröden jäsa igen till nästan dubbel storlek, ca 30-45 minuter. Du behöver inte täcka degen den här gången.
Lägg ett pitabröd, eller så många som du får plats med på den heta bakstenen/plåten och baka i ca 3 minuter. Pitabrödet ska då se ut som ett uppblåst bröd. Det kommer att släppa ut luften när det svalnar och på så sätt skapa den ficka som man vill ha i ett pitabröd.
Önskar du få lite färg på pitabrödet kan du steka det ytterligare 3-5 minuter, men det är inte nödvändigt.


Recept och bild: Tide & Thyme

Inga kommentarer: