lördag 3 september 2011

Mörkt bröd

2 limpor

1 liter filmjölk
1 ½ tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl russin
ev 1 dl hela hasselnötter
(det går även bra med valnötter, torkad eller färsk frukt)

Blanda filmjölk, bikarbonat, sirap och salt i en bunke. Tillsätt vetemjöl, grahamsmjöl, grovt rågmjöl, solrosfrön, linfrön, russin och hasselnötterna.
Smörj 2 avlånga 1 ½ litersformar och fyll dem med deg. Strö över lite vetemjöl.

Grädda i 200° i 60 minuter. Sänk värmen till 175° och grädda ytterligare 30 minuter. Täck med folie om det ser ut att kunna brännas. Prova med sticka att brödet känns torrt. Låt bröden vila i formarna ca 5 timmar. 
Recept: Matbröd av Tulla Grünberger

Inga kommentarer: