söndag 15 juli 2012

Kokt kronärtskocka


1 stor kronärtskocka per person
Citron
Salt
Smör

Skölj av skockorna väl. Skär av roten på skockorna. Ta bort de nedersta och små bladen och jämna till botten med en vass kniv. Om man vill kan man även skära av lite av toppen på skockan samt den taggiga spetsen på bladen. Skiva citron i tjocka skivor.
Lägg skockorna och citronskivorna tätt i en kastrull. Häll på kokande vatten så de täcks. Tillsätt salt och sjud under lock tills bladen lossnar lätt, ca 40-50 minuter. Provstick skockan i botten, det ska kännas som potatis när den är klar. 
Ta upp skockorna med hålslev och låt rinna av upp och ned i durkslag.


Servering: Plocka av bladen ett och ett och doppa dem i smält smör eller vinaigrettesås. Gnag av den köttiga delen. Innan man äter bottnen tar man försiktigt bort det så kallade skägget med hjälp av en tesked eller kniv. 


Tips!
Det går även bra att kocka skockorna i tryckkokare, då tar det endast 15-20 minuter för stora skockor.

Inga kommentarer: